Θα συνεχίσει να παρέχει διευκολύνσεις η Κ.Δ. διαμηνύει η Λευκωσία

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να παρέχει διευκολύνσεις σε όποια χώρα το ζητήσει-όπως έπραττε μέχρι σήμερα- διαμηνύει η Κυβέρνηση, στη σκιά της τροπολογίας που προστέθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ στο νομοσχέδιο των γερουσιαστών Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο.  
 
Το νομοσχέδιο για «την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου 2019», στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, εγκρίθηκε ως γνωστό την περασμένη Τρίτη  από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
 
Ωστόσο, σε αυτό επήλθαν τρεις τροπολογίες, με την πρώτη να θέτει ως όρους για την άρση του εμπάργκο όπλων την επιβεβαίωση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ προς τις αρμόδιες Επιτροπές του Κογκρέσου (τουλάχιστον ετησίως) ότι:
 
Πρώτο: Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στις προσπάθειες για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στους κανονισμούς καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της χρηματοπιστωτικής επιτήρησης.
 
Δεύτερο: Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει και συνεχίζει να αναλαμβάνει τα αναγκαία βήματα για άρνηση πρόσβασης στα λιμάνια για ανεφοδιασμό σε καύσιμα και προμήθειες, σε ρωσικά πολεμικά πλοία.
 
Την εν λόγω τροπολογία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως ατυχή, υποδεικνύοντας πως επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Μιλώντας σήμερα στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, αφού χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη τροπολογία ως προβληματική και πως είναι κάτι που ως Κυπριακή Δημοκρατία δεν μας ικανοποιεί, διαμήνυσε πως ο ρόλος που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή παρέχοντας ανθρωπιστικού χαρακτήρα διευκολύνσεις σε όποιον το ζητήσει, θα συνεχιστεί.    
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
 
«Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, ως ένα κράτος που διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, παρέχει ανθρωπιστικής και όχι στρατιωτικής φύσεως διευκολύνσεις», υπέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών.
 
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα σε σχέση με το νομοσχέδιο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι μετά την έγκρισή του από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας θα πρέπει να πάει στην Ολομέλεια της Γερουσίας για να συζητηθεί και να ψηφιστεί, ενώ παράλληλα θα πρέπει να συζητηθεί στη Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής και ακολούθως στην Ολομέλεια της Βουλής. Στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα πάει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος έχει και τον τελικό λόγο.
 
Σημειώνεται πως με λεκτικό ταυτόσημο του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε την Τρίτη από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, η Ολομέλεια της Γερουσίας συμπεριέλαβε τροπολογία για την άρση του εμπάργκο όπλων, στο νόμο S 1790 για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας, που υπερψήφισε το απόγευμα της Πέμπτης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ενέκρινε η Γερουσία των ΗΠΑ

 

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ