Σάββατο 29 Φεβ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

ΒΙΝΤΕΟ: Ήταν όλοι εκεί, πιστοί στο τελευταίο ραντεβού με τον… σύντροφο Δημήτρη

  25/06/2019 15:04
ΒΙΝΤΕΟ: Ήταν όλοι εκεί, πιστοί στο τελευταίο ραντεβού με τον… σύντροφο Δημήτρη

ΒΙΝΤΕΟ: Ήταν όλοι εκεί, πιστοί στο τελευταίο ραντεβού με τον… σύντροφο Δημήτρη

  25/06/2019 15:04
Το ραντεβού ήταν κλειστό. Χώρος συνάντησης, το οίκημα της ΠΕΟ στη Λευκωσία, στις εννέα το πρωί. Εκεί θα έφθανε για τελευταία φορά ο Δημήτρης Χριστόφιας. Για ν’ ακούσει το στερνό αντίο των φίλων του, των συντρόφων του, των ανθρώπων που τον εκτιμούσαν έστω και αν διαφωνούσαν πολιτικά μαζί του, για να δεχθεί τον τελευταίον ασπασμόν τους, για να τον αποχαιρετιστούν για πάντα.
 
Και ήταν όλοι εκεί, πιστοί στο ραντεβού με τον… σύντροφο Δημήτρη.  Επώνυμοι και ανώνυμοι, απ’ όλο το φάσμα της κοινωνίας. Κομματικά στελέχη του ΑΚΕΛ, συντεχνιακοί παράγοντες της ΠΕΟ, ηθοποιοί, απλοί πολίτες…
 
Ο Δημήτρης Χριστόφιας ξεκίνησε για το μεγάλο του ταξίδι λίγο μετά τις οκτώ το πρωί, όταν με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και στελεχών του ΑΚΕΛ, η σορός του παραλήφθηκε από το γραφείο τελετών, τοποθετήθηκε στη νεκροφόρα, και ακολουθώντας την προκαθορισμένη διαδρομή, έφθασε στα γραφεία της ΠΕΟ λίγο πριν από τις εννέα.
 
Εκεί ανέμενε για να την παραλάβει η Κεντρική Γραμματεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Άντρο Κυπριανού. Μαζί, και πλήθος κόσμου που είχε μαζευτεί από νωρίς, περιμένοντας την άφιξη της σορού του τέως Προέδρου.
 
Εκεί, φυσικά, και η αγαπημένη του οικογένεια. Η σύζυγός του Έλση, ο γιος τους Χρίστος, οι κόρες τους Μαριάννα και Χριστίνα.  
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
 Η σορός του Δημήτρη Χριστόφια καταφθάνει, και υπό το παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκόμενων, μεταφέρεται και τοποθετείται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός της αίθουσας για το λαϊκό προσκύνημα.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ
 
Γύρω από τη σορό του Δημήτρη Χριστόφια, τιμητική φρουρά από στελέχη του ΑΚΕΛ, εναλλάσσεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
 
Πάνω στο φέρετρο, που ήταν καλυμμένο με τη σημαία της Κύπρου και του ΑΚΕΛ, τοποθετημένα μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις που είχε λάβει, ενώ στον χώρο του οικήματος τοποθετημένες ελιές. Ο συμβολισμός της Κύπρου και της ειρήνης.
ΑΝΤΡΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ
Το κλίμα βαρύ, η ατμόσφαιρα πένθιμη και συγκινησιακά φορτισμένη. Πρόσωπα σκυθρωπά και ανέκφραστα, λιγομίλητα… Εισέρχονταν στην αίθουσα, συλλυπούνταν την οικογένεια, ακουμπούσαν το φέρετρο, ασπάζονταν για τελευταία φορά τον αγαπημένο τους Δημήτρη.
 
Η προσέλευση αθρόα. Πλήθος κόσμου από τη Λευκωσία και άλλες πόλεις της Κύπρου, που κατέφθασαν με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα, στελέχη του ΑΚΕΛ και φίλοι του κόμματος, μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων και αρκετοί Τουρκοκύπριοι.
 
Λίγο μετά τις 11:00 στο χώρο έφθασε από την Παλαιστίνη αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, με ομάδα νεαρών ντυμένων με παραδοσιακές στολές, για να αποτίσουν φόρο τιμής.
 
Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας δηλώνει ότι οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τη λύπη για τον χαμό του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, ενός από τους μεγαλύτερους υπερασπιστές του αγώνα των Παλαιστινίων και ενός πατριώτη.
ΠΑΡΑΛΥΤΟΣ

Εμφανώς συγκινημένη, η ηθοποιός Αννίτα Σαντοριναίου χαρακτήρισε τον Δημήτρη Χριστόφια ως ένα μεγάλο αγωνιστή της κοινωνικής δικαιοσύνης. «Ο κάθε άνθρωπος πάνω σε αυτό τον πλανήτη που δίδαξε αγάπη και δικαιοσύνη σταυρώθηκε για αυτά. Το ίδιο και ο Δημήτρης. Φεύγει σαν ένας αγωνιστής μεγάλος για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αγάπη. Και αφήνει ένα πολύ δυνατό χνάρι πάνω στα χώματα της Κύπρου», είπε.
 
«Είναι μια μεγάλη μορφή, που η ιστορία θα μιλήσει για αυτόν και θα αποτιμήσει την περιουσία που άφησε στον Κυπριακό λαό», τόνισε.
 
Ο πρόεδρος της τ/κ συνδικαλιστικής οργάνωσης DEVIS Χασάν Φελέκ ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ στενάχωρη και δυσάρεστη, «γιατί έχουμε χάσει ένα άξιο τέκνο της εργατικής τάξης της Κύπρου και έναν ηγέτη ο οποίος ήταν πάντα αφοσιωμένος στην επίλυση του Κυπριακού».
 
«Τιμούμε σήμερα έναν άνθρωπο με πολύ πλούσια κληρονομιά στους αγώνες των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκυπρίων για ειρήνη σε αυτό τον τόπο» συνέχισε, υποδεικνύοντας πως «δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ως Τ/κ την απλότητα, τη σεμνότητα, την ειλικρίνεια με την οποία ο σύντροφος Χριστόφιας μας αντιμετώπιζε πάντα».

Δείτε τι δήλωσαν στην κάμερα του REPORTER πολίτες που βρέθηκαν στην ΠΕΟ για το τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Χριστόφια: 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας