Ηγέτες που έφυγαν προδομένοι από την υγεία τους-Από τον Μακάριο στον Χριστόφια

«Η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια σημείωσε σήμερα περαιτέρω επιδείνωση και κατέληξε στις 5:40 μ.μ.»
 
Είναι το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας, σε ηλικία 72 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή νικημένος από τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που τον ταλαιπωρούσαν.
 
Ο Δημήτρης Χριστόφιας έγινε ο πέμπτος Πρόεδρος στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή. 
 
Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, Σπύρος Κυπριανού, Γλαύκος Κληρίδης και Τάσσος Παπαδόπουλος, έφυγαν έχοντας ταλαιπωρηθεί από σοβαρά προβλήματα υγείας. Προσωπικότητες που συνταύτισαν το όνομά τους με την πολιτειακή και κομματική ιστορία του τόπου, προσωπικότητες που η προσφορά τους στον τόπο δικαίως τους έχει προσδώσει το προσωνύμιο του ιστορικού ηγέτη.   
 
Όπως καταγράφεται στο βιβλίο του γνωστού καρδιολόγου Δρ. Λάκη Αναστασιάδη «Κυπρίων ιατρών έργα, η ιατρική στην Κύπρο 1950-2015», η κατάσταση της υγείας των Κύπριων ηγετών δεν ήταν ποτέ γνωστή στους πολίτες, προτού καταλάβουν το αξίωμα του ανώτατου άρχοντα.
 
Οι πολίτες δεν γνώριζαν αν ο Πρόεδρος τους ήταν σωματικά και πνευματικά υγιής, και μόνο στις περιπτώσεις που εκδηλωνόταν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας ή επερχόταν ο θάνατος, πληροφορείτο ο λαός για τη φυσική και ενδεχομένως την πνευματική κατάσταση των ηγετών του.
 
Ο Σπύρος Κυπριανού ήταν καρδιοπαθής όταν διαδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ενώ ο Γλαύκος Κληρίδης είχε περάσει παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο προτού εκλεγεί Πρόεδρος.
 
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε ήδη χειρουργηθεί για καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, ενώ ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέλαβε την Προεδρία, αφού είχε υποστεί εγχείρηση καρδιάς και μεταμόσχευσης νεφρού, ευρισκόμενος σε χρόνια θεραπευτική αγωγή με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.     
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδωσε και κέρδισε πολλές μάχες για την υγεία του ο Δημήτρης Χριστόφιας
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος
Ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, βρισκόταν στο αξίωμά του από τον Δεκέμβριο του 1974 μέχρι την ημέρα του θανάτου του. Απεβίωσε στις 3 Αυγούστου του 1977, μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου, σε ηλικία 64 ετών.
 
Η πρώτη σοβαρή προειδοποίηση για την υγεία του Μακαρίου ήρθε στις 3 Απριλίου 1977, όταν υπέστη το πρώτο καρδιακό έμφραγμα. Φανατικός καπνιστής, φοβήθηκε εκείνη την ημέρα και αποφάσισε να κόψει την κακή συνήθεια. Όμως, δεν άντεξε για πολύ.
 
Στις 2 Αυγούστου, ενώ βρισκόταν στο γραφείο του ένιωσε δεύτερη ενόχληση στο στήθος και οι γιατροί έσπευσαν στην Αρχιεπισκοπή. Τότε παρουσίασε κοιλιακή μαρμαρυγή και οι γιατροί του έκαναν ηλεκτροσόκ.
 
Οι εφημερίδες της εποχής έκαναν λόγο για τρεις καρδιακές προσβολές μέσα σε έξι ώρες. Οι γιατροί δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το μοιραίο και η καρδιά του Μακαρίου σταμάτησε να χτυπά στις 5:15 το πρωί της 3ης Αυγούστου 1977.
 
Ο θάνατος του Αρχιεπισκόπου και Προέδρου της Δημοκρατίας Μακάριου, αναγγέλθηκε με το ακόλουθο ιατρικό ανακοινωθέν:
 
«Ολίγον μετά την 10 μ.μ. χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ενεφάνισεν εικόνα μείζονος καρδιακής κρίσεως, ήτις ταχέως ωδήγησεν εις βαρείαν διαταραχήν της καρδιακής λειτουργίας.
 
Παρά τα εφαρμοσθέντα σύντονα μέτρα ανανήψως ο Μακαριώτατος απεβίωσε περί την 5.15 π.μ. της σήμερον(χθες), 3ης Αυγούστου 1977».

Ο Σπύρος Κυπριανού
Τον Μακάριο διαδέχθηκε ο Σπύρος Κυπριανού, ιστορικός ηγέτης του ΔΗΚΟ, τον Σεπτέμβριο του 1977, ο οποίος διατέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι τον Φεβρουάριο του 1988. Πέθανε σε ηλικία 69 ετών, στις 12 Μαρτίου του 2002, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ο Σπύρος Κυπριανού ταλαιπωρήθηκε από πολλά και δύσκολα προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής του, με την αντίστροφη μέτρηση να αρχίσει τον Ιούνιο του 2001, όταν σε ιατροσυμβούλιο που έγινε στην οικία του διαπιστώθηκε μεταστατικό αδενοκαρκίνωμα με πιθανή πρωτοπαθή εστία να βρίσκεται στον πνεύμονα. 

Ακολούθησε μια πολύ δύσκολη πολύμηνη πορεία στην υγεία του Σπύρου Κυπριανού. Η συνεχής επιδείνωση της κατάστασής του από τον  καρκίνο  και οι επιπτώσεις της ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας στις οποίες υποβλήθηκε, καθώς και επιπλοκές από άλλες συνυπάρχουσες καταστάσεις που αντιμετώπιζε, τον ταλαιπώρησαν πολύ. 

Η κοινή γνώμη παρακολουθούσε για μήνες, με αγωνία, τον αγωνιστή Πρόεδρο Κυπριανού, να διεγάγει τον τελευταίο άνισό του αγώνα. 

Ο Σπύρος Κυπριανού πέθανε στις 12 Μαρτίου 2002. σε ηλικία 69 χρόνων. 

Το ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία και υπογράφει ο γιατρός Δημήτρης Ανδρεόπουλος, αναφέρει: 

«Ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σπύρος Κυπριανού, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, απεβίωσε σήμερα 12/3/2002 στις 17:32 μετά από εννιάμηνη μάχη με τον καρκίνο».

Ο Γλαύκος Κληρίδης
Τρίτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο Γιώργος Βασιλείου, μεταξύ 1988 και 1993, ο οποίος βρίσκεται εν ζωή. Ακολούθως, την Προεδρία ανέλαβε ο ιστορικός ηγέτης του ΔΗΣΥ Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταξύ 1993 και 2003. Πέθανε πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 χρονών, στις 15 Νοεμβρίου του 2013.

Παρά το γεγονός ότι ο Γλαύκος Κληρίδης έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, ταλαιπωρήθηκε επίσης από πολλά προβλήματα υγείας. 

Ο Πρόεδρος Κληρίδης αντιμετώπισε σοβαρό ιατρικό πρόβλημα όταν ήταν 81 χρονών, καθώς το 2000 διεγνώσθη, έπειτα από κολονοσκόπηση στην οποία υποβλήθηκε, αδενοκαρκίνωμα στο κατιόν κόλον(παχύ έντερο). 

Ακολούθησε τα επόμενα χρόνια σειρά προβλήματων, με την αντίστροφη μέτρηση για τη ζωή του να αρχίζει τον Νοέμβριο του 2011, όταν υποβλήθηκε σε δεύτερη μεγάλη εγχείριση για αφαίρεση νέου καρκίνου, αυτή τη φορά από το ανιόν κόλον. 

Η κατάσταση της υγείας του Γλαύκου Κληρίδη άρχισε σιγά-σιγά να επιδεινώνεται, αναγκάζοντάς τον να μπαινοβγαίνει στην Πολυκλινική Ευαγγελίστρια στη Λευκωσία. Σακχαρώδης διαβήτης, κακή κυκλοφορία των κάτω άκρων, αρθριτικά και λοιμώξεις, ταλαιπώρησαν μέχρι το τέλος τον γηραίο πολιτικό.     

Ο Γλαύκος Κληρίδης πέθανε στη Λευκωσία στις 6:20 μ.μ. της 15ης Νοεμβρίου 2013, σε ηλικία 94 χρόνων. 

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος
Τον Γλαύκο Κληρίδη διαδέχθηκε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, και πολιτική προσωπικότητα που βρισκόταν στα κοινά από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διετέλεσε Πρόεδρος μεταξύ του 2003 και του 2008. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος πέθανε από καρκίνο στις 12 Δεκεμβρίου 2008, σε ηλικία 74 ετών.

Τα προβλήματα υγείας του Τάσσο Παπαδόπουλου σχετίζονταν όλα με την κακή συνήθεια του καπνίσματος, που πεισματικά συνέχισε μέχρι το τέλος της ζωής του. 

Τον Νοέμβριο του 2008 παρούσιασε καρκίνο του πνεύμονα. Επρόκειτο για μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, μια πολύ επιθετική μορφή καρκίνου, και εισήχθη στις 22 Νοεμβρίου 2008 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. 

«Ο καρκίνος είχε ήδη εξαπλωθεί και στους δύο πνεύμονες, όταν εισήχθη στο Τμήμα μας. Υπήρξε γενναίος και στην ασθένειά του», δήλωνε ο γιατρός Θεόδωρος Κυπριανού, διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. 

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου 2008, η ώρα 1:05 μ.μ. στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, σε ηλικία 74 χρόνων. 

     

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων