Παρασκευή 20 Σεπ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Λόγια παντοτινού αποχωρισμού για τον Δημήτρη Χριστόφια

  24/06/2019 13:21
Λόγια παντοτινού αποχωρισμού για τον Δημήτρη Χριστόφια

Λόγια παντοτινού αποχωρισμού για τον Δημήτρη Χριστόφια

  24/06/2019 13:21
Με την υπογραφή των βιβλίων συλλυπητηρίων που έχουν ανοιχτεί, τόσο στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία όσο και στα γραφεία των Επαρχιακών Επιτροπών του κόμματος, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και χιλιάδες απλοί πολίτες αποχαιρετούν τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.
 
Βαρύ και πένθιμο ήταν από το πρωί το κλίμα στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες και τα στελέχη του κόμματος σιωπηλά και ανέκφραστα να προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν πως ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν θα βρεθεί ποτέ ξανά ανάμεσά τους.  
8
ΚΟΣΜΟΣ
Το βιβλίο συλλυπητηρίων στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ υπέγραψε πρώτος ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, συνοδευόμενος από τα μέλη της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής-τα οποία και προσυπέγραψαν-, Στέφανο Στεφάνου, Γιώργο Λουκαΐδη, Τουμάζο Τσιελεπή και Νίκο Ιωάννου.
 
«Σύντροφε Δημήτρη,
αναπαύσου εν ειρήνη»
«Η Κύπρος έχασε ένα μεγάλο πατριώτη. Το Λαϊκό Κίνημα ένα μεγάλο ηγέτη, έναν αγωνιστή κομμουνιστή, ένα διευθυντή», έγραψε ο Άντρος Κυπριανού στο βιβλίο συλλυπητηρίων.
 
«Ο Δημήτρης Χριστόφιας», συνέχισε, «τίμησε την εμπιστοσύνη των εργαζομένων και του ΑΚΕΛ με τον καλύτερο τρόπο τηρώντας μια στάση ζωής που κανένας και ποτέ δεν θα βρεθεί να την αμφισβητήσει στα σοβαρά. Έντιμος, συνεπής και ειλικρινής. Βάδισε όλα τα χρόνια της πορείας του με τη συνείδηση ότι εκπροσωπεί εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που θέλει τους ηγέτες του καθαρούς. Πορεύτηκε για δεκαετίες στην πολιτική του ζωή με καθαρά χέρια και καθαρή καρδιά.
6
1

Πάλεψε για δεκαετίες ολόκληρες για το καλό της Κύπρου και των ανθρώπων της, για τη δικαίωση της Κύπρου και του λαού της, για την επανένωση του τόπου μας. Πάλεψε για δεκαετίες ολόκληρες για τον εργαζόμενο λαό, για τους ανθρώπους του μόχθου, για τους εργάτες των χεριών και του μυαλού. Σήκωσε ψηλά το λάβαρο του σοσιαλισμού, του μαρξισμού-λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού και έμεινε πιστός στα ιδανικά αυτά μέχρι το τέλος.
 
Ο Δ. Χριστόφιας έκανε τη ζωή του μέρος της ιστορίας του ΑΚΕΛ, μέρος της ιστορίας του τόπου. Σήκωσε ακόμα ψηλότερα τον τίτλο του κομμουνιστή, τον τίτλο του ΑΚΕΛιστή, το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, του Προέδρου της Βουλής, το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Σύντροφε Δημήτρη, αναπαύσου εν ειρήνη.
 
Πάλεψες, πρόσφερες, δάκρυσες, μάτωσες, νίκησες, κράτησες ψηλά τα λάβαρα, μας έδωσες το καλύτερο παράδειγμα. Χιλιάδες θα συνεχίσουμε τον αγώνα σου».

ΑΝΑΣΤΑ
Η αποτίμηση της Ιστορίας
Στα γραφεία του ΑΚΕΛ, όπου υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον Δημήτρη Χριστόφια, βρέθηκε γύρω στις 11:30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τα μέλη του Υπουργικό Συμβουλίου υπέγραψαν το βιβλίο συλλυπητηρίων που έχει ανοιχθεί στο Προεδρικό.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων, στο ΑΚΕΛ, τα εξής:
ΝΙΚΑΡΟΣ ΜΥΝΗΜΑ

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη γιατί σήμερα αποχαιρετώ έναν πολιτικό άντρα, έναν φίλο, έναν πολιτικό ‘’αντίπαλο’’ που τον διέκρινε ο πατριωτισμός, το ήθος και η εντιμότητα.
 
Η ιστορία είναι ο αδέκαστος κριτής και είμαι βέβαιος πως θετική θα είναι η αποτίμηση της για την προσφορά του Δημήτρη Χριστόφια, σαν ηγέτη της Αριστεράς, σαν Βουλευτή, Προέδρου της Βουλής, Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και σαν Ανθρώπου».

Ο υπουργός Εξωτερικών
Καλό ταξίδι ευχήθηκε στον αείμνηστο τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράφοντας το Βιβλίο Συλλυπητηρίων που ανοίχθηκε στο ΑΚΕΛ.
 
Ο υπουργός έγραψε ακόμη στο Βιβλίο ότι είχε τη χαρά να γνωρίσει τον Δημήτρη Χριστόφια το 2002 κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Γενικού Πρόξενου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και να συνεργαστεί μαζί του κατά τη διάρκεια της πρώτης Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

Άφησε το αποτύπωμά του
Τη βαθιά θλίψη και τα συλλυπητήρια των μελών και του προσωπικού της Βουλής στην οικογένεια του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, εξέφρασε στο Βιβλίο Συλλυπητηρίων που ανοίχθηκε στο ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής έγραψε πως η Κύπρος θρηνεί τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος υπηρέτησε την Κύπρο από τα υψηλότερα αξιώματα, αλλά και ως ενεργό μέλος της κοινωνίας από νεαρή ηλικία, αφιερώνοντας τη ζωή του στους αγώνες για δίκαιη κοινωνία και για την επίλυση του Κυπριακού.
ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ

«Ο Δημήτρης Χριστόφιας με τη μεστή παρουσία του επί δέκα χρόνια ως μέλος και επί επτά ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπηρέτησε το Σώμα με σύνεση και επιδιώκοντας τη συναίνεση, με κύριο μέλημα το καλό του τόπου.
 
Κατά τις τέσσερις κοινοβουλευτικές θητείες του, αλλά και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχαιρε εκτίμησης τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Αγκαλιάστηκε από τους βουλευτές και από το προσωπικό της Βουλής με σεβασμό και εκτίμηση και άφησε το αποτύπωμα του ως σοφός, δίκαιος, τίμιος και γεμάτος ανθρωπιά ηγέτης και αξιωματούχος», έγραψε ο κ. Συλλούρης.
 
«Εκ μέρους των μελών και του προσωπικού της Βουλής των Αντιπροσώπων», καταλήγει το συλλυπητήριο μήνυμα, «εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Δημήτρη, στην οποία εύχομαι δύναμη αυτές τις δύσκολες ώρες».

Τα κόμματα...
Στα γραφεία του ΑΚΕΛ για να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων βρέθηκαν το πρωί  αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, υπό τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος Λευτέρη Χριστοφόρου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

ΔΗΣΥ
«Με σεβασμό και εκτίμηση στην πολιτική παρουσία και πορεία του Δημήτρη Χριστόφια στον τόπο και σημειώνοντας τον ανθρώπινο του χαρακτήρα, την τιμιότητα που τον διέκρινε και την αγάπη του για τον απλό άνθρωπο, ο Πρόεδρος, η ηγεσία και τα στελέχη του ΔΗΣΥ εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και την πολιτική οικογένεια του ΑΚΕΛ», έγραψε η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ αποτελούμενη από τον αναπληρωτή πρόεδρο Λευτέρη Χριστοφόρου, τους αντιπροέδρους Γιώργο Γεωργίου και Νίκο Νουρή, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Τορναρίτη και τον εκπρόσωπο Τύπου Δημήτρη Δημητρίου.
 
ΛΕΥΤΕΡΗΣ
ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Με βαθιά εκτίμηση και θλίψη εκ μέρους του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και του Σοσιαλιστικού Κινήματος της πατρίδας εκφράζω προς την οικογένεια του εκλιπόντος τέως Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και στην ηγεσία του ΑΚΕΛ, τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», έγραψε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.
 
ΣΙΖΟ

«Ο Δημήτρης Χριστόφιας υπηρέτησε την Κυπριακή Δημοκρατία, το ΑΚΕΛ και τον κυπριακό λαό σε όλη του τη ζωή. Με εργατικότητα, ζήλο και αφοσίωση σε όσα πίστευε. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο ΑΚΕΛ», έγραψε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

ΝΙΚΟΛΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΣ
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, έγραψε στο Βιβλίο ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας υπηρέτησε με συνέπεια και εργατικότητα για μια ζωή την Κύπρο, το λαό της και το ΑΚΕΛ.
 
«Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, ο Δημήτρης Χριστόφιας παρέμεινε σταθερά και αυστηρά προσηλωμένος στις ιδεολογικές του αρχές και αξίες. Έδωσε και έκανε ό,τι μπορούσε για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των αξιωμάτων που υπηρέτησε, αλλά κυρίως στις προσδοκίες του κόσμου του ΑΚΕΛ».
 
Στο ΑΚΕΛ για να υπογράψει το βιβλίο συλλυπητηρίων βρέθηκε και ο Ρώσσος Πρέσβης στην Κύπρο, Βλαντιμίρ Οσάτσι.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας