«Στοχευμένες» προκλήσεις γύρω από την Κύπρο-Δυτικά Fatih, ανατολικά Yavuz, νότια Barbaros

Την ώρα που στο κτίριο Europa του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι 28 ηγέτες της Ένωσης συμφωνούσαν ομόφωνα στα Συμπεράσματα για καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και άναβαν το πράσινο φως για λήψη μέτρων τόσο κατά της χώρας, όσο και στοχευμένα κατά συγκεκριμένων προσώπων, το Γιαβούζ, το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας διέσχιζε την θάλασσα του Μαρμαρά με κατεύθυνση την Κύπρο.
 
Περικυκλώνουν την Κύπρο
Ήδη το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, πλέει ανοιχτά της Ρόδου και αναμένεται πως μέχρι την Τρίτη θα βρίσκεται στον τελικό προορισμό του.
 
Υπενθυμίζεται, πως ο Πορθητής εδώ και ενάμιση μήνα περίπου έριξε Άγκυρα εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, 72 χιλιόμετρα ανοιχτά της Πάφου και ξεκίνησε γεώτρηση, η οποία παρεμπιπτόντως αντιμετωπίζει σοβαρές τεχνικές δυσκολίες, για εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
 
Την ίδια ώρα, νότια της Λεμεσού και σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από τον κόλπο Ακρωτηρίου, συνεχίζει τις παράνομες ερευνητικές του δραστηριότητες το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός.
 
Οι τουρκικοί σχεδιασμοί, λοιπόν, που έχουν ως στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας, βρίσκονται σε πλήρη έξαρση και αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες με την άφιξη του Γιαβούζ στο σημείου που ακόμα δεν ανακοινώθηκε, τουλάχιστον επίσημα, ανοιχτά του κόλπου της Αμμοχώστου.
 
Πρόκειται πάντως για μια περιοχή που τελευταία φορά το 2018 ερεύνησε το Μπαρμπαρός, και σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν στα χέρια τους τα στελέχη της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων κρύβει κοιτάσματα φυσικού αερίου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σημείο όπου θα τρυπήσει το Γιαβούζ βρίσκεται 10 ναυτικά μίλια νότια των ακτών της Καρπασίας. Το Μπαρμπάρος είχε ερευνήσει τη συγκεκριμένη περιοχή το 2015, το 2017 και το 2018.
 
Πότε αναμένονται κυρώσεις
Πάντως δεν αναμένεται πριν τα μέσα του επόμενου μήνα να επιβληθεί οποιαδήποτε κύρωση ή να ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά της Τουρκίας, αφού για την υλοποίηση το μέτρων χρειάζεται μια διαδικασία που θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες.
 
Συγκεκριμένα οι 28 ανέθεσαν σε τρία πρόσωπα κλειδιά να εκπονήσουν σχετική έκθεση, με τα προτεινόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας, αλλά και κατά προσώπων και εταιρειών.
 
Την έκθεση θα εκπονήσουν  η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας Φρεντερίκα Μογκερίνι, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και ο Γενικός Γραμματέας της Κομισιόν Μάρτιν Σελμάγιερ. Η σχετική έκθεση που θα ετοιμαστεί αναμένεται να τεθεί στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου Γνικών Υποθέσεων εντός Ιουλίου.
 
Συνεπώς δεν αναμένεται πριν την εκπόνηση της συγκεκριμένης έκθεσης οποιαδήποτε εξέλιξη.
 
Ικανοποιημένη η Λευκωσία
Χθες πάντως μιλώντας στο One Channel ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σημείωσε πως η Άγκυρα δεν δείχνει διάθεση να συμμορφωθεί, γεγονός που αναγνωρίζει και η Ευρώπη που κατέληξε σε αυτή την απόφαση για στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας.
 
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γιατί η ΕΕ από τούδε και στο εξής εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη και την υποστήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν μπορεί χωρίς κυρώσεις να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, να αγνοεί τις εκκλήσεις της ΕΕ και να περιφρονεί ένα κράτος-μέλος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Προδρόμου, ενώ αναφερόμενος στις πιθανές κυρώσεις κατά της Αγκυρας υπογράμμισε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δώσει οδηγίες για άμεση εισήγησή τους.
 
«Ανά πάσα στιγμή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι κατηγορηματικό, δίνοντας οδηγίες στις αρμόδιες Επιτροπές χωρίς καθυστέρηση να εισηγηθούν εναλλακτικές επιλογές στοχευμένων μέτρων, δηλαδή προσαρμοσμένα πραγματικά μέτρα που είτε θα απευθύνονται στην ίδια τη χώρα είτε στη σχέση της Τουρκίας με την Ένωση, αλλά ενδεχομένως και έναντι φυσικών προσώπων» ανέφερε, προσθέτοντας πως έχει ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία.
 
«Η επίδειξη δύναμης δεν είναι καθόλου εποικοδομητική και λειτουργεί σαν παράγοντας αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Θέλουν να καταχραστούν το μεγαλύτερο μέρος της ΑΟΖ της Κύπρου» ανέφερε, τονίζοντας πως η Λευκωσία επιζητεί «να τερματιστεί αυτή η αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας που ελλοχεύει και κινδύνους και σταδιακά να υπάρξει το κατάλληλο έδαφος για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού».
 

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»