Το ΑΚΕΛ θρηνεί τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ με βαρύτατη θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και τέως Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του Κόμματος, σύντροφου Δημήτρη Χριστόφια», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο.
 
Ο Δημήτρης Χριστόφιας εδώ και αρκετό διάστημα νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με βεβαρημένη την κατάσταση της υγείας του.
 
Αυτή την ώρα συνέρχεται η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος η οποία σε συνεννόηση με την οικογένεια θα αποφασίσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με την κηδεία. Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο του, συντρόφισσα Έλση και σε όλη του την οικογένεια.
 
Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του Δημήτρη Χριστόφια:
Ο Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στο κατεχόμενο σήμερα Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας, στις 29 Αυγούστου 1946.
 
Σε ηλικία δεκατεσσάρων χρονών έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (Π.Ε.Ο.Μ.). Το 1964 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (Π.Ε.Ο.) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (Ε.Δ.Ο.Ν.). Το 1969, στο 5ο Συνέδριο της Ε.Δ.Ο.Ν., εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης. Το 1969 έφυγε για σπουδές στη Μόσχα, όπου σπούδασε Ιστορία στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης.
Το 1974, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Μόσχα, επέστρεψε στην Κύπρο και προσελήφθη στην Ε.Δ.Ο.Ν., της οποίας εξελέγη Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας. Το 1977 εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το 1987.
 
Το 1982 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και το 1987 μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.
 
Μετά το θάνατο του Γενικού Γραμματέας του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου, στις 10 Απριλίου 1988, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος τον όρισε προσωρινό Γενικό Γραμματέα. Στις 22 Απριλίου 1988 η ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε Γενικό Γραμματέα, θέση την οποία κατείχε μέχρι της 21 Ιανουαρίου 2009.
 
Εξελέγη βουλευτής Κερύνειας με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στις εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996, της 27ης Μαΐου 2001 και της 21ης Μαΐου 2006. Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2001-2008.
 
Στις Προεδρικές εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου 2008 εκλέγηκε ο 6ος κατά σειρά Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ο Δημήτρης Χριστόφιας το 2004 αναγορεύθηκε ως επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στις 20 Νοεμβρίου 2008, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στη Ρωσική πρωτεύουσα, αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.
 
Ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν παντρεμένος με την Έλση Χηράτου με την οποία απέκτησαν δύο θυγατέρες, την Μαριάννα και την Χριστίνα και ένα γιό τον Χρίστο.
 

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»