Θετικό για λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο-Το προσχέδιο συμπερασμάτων

Με στόχο την πλήρη στήριξη των Ευρωπαίων ομολόγων του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθεται αυτή την ώρα στη Σύνοδο Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.
 
Η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε στις 4 και 30 το απόγευμα με τις προσδοκίες να είναι ιδιαίτερα υψηλές ως προς τα αποτελέσματα της, αφού αναμένεται οι 28 να καταδικάσουν τις τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας και να εκφράσουν την αμέριστη στήριξη της Ένωσης στην Κυπριακή Δημοκρατία. Γύρω στις 11 το βράδυ, οι ηγέτες της Ε.Ε. μεταφέρθηκαν στο δείπνο. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Politico, λίγο μετά την έναρξη του δείπνου ξεκίνησε η επικαιροποίηση του κειμένου, με νέα στοιχεία για την Κύπρο και την Τουρκία.
 
Οι 28 αναμένεται να υιοθετήσουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, όπως αυτά διατυπώθηκαν την περασμένη Τρίτη, με τα οποία ζητείται η λήψη μέτρων και κυρώσεων κατά της Τουρκίας ενόσω συνεχίζει την παραβατική της συμπεριφορά εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας
 
Το προσχέδιο συμπερασμάτων
Η ΕΕ των 28 θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, και καλωσορίζει την πρόσκληση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων που είδε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι 28 της ΕΕ αναφέρουν τα εξής:

"Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα "

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, το κείμενο μπορεί να βελτιωθεί ή να επεκταθεί όταν συζητηθεί από τους ηγέτες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζουν στη μέγγενη την Τουρκία-Ολοταχώς για αυστηρές κυρώσεις από την Ε.Ε.
 
Νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ ο οποίους πάντως με ανάρτηση του στο twitter σημείωσε πως απόψε αναμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και την ετοιμότητα του να απαντήσει καταλλήλως.
 
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Τουσκ δήλωσε το εξής: "Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με ενημέρωσε για την κατάσταση πέρα από τις ακτές της Κύπρου, αναμένω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Κύπρο, αλλά και την ετοιμότητά του να απαντήσει καταλλήλως".
 
Καταδικάζουν τις κινήσεις της
Τουρκίας ΕΛΚ και Σοσιαλιστές
Οι πολιτικές οικογένειες του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών καταδικάζουν τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, με γραπτές δηλώσεις που εξέδωσαν κατά τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις τους, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

"Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αποτελούν σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας", αναφέρει σε γραπτή δήλωση η πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
 
"Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να παύσει αμέσως τις παράνομες ενέργειές της και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου Οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας", καταλήγει η δήλωση του ΕΛΚ.

Η πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που συνήλθε σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει για την κάλυψη των κορυφαίων θέσεων στους θεσμούς της ΕΕ και άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης της σημερινής συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατήγγειλε τις προσπάθειες της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνες  φυσικού αερίου στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη. Οι πρωθυπουργοί, οι επίτροποι και οι ηγέτες της ομάδας του PES κάλεσαν την Τουρκία να υποστηρίξει τις σχέσεις καλής γειτονίας με τα γύρω κράτη και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου
 
Αυστηρή γλώσσα κατά της Τουρκίας
Προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λέο Βαράντκαρ προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε ότι μίλησε με τον Πρόεδρο της Κύπρου στην προηγούμενη συνάντηση «και τον διαβεβαίωσα ότι η Ιρλανδία θα υποστηρίξει την Κύπρο στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της, των χωρικών της υδάτων και θα υποστηρίξουμε να περιληφθεί σκληρή γλώσσα στα συμπεράσματά μας σήμερα, αναγνωρίζοντας ότι η κυριαρχία της Κύπρου και τα δικαιώματά της υποσκάπτονται από τη δράση της τουρκικής Κυβέρνησης, στης οποίας τις πράξεις αντιτιθέμεθα σθεναρά».
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμμετείχε νωρίτερα σήμερα και στη σύνοδο ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
 
Τσίπρας: Ξεκάθαρες αποφάσεις
Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "θα πάρει δύο ξεκάθαρες αποφάσεις, σε δύο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και το μέλλον των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".
 
Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως τόσο ο ίδιος, όσο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επιδιώξουν να υπάρξουν ξεκάθαρες θέσεις, είναι αυτό που αφορά το ξεκάθαρο μήνυμα που πρέπει να δοθεί προς την Τουρκία, «να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, διότι παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία παραβιάζει και την ευρωπαϊκή κυριαρχία», είπε ο κ. Τσίπρας.
 
«Και βεβαίως θα εξετάσουμε την κάθε πιθανότητα, στο βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα, οι κατάλληλες κυρώσεις, διότι το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο θα έχει συνέπειες», συνέχισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε εξάλλου συνάντηση με τον Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της Συνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
 
 
Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προκλήσεις της Τουρκίας και αντάλλαξαν απόψεις, ενώ τον ευχαρίστησε για τη στήριξη που δίνει στην υπόθεση της Κύπρου στο πλαίσιο του ΕΛΚ, και γενικότερα.
 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η έναρξη των εργασιών έγινε στις 4 και 30 το απόγευμα ενώ θα ακολουθήσει το δείπνο εργασίας στις 8 και 15. Ακολούθως ο Ντόναλτ Τούσκ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τις αποφάσεις της Συνόδου. Η Σύνοδος Κορυφής θα συνεχισθεί αύριο το πρωί στις 10 και 30 ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Δειτε Επισης

Εκτός ΔΗΣΥ, η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
LIVE: Κούρσα για δύο άλογα στην Πάφο-Υπέβαλαν υποψηφιότητες Φαίδωνας και Εύρος Λοϊζίδης
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας