Απτόητοι οι Τούρκοι-Σαλπάρει για την ανατολική Μεσόγειο και το «Γιαβούζ»

Στα ανοιχτά της Καρπασίας, βορειοανατολικά της Κύπρου θα πραγματοποιήσει έρευνες το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το δεύτερο που στέλνει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. 
 
Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν από την τελετή αναχώρησης του πλοίου ο γενικός διευθυντής της τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου, Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, το Γιαβούζ θα αρχίσει τις γεωτρήσεις στις αρχές του Ιουλίου.
 
Ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν είπε ότι οι γεωλογικές εργασίες θα καθορίσουν το ακριβές σημείο που θα σταλεί το γεωτρύπανο.
 
«Αυτές οι εργασίες επειδή συνεχίζονται ακόμη δεν υπάρχει κάποιο απτό αποτέλεσμα ακόμη. Ωστόσο οι εργασίες συνεχίζονται με ταχύτητα, περιμένουμε τα αποτελέσματα των εργασιών για καθορισμό της τοποθεσίας, αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να πούμε κάτι. Το γεωτρύπανο μας θα κατευθυνθεί σε ένα σημείο ανοιχτά της Καρπασίας. Ωστόσο, από εκεί η αξιολόγηση των γεωλογικών και γεωφυσικών εργασιών θα καθορίσουν το σημείο που θα βρεθεί μετά», ανέφερε.
 
Ο Μελίχ Χάν Μπιλγκίν είπε ακόμη ότι λαμβάνουν όλα τα μέτρα για να εκπληρώσουν τις υπηρεσίες τους πλήρως χωρίς να κάνουν καμιά υποχώρηση. «Δεν μας ενδιαφέρει πολύ τι κάνει η πλευρά που λέγεται απέναντι πλευρά. Οι δικές μας εργασίες καθορίζονται αποκλειστικά από επιστημονικές εργασίες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σήμερα παίρνουν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που έγιναν περίπου 5-6 χρόνια.
 
Ο γενικός διευθυντής του ΤΡΑΟ ανέφερε επίσης ότι έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο εργασίας πέντε χρόνων, λέγοντας ότι αυτά τα δύο γεωτρύπανα της Τουρκίας θα διεξάγουν γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, τη θάλασσα του Μαρμαρά και την Μαύρη Θάλασσα.
 
Ανακοίνωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή το 53% του προσωπικού για την όλη επιχείρηση έρευνας στον ΤΡΑΟ είναι Τούρκοι αλλά ο αριθμός όσο περνά ο καιρός αυξάνεται και ακολουθείται για πολιτική εθνικοποίησης. Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή εργάζονται 150 άτομα και μόλις αρχίσει η επιχείρηση το προσωπικό θα φτάσει στα 180 άτομα, ενώ η δυνατότητα είναι να φτάσει μέχρι και τα 200 άτομα.

Στην τελετή το «παρών» έδωσε και ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, επιβεβαιώνοντας την ημερομηνία έναρξης των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή που έχει «αδειοδοτήσει» το Ψευδοκράτος στην Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου.

«Το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας, το Yavuz, θα επιχειρήσει γεώτρηση κοντά στη χερσόνησο της Καρπασίας στην Κύπρο, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, για διάστημα περίπου τριών μηνών και θα φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φατίχ Ντονμέζ.

Ο Ντονμέζ προειδοποίησε επίσης «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις» που δεν θα φέρουν αποτελέσματα

Με ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, ανέφερε την περασμένη Τετάρτη ότι το Γιαβούζ «είναι έτοιμο να φέρει τους υπόγειους πόρους στο έθνος μας».

 
Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει σήμερα ναυτική άσκηση με πυρά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ελληνική ιστορία των τουρκικών γεωτρύπανων που… βιάζουν την ΑΟΖ της Κύπρου

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον