Απάντησε στον Τσαβούσογλου για τις τουρκικές προκλήσεις ο Γεωργίου

Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της διεθνώς αναγνωρισμένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν κατάφωρη καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και έχουν τύχει της ανάλογης καταδίκης από τη διεθνή κοινότητα, ήταν η απάντηση του Κύπριου Βουλευτή Γεώργιου Κ. Γεωργίου στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, που άρχισαν σήμερα στην Άγκυρα.
 
Ο Κύπριος βουλευτής υπενθύμισε, απαντώντας σε αναφορές του κ. Τσαβούσογλου, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απολαμβάνει της διεθνούς αναγνώρισης και ότι καταβάλλει αέναες προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, που να επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων, ούτε αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων.
 
Μιας λύσης, πρόσθεσε, στα πλαίσια της οποίας όλοι οι Κύπριοι θα επωφεληθούν από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου. Εμπόδιο, είπε ο κ. Γεωργίου, είναι η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, η οποία αρνείται να συμμορφωθεί με τα  σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, που την καλούν να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο.
 
Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν της Βουλής, ο κ. Γεωργίου υπογράμμισε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της διεθνώς αναγνωρισμένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν κατάφωρη καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και έχουν τύχει της ανάλογης καταδίκης από τη διεθνή κοινότητα.
 
Τις εργασίες της Συνέλευσης άνοιξε νωρίτερα με χαιρετισμό του ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, καταγράφοντας τους παράγοντες αστάθειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μίλησε για την συνεχιζόμενη ανεπίλυτη κατάσταση στην Κύπρο, χρησιμοποιώντας τις γνωστές τουρκικές ορολογίες για τα κατεχόμενα και ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και τις συνήθεις τουρκικές διεκδικήσεις, που αφορούν τους φυσικούς πόρους της Κύπρου.
 
Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν, στην Άγκυρα πραγματοποιούνται οι εργασίες της Κοινής Συνεδρίας της 1ης και 3ης Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, οι οποίες αφορούν, αντίστοιχα, στην Πολιτική Συνεργασία και Ασφάλεια και τον Διαπολιτισμικό Διάλογο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Στη Συνεδρία, με θέμα "Το πλέγμα της μαζικής μετανάστευσης και της ασφάλειας", η Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπείται από τους βουλευτές, Γεώργιο Τ. Γεωργίου, Γεώργιο Κ. Γεωργίου και Χρίστο Ορφανίδη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024