ΕΔΕΚ: Η κυβέρνηση να αξιοποιήσει την εφαρμογή της Συμφωνίας Κυπριανού – Ντενκτάς

Οι χθεσινές δηλώσεις του λεγόμενου «Υπουργού Εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος  επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που ως ΕΔΕΚ πολλές φορές εκφράσαμε τα τελευταία χρόνια για το ενδεχόμενο το κατοχικό καθεστώς να προχωρήσει σε άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και σε σταδιακή αξιοποίησή της για τουριστικούς και άλλους λόγους, αναφέρει η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της.
 
«Δεν είναι τυχαίο πως το καλοκαίρι του 2017 το κατοχικό καθεστώς είχε προχωρήσει στο άνοιγμα της παραλίας του Αγίου Μέμνονα δίνοντας άδεια χρήσης σε Τουρκοκύπριους, σε έποικους και σε Τούρκους πολίτες», σημειώνει.

«Τα πιο πάνω συμπεριλαμβάνονταν και στους λόγους που η ΕΔΕΚ είχε υποστηρίξει ότι δεν θα έπρεπε το οδόφραγμα της Δερύνειας να ανοιχθεί δεδομένου ότι η περαιτέρω τουριστική ενίσχυση από τις περιοχές της ελεύθερης Αμμοχώστου (Πρωταράς - Αγία Νάπα), προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο θα υποβοηθούσε στην υλοποίηση των σχεδιασμών του κατοχικού καθεστώτος», προσθέτει.

Επιπρόσθετα, ως ΕΔΕΚ, είχαμε καταθέσει συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων για το πώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί και το θέμα που αφορούσε τον αθέμιτο ανταγωνισμό του κατοχικού καθεστώτος σε βάρος Ελληνοκυπρίων επαγγελματιών (ξενοδοχειακών μονάδων, μονάδων επισιτισμού, καταστηματαρχών, αγροτών) το οποίο δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει υιοθετηθεί και δεν έχει προωθηθεί προς υλοποίηση, επισημαίνει περαιτέρω.

«Τέλος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως η Συμφωνία Κυπριανού – Ντενκτάς του 1979 και το ψήφισμα 550 του ΟΗΕ αναφέρουν ρητώς πως η Αμμόχωστος πρέπει να αποδοθεί κατά προτεραιότητα στους νόμιμους κατοίκους της και πως σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να εντάσσεται ως μέρος της λύσης. Δυστυχώς σειρά κυβερνήσεων μέχρι σήμερα δεν αξιοποίησαν τα πιο πάνω διεκδικώντας την άμεση εφαρμογή τους. Αντίθετα συναίνεσαν η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου να συνδεθεί με την επίλυση του κυπριακού κάτι που έχει δυστυχώς για ακόμα μια φορά διευκολύνει τους σχεδιασμούς του κατοχικού καθεστώτος. Είναι η ώρα η Κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει στις συγκεκριμένες ενέργειες και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα σε περίπτωση που το κατοχικό καθεστώς προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδιασμών που έχει ανακοινώσει», καταλήγει η ΕΔΕΚ.
 

Δειτε Επισης

Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού