Δεν πείθεται για τις προθέσεις Οζερσάι η κυβέρνηση

«Εντελώς απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας την ανακοίνωση του «υπουργού εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, σε σχέση με τη σύσταση ομάδας ειδικών για την καταγραφή περιουσιακών στοιχείων στα Βαρώσια, κάνοντας λόγο για προώθηση διχοτομικών θέσεων.
 
Απέδωσε την κίνηση αυτή στην καθοδήγηση από την Τουρκία, ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός να σχετίζεται και με υποθέσεις που αφορούν κατεχόμενες περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα Βαρώσια και οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον του ΕΔΑΔ.
 
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την χθεσινή ανακοίνωση του κ. Οζερσάι, ο κ. Πάλμας ανέφερε ότι το 2014, όταν ήρθε ο τότε Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο, «είχαμε φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία για τη δημιουργία μιας μεικτής επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και διεθνών εμπειρογνωμόνων για την Αμμόχωστο, συμφωνία την οποία ανέτρεψε στο παρά πέντε ο κ. Οζερσάι».
 
«Τότε, ο κ. Οζερσάι ήταν ο πρωταγωνιστής για μην πραγματοποιηθεί τελικά αυτή η πρωτοβουλία και έρχεται σήμερα, το 2019, για να ανακοινώσει όσα έχει ανακοινώσει. Είναι μια εντελώς απαράδεκτη προσέγγιση των πραγμάτων, η οποία ουσιαστικά δημιουργεί κάποιες διχοτομικές θέσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα» συμπλήρωσε.
 
Ανέφερε εξάλλου ότι η θέση της κυπριακής Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική λύση του Κυπριακού, η οποία θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και άρα τη βιωσιμότητα μιας ενδεχόμενης λύσης».
 
Ο ποιο σωστός τρόπος για την επίλυση του Κυπριακού είναι να καθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών, με καλό κλίμα και υπό καλές προϋποθέσεις, οι οποίες σήμερα δεν υπάρχουν λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ΑΟΖ, πρόσθεσε.
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι η θέση της Κυβέρνησης, αλλά και η ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου, είναι να συνεχιστούν οι συνομιλίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα το καλοκαίρι του 2017, με την προϋπόθεση, ωστόσο, να σταματήσουν οι Τούρκοι τις προκλητικές ενέργειές τους στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Ερωτηθείς αν πρόκειται για επικοινωνιακό πυροτέχνημα ή αν υπάρχει ουσία πίσω από τις ανακοινώσεις του κ. Οζερσάι, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω ανέφερε ότι δεν μπορούν να βγουν εύκολα συμπεράσματα για τον τρόπο που λειτουργούν οι Τουρκοκύπριοι, πάντοτε υπό την καθοδήγηση και αφού λάβουν το πράσινο φως από την Τουρκία. «Έχουμε να κάνουμε με την Τουρκία, η οποία κινεί τα νήματα γύρω από διάφορες κινήσεις. Ο κ. Οζερσάι δεν νομίζω να έχει πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία, αλλά μάλλον έγινε μετά από  καθοδήγηση της Τουρκίας» είπε.
 
Ως προς το χρονικό διάστημα που έγινε η ανακοίνωση από τα κατεχόμενα, ο κ. Πάλμας είπε ότι «είναι γεγονός ότι εξαγριώθηκε περαιτέρω η Τουρκία και ο κ. Ερντογάν μετά την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης μελών των πληρωμάτων των σκαφών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ». Είπε επίσης ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το προσωπικό που έχει παραμείνει στα σκάφη είναι τουρκικής καταγωγής, ενώ οι ξένοι είτε αποχωρούν είτε έχουν ήδη αποχωρήσει.
 
Σε άλλη ερώτηση, αν φαίνεται να υπάρχει διασύνδεση με τις υποθέσεις ε/κ περιουσιών στα Βαρώσια που εκκρεμούν ενώπιον του ΕΔΑΔ και για τις οποίες θέλει να έχει λόγο το ΕΒΚΑΦ, ο κ. Πάλμας είπε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη γύρω από αυτό το θέμα.
 
Τέλος, ρωτήθηκε και για την αναφορά του κ. Οζερσάι στην επιστροφή μικρού αριθμού σπιτιών σε Μαρωνίτες στην κατεχόμενη Καρπάσια, με τον κ. Πάλμα να απαντά ότι υπάρχουν τακτικές και συχνές επαφές με την μαρωνιτική κοινότητα, με την οποία συζητούνται όλα τα ζητήματα που την απασχολούν, είτε αφορούν την επανεγκατάσταση στα χωριά τους, είτε άλλα θέματα. Γνωρίζουν τις απόψεις μας τόσο η Μαρωνίτική κοινότητα, όσο και οι εκπρόσωποί της για το συγκεκριμένο θέμα, κατέληξε ο κ. Πάλμας.

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»