Δευτέρα 27 Ιαν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Βάλλει κατά του Προέδρου ο Άντρος ότι διευκολύνει την οριστική διχοτόμηση

  19/06/2019 12:28
Βάλλει κατά του Προέδρου ο Άντρος ότι διευκολύνει την οριστική διχοτόμηση

Βάλλει κατά του Προέδρου ο Άντρος ότι διευκολύνει την οριστική διχοτόμηση

  19/06/2019 12:28
Βαριές κατηγορίες κατά του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ότι διευκολύνει τις προσπάθειες της Άγκυρας για οριστική διχοτόμηση στο νησί, φλερτάροντας με τον εκλεκτό της Κουντρέτ Οζερσάϊ και αγνοώντας τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με τον οποίο δεν συναντάται ούτε για κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση, διατύπωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
 
Σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος ο κ. Κυπριανού σχολίασε την συνάντηση του ΠτΔ με τον κ. Οζερσάϊ, διερωτήθηκε γιατί αυτή κρατήθηκε μυστική και δημοσιοποιήθηκε μόνο όταν διέρρευσε από την τ/κ πλευρά και κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη να δώσει απαντήσεις στον κυπριακό λαό στα διάφορα ερωτήματα που εγείρονται.

«Γιατί καταβλήθηκε προσπάθεια απόκρυψης αυτής της συνάντησης την οποία είχε ο κ. Αναστασιάδης με τον κ. Οζερσάϊ; Αυτή έγινε σε μια περίοδο που κορυφωνόταν η τουρκική επιθετικότητα και ο κ. Αναστασιάδης παρουσιαζόταν αμετακίνητος, άκαμπτος και έτοιμος να αντιπαραταχθεί εφ’ όλης της ύλης με τον κ. Ερντογάν και την Τουρκία, προκαλεί πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι σε εκείνη τη φάση ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε να συναντηθεί με τον εκλεκτό της Άγκυρας», ανέφερε.
 
Κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη να απαντήσει και να μην πει και πάλι ότι ήταν κοινωνική συνάντηση «γιατί ξέρουμε ότι σε τέτοιες συναντήσεις συζητούνται πάρα πολλά πολιτικά ζητήματα».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η λεγόμενη κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει ο κ. Οζερσάϊ έχει ως επίσημη πολιτική την πολιτική δύο κρατών και ο κ. Οζερσάϊ κατ’ επανάληψη έχει στηρίξει αυτή τη θέση και διερωτήθηκε τί συζήτησε ο Πρόεδρος μαζί του και γιατί επέλεξε να δει κοινωνικά έναν Τ/κ πολιτικό που συμμετέχει σε μια λεγόμενη κυβέρνηση  που έχει την συγκεκριμένη επίσημη θέση για λύση.

«Προκαλούνται παρά πολλά ερωτηματικά τα οποία αν τα συνδέσουμε με όλα όσα έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα για το φλερτάρισμα του κ. Αναστασιάδη με λύση δύο κρατών, δεν μπορούν παρά να αυξάνουν τις έντονες ανησυχίες για το που οδηγείται τελικά το Κυπριακό», είπε.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι αν ο Πρόεδρος ήθελε να δώσει ώθηση στις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό, έπρεπε να συναντηθεί με τον κ. Ακιντζί, ο οποίος παρά τις πιέσεις που δέχεται από την Τουρκία, επιμένει ότι η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί στη συμφωνημένη βάση λύσης διζωνικής , δικοινοτικής ομοσπονδίας. Τον κάλεσε να απαντήσει στον κυπριακό λαό και να μην κρύβεται πίσω από τοποθετήσεις «ότι έχω το δικαίωμα να συναντώ όποιον θέλω, είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει την υποχρέωση να λογοδοτεί στον κυπριακό λαό για το τι επιχειρεί να προωθήσει».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι ανησυχίες αυξάνονται και μετά το φλερτ με λύση δύο κρατών, όπως είπε, τώρα προκύπτει και φλερτάρισμα με πολιτικά πρόσωπα τα οποία υποστηρίζουν αυτή τη λύση στην τ/κ κοινότητα.
 
Σε ερώτηση κατά πόσο το ΑΚΕΛ δεν θα είχε πρόβλημα αν ο κ. Οζερσάϊ ήταν υπέρ της λύσης ΔΔΟ και αν η συνάντηση δεν γινόταν σε περίοδο κορύφωσης της επιθετικότητας της Άγκυρας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι οι συναντήσεις μεταξύ Ε/κ και Τ/κ πρέπει να γίνονται και ότι στις συναντήσεις για ανταλλαγή απόψεων εξυπηρετείται ο κοινός στόχος για απελευθέρωση  και επανένωση.

«Ο κ. Αναστασιάδης είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποφεύγει να συναντηθεί έστω και κοινωνικά με τον κ. Ακιντζί, και συναντάται με ένα πολιτικό πρόσωπο που έχει διακηρυγμένη θέση τη λύση δύο κρατών, προκαλούνται πολλά ερωτήματα γιατί γίνεται αυτό το πράγμα, δεν είναι ένα τυχαίο πολιτικό πρόσωπο και προκαλούνται ερωτηματικά γιατί επέλεξε ( ο ΠτΔ) να κρατήσει μυστική συνάντηση», είπε.
 
Υπενθύμισε ότι όταν ο ίδιος συναντήθηκε με τον κ. Ακιντζί τον περασμένο Δεκέμβρη, την δημοσιοποίησε και είπε τι συζητήθηκε.
 
Σε άλλη ερώτηση για το γεγονός ότι στην συνάντηση παρών ήταν ο Γιαννάκης Μούσα, εκπρόσωπος της μαρωνιτικής κοινότητας και αν αυτό συνδέεται καθόλου με τις κατά καιρούς πληροφορίες για επιστροφή μαρωνιτικών χωριών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ο κ. Μούσα κατάγεται από τον Κορμακίτη και  οι πληροφορίες λένε ότι μόνο τα Καρπάσια θα επιστραφούν και συνέστησε να μην μπλέκεται  ο κ. Μούσα σε αυτό το ζήτημα. Είπε ότι εκείνο που αφορά και ενδιαφέρει τον κόσμο είναι η κοινωνική συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Οζερσάϊ και ήταν λάθος του να αναφέρει αυτή την λεπτομέρεια ( ότι ήταν παρών ο κ. Μούσα).
 
Ο κ. Κυπριανού σχολίασε και τις πληροφορίες για τα Βαρώσια υπενθυμίζοντας ότι εδώ και χρόνια υπάρχει μια έντονη πληροφορία ότι η Τουρκία μεθοδεύει το άνοιγμά τους και πρόσκληση στους κατοίκους για επιστροφή υπό τ/κ διοίκηση κάτι που είναι ενάντια στα ψηφίσματα των ΗΕ.

«Εάν λοιπόν μεθοδεύεται αυτό , εκείνο που εμείς λέμε είναι ότι είναι προφανές πως επιχειρείται επί του εδάφους να κατοχυρωθεί η οριστική διχοτόμηση και δεν θα την αποδεχτούμε ποτέ και λυπάμαι να πω ότι ο κ. Αναστασιάδης με τον τρόπο που συμπεριφέρεται διευκολύνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να μας οδηγήσει στην οριστική διχοτόμηση. Όταν παραγνωρίζει τον κ. Ακιντζί με ξεκάθαρες, διακηρυγμένες θέσεις υπέρ της ομοσπονδίας και συναντιέται με πολιτικούς που στηρίζουν τις τουρκικές θέσεις, τότε τους διευκολύνει», κατέληξε.
 
Συνάντηση με Κόμμα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών
Οι δηλώσεις έγιναν ύστερα από συνάντηση με το Κόμμα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών με το οποίο ο κ. Κυπριανού συζήτησε τα δύο νομοσχέδια που συζητούνται στην επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής για τους σκύλους και τα πτηνά.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως υπάρχει συμφωνία ότι στόχος πρέπει να είναι η ευημερία των ζώων και πρόσθεσε ότι στο ν/σ υπάρχουν αντιφάσεις. «Θα περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι τα τελικά κείμενα που θα ετοιμαστούν από την Κυβέρνηση και όταν θα κατατεθούν θα ανταλλάξουμε απόψεις πολύ πιο συγκεκριμένα για το πως επιφέρουμε αλλαγές για να διασφαλίζουν την ευημερία των ζώων», ανέφερε.
 
Ο Λοϊζος Ταραλλή, Οικονομικός Σύμβουλος του Κόμματος ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για την κατανόηση για τα δύο ν/σ και ανέφερε πως «θα έχουμε συνεργασία για οτιδήποτε όταν θα είναι τα τελικά νομοσχέδια στη Βουλή».
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας