ΔΗΚΟ: Όχι σε διασύνδεση των παρανομιών με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

«Αποτελεί θετικό γεγονός, το ότι, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά άμεσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, εισηγήσεις για λήψη συγκεκριμένων μέτρων κατά της Τουρκίας, προς αντιμετώπιση των έκδηλα παράνομων ενεργειών της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

«Αυτό που αναμένουμε και προσδοκούμε, αλλά και θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ, είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, έτσι ώστε οι λεκτικές καταδίκες της Τουρκίας, να μετατραπούν σε πράξεις», τόνισε.

Οι προειδοποιήσεις προς την Τουρκία έγιναν από τον περασμένο Μάρτιο και επαναλήφθηκαν στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαΐου, σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να περάσει από τις προειδοποιήσεις στην υιοθέτηση συγκεκριμένων περιοριστικών, διπλωματικών και οικονομικών μέτρων, εναντίον της Τουρκίας και εναντίον των εταιριών που συνεργάζονται με την Τουρκία και του προσωπικού», πρόσθεσε.

«Εάν, η περιφρόνηση από την Τουρκία, των ευρωπαϊκών προειδοποιήσεων, μείνει αναπάντητη και δεν ληφθούν αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας, οι συνέπειες θα είναι δυσμενέστατες», επεσήμανε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι θα πληγεί ανεπανόρθωτα το κύρος και η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποθρασυνθεί η Τουρκία και θα κλιμακώσει την ένταση, θα απομακρυνθεί η πιθανότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό και θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα στη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλεται να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους – μέλους της, κάτι που έπραξε στην περίπτωση τρίτων χωρών και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο θέμα της Κριμαίας», ανέφερε.

«Τονίζουμε το εξής: Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να διασυνδεθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας με τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό. Μια τέτοια εξέλιξη, θα αποτελεί νίκη της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς το κυπριακό θα καταστεί όμηρος των παράνομων τουρκικών αξιώσεων και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υποβαθμιστούν σε μέρος της ατζέντας των τουρκικών σχεδιασμών»,  κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα