«Αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι αυτά τα μέτρα», δηλώνει ο Άντρος Κυπριανού

«Εδώ και αρκετό καιρό το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε ότι η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο Κυπριακό μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, σε συνθήκες απουσίας διαπραγματευτικής διαδικασίας και απαλλαγής της Τουρκίας από τις ευθύνες της, εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού.
 
Μεταξύ άλλων, προειδοποιούσαμε ότι αν συνεχιζόταν αυτή η κατάσταση η Τουρκία θα υλοποιούσε τις απειλές της για γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε.
 
«Αντιθέτως, τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και ο ΥΠΕΞ διαβεβαίωναν ότι έχουν θωρακίσει την ΑΟΖ και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δυστυχώς σήμερα βιώνουμε την κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας. Ο κ. Ερντογάν, καθημερινά, απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία και βαθαίνει τα τετελεσμένα σε βάρος της. Το γεγονός ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ μας αποδεικνύει την ορθότητα των προειδοποιήσεών μας και δυστυχώς επιβεβαιώνει τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας», πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, είναι απόλυτα φυσιολογικό να αναμένουμε ότι η κορύφωση της επιθετικότητας και προκλητικότητας της Τουρκίας δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη από τους ευρωπαίους εταίρους μας. «Οφείλουν όμως, πλέον, να περάσουν από τη φραστική καταδίκη σε έμπρακτα μέτρα», τόνισε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περνά από τα λόγια στις πράξεις η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Τουρκία
 
«Στα χθεσινά Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων επαναλαμβάνονται παλαιότερες καταδικαστικές αναφορές. Το Συμβούλιο μεταξύ άλλων εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις παράνομες τουρκικές γεωτρητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να αποσαφηνίζεται ότι αυτές διεξάγονται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλεί δε την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν εισηγήσεις για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση. Αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι αυτά τα μέτρα», είπε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.
 
«Σημειώνουμε ότι αν σε αυτά δεν περιληφθούν ο τερματισμός της συζήτησης για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας είτε η ρητή διασύνδεση ανοίγματος κεφαλαίων και ελευθεροποίησης των θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες με τον τερματισμό των ενεργειών της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ μας, πολύ φοβούμαστε ότι η αντίδραση δεν θα είναι αποτελεσματική», υπέδειξε ο κ. Κυπριανού. «Αν παρ’ ελπίδα αυτή θα είναι η στάση της ΕΕ, η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι εκείνο που προέχει είναι ότι η Τουρκία συνιστά βασικό οικονομικό και εμπορικό εταίρο, στοιχείο που υπογραμμίζεται στα χθεσινά Συμπεράσματα», πρόσθεσε.
 
«Εμείς συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι θα ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία όμως δεν λύνουν το πρόβλημα από μόνα τους. Πρέπει ταυτόχρονα να τερματιστούν οι  τουρκικές προκλήσεις και να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό από το σημείο που είχε μείνει στο Κραν Μοντανά. Στα ίδια τα Συμπεράσματα το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη συνολική λύση του Κυπριακού» για να προσθέσει ότι παραμένει ζωτικής σημασίας η δέσμευση και συμβολή της Τουρκίας τέτοια λύση, περιλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών του προβλήματος, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών της ΕΕ», ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού.
 
«Συνεπώς, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει επιτέλους πρωτοβουλίες για άμεσο τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων και ταυτόχρονη επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς πρόσθετους όρους και προϋποθέσεις όπως το ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ», κατέληξε. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζουν στη μέγγενη την Τουρκία-Ολοταχώς για αυστηρές κυρώσεις από την Ε.Ε.
 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια