Ρίχνουν… πυροτεχνήματα στα Βαρώσια οι Τούρκοι-Δεν πείθει ο Οζερσάι

Ως άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της τ/κ πλευράς αντικρίζει σε μεγάλο βαθμό η Κυβέρνηση τη χθεσινή απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου του ψευδοκράτους για σύσταση ομάδας ειδικών, η οποία θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε επιστημονική καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν πείθεται για τις προθέσεις Οζερσάι η κυβέρνηση
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις μεθοδεύσεις για διάνοιξη υπό Τ/κ διοίκηση αποδίδει το ΑΚΕΛ τις ενέργειες Οζερσάι

Η απόφαση, την οποία ανακοίνωσε ο «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι, επιχειρείται να πλασαριστεί από το ψευδοκράτος ως κίνηση προς την κατεύθυνση ανοίγματος της περίκλειστης πόλης, με χαρακτηριστική τη χθεσινοβραδινή δήλωση του κ. Οζερσάι πως «ήρθε πλέον η ώρα να κάνουμε ένα απτό βήμα για τα Βαρώσια».
 
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας την χθεσινή εξέλιξη, χαρακτήρισε ως περισσότερο κίνηση εντυπωσιασμού την εξαγγελία Οζερσάι, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κίνηση για Αμμόχωστο από το ψευδοκράτος
 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η συγκεκριμένη πρόταση χρονολογείται τουλάχιστον από το 2014, όταν ο Οζερσάι εκτελούσε χρέη Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή και είχε απορρίψει το σχέδιο που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, για ανοικοδόμηση των Βαρωσίων.
 
«Το 2014, πριν από την επίσκεψη του κ. Μπάιντεν στην Κύπρο, ο κ. Οζερσάι ήταν διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ήμασταν σε διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να ανακοινωθεί όταν θα ερχόταν ο κ. Μπάιντεν στην Κύπρο η σύσταση κοινής επιτροπής για να ετοιμάσει ένα σχέδιο για ανοικοδόμηση της πόλης», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάλλει κατά του Προέδρου ο Άντρος ότι διευκολύνει την οριστική διχοτόμηση
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις προσπάθειες εποικισμού της Αμμοχώστου αποδίδει τις ενέργειες Οζερσάι η Θεοχάρους
 
«Το σχέδιο ήταν πολύ κοντά να συμφωνηθεί και την ημέρα πριν από την επίσκεψη του κ. Μπάιντεν, ο κ. Οζερσάι, απέκλεισε κάθε συμμετοχή των Ελληνοκυπρίων παρά τις παραινέσεις και των ΗΠΑ. Του προτάθηκε η συμμετοχή επιστημόνων από διάφορες χώρες αλλά και πάλι το απέρριψε. Και τότε, ήταν η πρώτη φορά που έφερε τη χθεσινή πρόταση ενώπιον μας», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως αρκετά συχνά ο κ. Οζερσάι επιχειρεί μέσα από δηλώσεις να δημιουργήσει εντυπώσεις, όπως έκανε και στην περίπτωση για επιστροφή των προσφύγων στα μαρωνίτικα χωριά.
 
«Περισσότερο πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού. Ξέρουμε τις θέσεις του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν την υποβαθμίζουμε, θεωρώ ότι δεν είναι τυχαίο και με τις συζητήσεις που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα με τον ανοικτό διάλογο για το θέμα της Αμμοχώστου και το ΕΔΑΔ,  ότι ανοίγουν τον διάλογο για το θέμα της Αμμοχώστου», πρόσθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Αναφερόμενος στη συνάντηση του Κουντρέτ Οζερσάι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε πως αυτή δεν ήταν, ούτε διμερής ούτε μέρος κάποιας διαπραγμάτευσης, καλώντας όλους να διερωτηθούν γιατί έκανε αυτές τις διαρροές ο Τουρκοκύπριος πολιτικός.
 
«Το γεγονός ότι έγιναν κάποιες συναντήσεις πολιτικών αρχηγών με τον κ. Οζερσάι, δεν σημαίνει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί υιοθετούν τις θέσεις του. Τυχόν ανάδειξη του κ. Οζερσάι στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Και αυτός είναι ακόμα ένας λόγος, μετά τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών. 
 
Θα προβούμε στις δέουσες ενέργειες
Στο μεταξύ, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου διαβεβαίωσε ότι «παρακολουθούμε με ψυχραιμία την τουρκική πρόκληση, αναφορικά με το ζήτημα της Αμμοχώστου».
 
«Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε πρόταση από την ε/κ πλευρά για να διοριστεί μια επιτροπή ειδικών, μια ανεξάρτητη επιτροπή, που θα εκτιμούσε τις ανάγκες για αναστήλωση, την προετοιμασία της πόλης ενόψει της ενδεχόμενης επιστροφής των κατοίκων της», σημείωσε.
 
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος είναι να βρεθεί ένας τρόπος να υφαρπάξουν περιουσίες από τους νόμιμους κατόχους. Διασύνδεσε, δε, τα περί Αμμοχώστου με τα όσα συμβαίνουν στην ΑΟΖ.
 
«Παρακολουθούμε ψύχραιμα τις εξελίξεις και αναλόγως θα προβούμε στις δέουσες ενέργειες», υπογράμμισε. 
 

Δειτε Επισης

Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα
Στηρίζουν Νίκο Νικολαΐδη οι «Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί» στη Λεμεσό
Ανησυχία της Κυβέρνησης για τη νέα εγκληματική ενέργεια-«Αξιολογούμε διαρκώς τα μέτρα»
Ηχηρά ονόματα στους προτείνοντες και υποστηρίζοντες των υποψηφίων-Στηρίζει Γεάδη και Πελεκάνο η Παρισινού
63 υποψηφιότητες για τις έξι θέσεις Ευρωβουλευτών-Αρχίζει η ετοιμασία του ψηφοδελτίου
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία