Ενοχλημένη η Άγκυρα με τις ΗΠΑ-Απάντησαν για τους S-400

Την απάντησή της Τουρκίας στην επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν απέστειλε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΑΜ.
 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι “στην επιστολή τονίστηκε η ενόχληση για το ύφος και την προσέγγιση, η οποία δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας και διαβιβάστηκαν λεπτομερώς οι γνωστές μας απόψεις και προτάσεις”.
 
Προστίθεται ότι “έχει εκφραστεί η σημασία της συνέχισης του διαλόγου με τρόπο που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη φιλία και της συνέχισης των εργασιών προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μια κατάλληλης λύσης στα προβλήματα”.
 
Την ίδια ώρα μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει να κλιμακώνει με «προβοκατόρικες ενέργειες» έστειλε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.

Μιλώντας από το Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας όπου βρέθηκε για την τελετή παραλαβής από την αεοροπορία στρατού 70 ελικοπτέρων «Kiowa» και 10 ελικοπτέρων  «Chinook», ο κ. Πάιατ τόνισε, παράλληλα, ότι «τώρα είναι η ώρα για διάλογο».

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, δε, την δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Σαββατοκύριακο που χαρακτήρισε την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ ως «ένα ιδιαίτερα προκλητικό βήμα» που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. «Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή» είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Η δήλωση του κ. Πάιατ έχει ως εξής:
Δημοσιογράφος: Τα κράτη-μέλη της ΕΕ συζητούν προκειμένου να λάβουν μέτρα κατά τις βίαιης συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Ένα σχόλιο;

Πάιατ: Θα σας πω δύο πράγματα: Πρώτα από όλα οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κοινή αντίληψη όσον αφορά τις εξελίξεις για τη θάλασσα ανοιχτά της Κύπρου και συγκεκριμένα έχουν το ίδιο ενδιαφέρον προκειμένου να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια από την Τουρκία. 

Μίλησα ξεκάθαρα για τα θέματα αυτά την περασμένη εβδομάδα σε δημόσια σχόλιά μου στην Ουάσινγκτον και το Σαββατοκύριακο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναβεβαίωσε την σταθερή άποψη των ΗΠΑ ότι τώρα είναι ώρα διαλόγου και όχι για περαιτέρω προβοκατόρικες ενέργειες.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα