Πέμπτη 17 Οκτ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Συντονίζονται Λευκωσία και Αθήνα-Προειδοποιεί με συνέπειες την Τουρκία ο Τσίπρας

  16/06/2019 20:22
Συντονίζονται Λευκωσία και Αθήνα-Προειδοποιεί με συνέπειες την Τουρκία ο Τσίπρας

Συντονίζονται Λευκωσία και Αθήνα-Προειδοποιεί με συνέπειες την Τουρκία ο Τσίπρας

  16/06/2019 20:22
Τα επόμενα βήματά τους προς αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ χαράζουν οι κυβερνήσεις σε Λευκωσία και Αθήνα. 
 
Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα έκτακτη συνεδρία του ΚΥΣΕΑ την οποία συγκάλεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
 
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο και ενημέρωσε σχετικά. 
 
Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, θα έχει συνέπειες.
 
«Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι και πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ενώ ανέδειξε την ενισχυμένη διπλωματική θέση της χώρας, την οποία χαρακτήρισε ως «πιο ισχυρή από ποτέ άλλοτε», μέσω των ερεισμάτων και των συμμαχιών που έχει διαμορφώσει σε διεθνές επίπεδο.
 
 
Αναφερόμενος μάλιστα στην επικοινωνία που είχε -κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ- με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες. Συμφωνήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
 

Εξάλλου, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν οι δύο ηγέτες υπήρξε συντονισμός ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης και 21ης Ιουνίου. 
 
Αθήνα και Λευκωσία αναμένεται να ζητήσουν από την Ε.Ε. τη λήψη μέτρων σε βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση συνέχισης των προκλητικών της ενεργειών, αξιοποιώντας την κοινή δήλωση που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή από τους MED7 στη Μάλτα.
 
Διαβάστε την αυτούσια την δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου 
 
Με την ευκαιρία της αποψινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Στη διάρκεια της μακράς συνομιλίας τους συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και αποφασίστηκε στενός συντονισμός για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., καθώς και ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Ιουνίου.

Οι δυο ηγέτες από κοινού παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα και με ψυχραιμία και προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη αντίδραση στις μεθοδεύσεις και την παράνομη επέμβαση της Τουρκίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας