Τριπλό μήνυμα στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ έστειλαν Παυλόπουλος, Τσίπρας και Μακρόν

Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίζει τα κράτη μέλη της απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις που έκανε μετά την 6η Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στη  Βαλέτα της Μάλτας.

Στη Σύνοδο, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, έγινε συζήτηση μετά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ που «κλιμακώθηκαν με πρωτοφανείς παραβιάσεις και συμπεριφορές άκρως αντίθετες σε όλες τις αρχές της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου». «Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το σαφές μήνυμα που στέλνουμε σήμερα, ότι η Ε.Ε. θα εξετάσει και θα λάβει μέτρα αν η Τουρκία δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Στηρίζουμε πλήρως το Νίκο Αναστασιάδη
«Εκφράσαμε την πλήρη στήριξή μας στο Νίκο Αναστασιάδη» συνέχισε και συμπλήρωσε ότι «δεν αποτελεί ένα διμερές ζήτημα της Τουρκίας και της Κύπρου ή της Τουρκίας και της Ελλάδας, είναι ευρωτουρκικά ζητήματα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Ο πυρήνας της δικής μας αντίληψης είναι ο σεβασμός του διεθνούς Δικαίου και όποιος δεν σέβεται το διεθνές Δίκαιο θα πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες». Οι ηγέτες των έξι χωρών, μάλιστα, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Νίκο Αναστασιάδη και στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Μακρόν: Πλήρης η αλληλεγγύη στην Κύπρο
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν:: «Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο και στον σεβασμό της κυριαρχίας της. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Τι δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος το μεσημέρι της Παρασκευής κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης του ελληνικού στόλου ανέφερε ότι «η βάση της καλής γειτονίας είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».
 
«Το Πολεμικό μας Ναυτικό επιβεβαιώνει, διαχρονικώς, το έμβλημά του, το οποίο συντίθεται από το ιστορικό απόφθεγμα του Περικλή, κατά την μαρτυρία του Θουκυδίδη: "Μέγα το της θαλάσσης κράτος". Αισθήματα Εθνικής Υπερηφάνειας με διακατέχουν, μετά το πέρας της Επιθεώρησης του Στόλου, για το αξιόμαχο και την ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας κατά την υπεράσπιση της Επικράτειας και των Συνόρων μας, συνακόλουθα δε της Επικράτειας και των Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

«Οφείλω να επισημάνω ότι η υπεράσπιση αυτή, εκ μέρους του Πολεμικού μας Ναυτικού, καταξιώνεται ακόμη περισσότερο εκ του ότι και τα θαλάσσια σύνορα της Χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζονται σαφώς, και δίχως ίχνος δυνατότητας αμφισβήτησης, από το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του. Διαμηνύουμε λοιπόν προς κάθε γείτονα χώρα, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής -την οποία ευνοούμε ειλικρινώς- είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Τούτο, άλλωστε, συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», πρόσθεσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ