Αναζητώντας την πυξίδα της Δεξιάς στον ΔΗΣΥ

Κατά τη συνεδρία του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ αρκετά στελέχη ανέδειξαν την ανάγκη για πιο ξεκάθαρη ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση του κόμματος. Αν και πριν από τη συνεδρία ο δημόσιος λόγος αναλωνόταν στις θέσεις της παράταξης στο Κυπριακό, πίσω από τις κλειστές πόρτες αρκετή συζήτηση έγινε σε σχέση με τον δεξιό προσδιορισμό του ΔΗΣΥ και την εικόνα που εκπέμπει στον λαό.
 
Πώς αντιλαμβάνεται, συνεπώς, σήμερα ο ΔΗΣΥ την τοποθέτησή του στον πολιτικό χάρτη; Σε ποιους απευθύνεται το κόμμα; Ποιες ομάδες ψηφοφόρων εκφράζει και ποιες ιδεολογίες καλύπτει; Μήπως πρέπει να μετακινηθεί και να αλλάξει στόχους; Χρησιμοποιεί το κατάλληλο και σύγχρονο ύφος για να εκφράσει τις θέσεις του σε αυτό το κοινό; Έχει προσαρμόσει τις πολιτικές του στα σημεία των καιρών ή περιορίζεται στην πεπατημένη που δεν συμβαδίζει με τις σημερινές πραγματικότητες στην Κύπρο; Μήπως, τελικά, χρειάζεται να προσδιορίσει και ποια είναι πραγματικά η βάση του κόμματος και τι αυτή πρεσβεύει πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά;
 
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που αναδεικνύονται μέσα από τις τοποθετήσεις που έκαναν, εντός και εκτός του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου, πέντε στελέχη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένων και δύο υπουργών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.  
 
Κωνσταντίνος Πετρίδης
Ο Υπουργός Εσωτερικών θεωρεί πως το κόμμα δεν έκανε στροφή προς την άκρα δεξιά αλλά ότι υπήρξε λανθασμένη επικοινωνιακή διαχείριση σε κάποια πράγματα. Αντιθέτως, πιστεύει πως η παράταξη έχασε ένα μέρος της αστικής τάξης, της αστικής Λευκωσίας.
 
«Φοβούμαστε να πούμε ότι είμαστε χριστιανοδημοκρατικό κόμμα», είπε χαρακτηριστικά κατά τη συνεδρία.  «Είμαστε το μόνο κόμμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που κατά τη διάρκεια των Ευρωεκλογών δεν αγγίξαμε το μεταναστευτικό», σημείωσε.
 
Χάρης Γεωργιάδης
Την ανάγκη οι πολιτικές μέθοδοι του ΔΗΣΥ να προσαρμοστούν στα δεδομένα της εποχής ανέδειξε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, που θεωρεί πως το κόμμα δεν πρέπει να κινείται προς τα άκρα. Θέση και του κ. Γεωργιάδη είναι πως το στοίχημα βρίσκεται στην αύξηση του ερείσματος του ΔΗΣΥ στα αστικά κέντρα, στη μεσαία τάξη και στις παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού.
 
Γιώργος Παμπορίδης
«Οι Συναγερμικοί είναι θυμωμένοι μαζί μας», είπε στη δική του παρέμβαση ο Γιώργος Παμπορίδης. Ο ΔΗΣΥ, ανέφερε, είναι οι νοικοκυραίοι και αυτοί ενοχλούνται όταν βλέπουν τον κόμμα να συντονίζεται με τους έχοντες και κατέχοντες.
 
Μιχάλης Σοφοκλέους
Την εισήγηση να επικεντρωθούν οι πολιτικές του ΔΗΣΥ στα προβλήματα του μέσου πολίτη, την ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης και τη δημιουργία ευκαιριών για τους νέους, διατύπωσε ο Μιχάλης Σοφοκλέους.
 
Ανέφερε ακόμη πως πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά η αλαζονεία που πολλές φορές εκπέμπεται και να σπάσει η τεράστια φυσική και ψυχική απόσταση μεταξύ παράταξης και κοινωνίας.
 
Ξένια Κωνσταντίνου
Τη θέση ότι από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκύπτει μία σαφής κατεύθυνση, η τάση της φιλελεύθερης, μετριοπαθούς δεξιάς, την οποία πρέπει να υιοθετήσει και ο ΔΗΣΥ, εξέφρασε η Ξένια Κωνσταντίνου.
 
Όπως είπε, πρέπει να είναι φιλελεύθεροι στα θέματα της οικονομίας, κοινωνικά ευαίσθητοι στα κοινωνικά ζητήματα και πολιτικά υπεύθυνοι αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη για σεμνότητα και ταπεινότητα.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δειτε Επισης

«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση