Ενδυναμωμένος από το Π.Γ. ο Αβέρωφ-Παραίνεση για εκλογές από Παμπορίδη

Με τον τέως υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη να είναι ο μοναδικός που ζήτησε από πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τη σύγκλυση έκτακτου Εκλογικού Συνεδρίου, αλλά και αρκετά άλλα στελέχη του κόμματος-μεταξύ των οποίων ο τέως υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο τέως Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχάλης Σοφοκλέους- να ζητούν τη σύγκληση ιδεολογικοπολιτικού συνεδρίου, ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας το διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ.
 
Η ολοκλήρωση της συνεδρίας του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, σε μια πρώτη ανάγνωση των όσων λέχθηκαν εκεί, βρίσκει τον πρόεδρο του κόμματος σαφώς ενδυναμωμένο, αφού πέραν του Γιώργου Παμπορίδη-που το έπραξε υπό την μορφή παραίνεσης- κανένα άλλο μέλος του Σώματος δεν ήγειρε ζήτημα ηγεσίας.
 
Οι δεκάδες τοποθετήσεις που έγιναν κινήθηκαν ως επί τω πλείστω στην λογική και τη φιλοσοφία των όσων κατά κόρων δημοσίως ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες.
 
Δηλαδή, στην αναγκαιότητα ξεκαθαρίσματος της ιδεολογικοπολιτικής κατεύθυνσης του ΔΗΣΥ μέσα από διάλογο με τη βάση της παράταξης. Με το κάθε στέλεχος, πάντως, να δίνει τη δική του ερμηνεία και περιεχόμενο στο πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται το ξεκαθάρισμα αυτό, αλλά και πώς αντιλαμβάνεται τους λόγους μείωσης των ποσοστών του κόμματος.
 
Την ίδια ώρα, αρκετά στελέχη έθεσαν ζήτημα καλύτερου συντονισμού με το Προεδρικό, εκφράζοντας μάλιστα τη θέση πως η Κυβέρνηση πιστώνεται σε αρκετές περιπτώσεις τα θετικά της διακυβέρνησης, ενώ το κόμμα, όπως ανέφεραν, επωμίζεται και πληρώνει κόστος για τα αρνητικά χωρίς να επωφελείται.
 
Επί της επόμενης μέρας, και παρόλο που επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από τον Αβέρωφ Νεοφύτου στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που θα παραχωρήσει την Τρίτη, στον ΔΗΣΥ φαίνεται να προχωρούν σε επανακαθορισμό των βασικών αρχών των θέσεων του κόμματος σε όλα τα θέματα, ώστε να καταστούν ξεκάθαρες και χωρίς αμφισημίες οι θέσεις του στην κοινωνία.
 
Παράλληλα, ο πρώην ευρωβουλευτής και σύμβουλος του προέδρου της παράταξης Παναγιώτης Δημητρίου, θα ηγηθεί ομάδας η οποία θα συσταθεί προς αξιολόγηση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, ενώ ξεκινούν και επαρχιακές συγκεντρώσεις για να ακουστούν οι απόψεις της βάσης.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμος για διορθωτικές κινήσεις χωρίς να υπονομευθεί η ενότητα ο Αβέρωφ
 
Ο Γιώργος Παμπορίδης
Όπως έχει προαναφερθεί, μοναδικός ο οποίος έθεσε ευθέως θέμα ηγεσίας υπήρξε ο Γιώργος Παμπορίδης, ζητώντας από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να συγκαλέσει εκλογικό συνέδριο.
 
«Η παραίνεσή μου κύριε πρόεδρο είναι να πάτε σε εκλογές και αυτό δεν αφορά δυσπιστία στο πρόσωπό σας. Εγώ μετά από την επαναβεβαίωση των θέσεων θα επιδίωκα εκλογικό συνέδριο», είπε κ. Παμπορίδης, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος, ποτέ δεν ζήτησε αξίωμα ή καρέκλα.
 
Ο Γιώργος Παμπορίδης έκανε λόγο για πελατειακές σχέσεις που δημιουργήθηκαν λόγω εξουσίας και αποτελούν συγγενές πρόβλημα του λαού μας, σημειώνοντας πως ο μέσος Συναγερμικός είναι σκεπτόμενος πολίτης.  
 
«Ο κόσμος του ΔΗΣΥ σκέφτεται και πρέπει να πειστεί να έρθει για να ασχοληθεί μαζί μας. Πρέπει να απευθυνθούμε σε αυτόν. Με στεναχωρεί που οι Συναγερμικοί βρίσκουν κλειστές πόρτες. Ο ΔΗΣΥ δεν είναι οι νοικοκυραίοι», τόνισε ο τέως υπουργός Υγείας.
 
«Αυτοί», συνέχισε, «τα παίρνουν όταν μας βλέπουν να συντονιζόμαστε με τους έχοντες και κατέχοντες. Βγέστε έξω και μιλήστε στους Συναγερμικούς. Είναι θυμωμένοι διότι διαψεύσαμε τις προσδοκίες τους».   
 
«Δεν με ενδιαφέρει», υπογράμμισε ο Γιώργος Παμπορίδης, «αν το ΕΛΑΜ έχει 8%. Γιατί πρέπει εγώ να μετρηθώ με τον ΕΛΑΜίτη, ποιος είναι πιο πατριώτης; Κάποτε είχαμε ελληνικές σημαίες και τώρα τις έχουν στις εκδηλώσεις του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ και μας λένε εκείνοι για πατρίδα. Υπάρχει ανάγκη για καθαρές θέσεις».
 
«Υπάρχει ανάγκη για καθαρές θέσεις. Όταν χάσεις τον κοινό παρονομαστή, τότε και τα επί μέρους αναδεικνύονται. Πρέπει το κόμμα να αποτελεί την πυξίδα της Κυβέρνησης, υπάρχει ανάγκη για ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση. Να ξέρουμε που βαδίζουμε, όχι να λέμε του καθενός ό,τι θέλει ν’ ακούσει», τόνισε ο Γιώργος Παμπορίδης.
 
Και κατέληξε, ξεκαθαρίζοντας πως ποτέ δεν ζήτησε αξίωμα ή καρέκλα: «Η παραίνεσή μου κύριε πρόεδρε είναι να πάτε σε εκλογές και αυτό δεν αφορά δυσπιστία στο πρόσωπό σας. Εγώ, μετά από επαναβεβαίωση των θέσεων, θα επιδίωκα εκλογικό συνέδριο».
 
Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης   
Τη διαφωνία του με τη θέση πως, είτε ο ΔΗΣΥ είτε η Κυβέρνηση έκαναν στροφή προς τα δεξιά, διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.
 
«Αντίθετα, θεωρώ ότι υπήρξαν κάποιες λάθος επικοινωνιακές ατάκες. Φοβούμαστε να πούμε ότι είμαστε Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, μπας και παρεξηγηθούμε. Είμασταν η μόνη χώρα που δεν αγγίξαμε το μεταναστευτικό. Χρειάζεται μια στροφή, όχι εθνικιστική, αλλά καλύτερη επικοινωνιακή πολιτική», ανέφερε.  
 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Στην δική του παρέμβαση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως έγιναν λάθη και από την Κυβέρνηση και από το κόμμα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει επαφή με τον κόσμο. Ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε πως δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή Κυβέρνηση χωρίς ισχυρό κόμμα, όπως και το αντίστροφο.
Η αγκαλιά του Αβέρωφ στον Παμπορίδη
Η συνεδρία του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα και χωρίς εντάσεις, με τους ομιλητές να καταθέτουν τις απόψεις και εισηγήσεις τους για το αύριο του κόμματος με θετική διάθεση.
 
Αίσθηση προκάλεσε πριν από την έναρξη της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, η κίνηση του Αβέρωφ Νεοφύτου να προσεγγίσει τον τέως υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, ο οποίος επέλεξε να καθίσει στις πίσω θέσεις, και αγκαλιάζοντάς τον να τον μεταφέρει στην πρώτη σειρά των καθισμάτων.
 
Το παρών τους στη Σύνοδο έδωσαν πέραν των 200 μελών του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου, μεταξύ των οποίων, ο τέως υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ο τέως υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, η υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου, ο πρώην βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Χρίστος Πουργουρίδης, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη Παντελής Κούρος, καθώς και άλλοι νυν και πρώην κομματικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι του ΔΗΣΥ.

Δειτε Επισης

Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή