Χαμηλώνει τους τόνους και δίνει απαντήσεις για την αναβάθμιση των σχέσεων με ΗΠΑ η Κυβέρνηση

Η εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως πράξη στρεφόμενη εναντίον άλλων κρατών και δη της Ρωσίας, αναφέρει μεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας στις επικριτικές, όπως της χαρακτηρίζει, δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού.
 
Νωρίτερα σήμερα σε δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού επανέλαβε τις έντονες επικρίσεις του εναντίον της Κυβέρνησης γιατί, όπως καταγγέλλει, προσπαθεί να παρουσιάσει το νομοσχέδιο Μενέντεζ, για άρση του εμπάργκο όπλων, ως καθαρή αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ ενώ στην πραγματικότητα, όπως είπε, η αναβάθμιση είναι εις βάρος των σχέσεων μας με άλλες χώρες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκπληξη Άντρου για βράβευση Μενέντεζ-«Θέλουν να μας δέσουν στο άρμα του ΝΑΤΟ»

Ο Πρόδρομος Προδρόμου σε γραπτή δήλωση έξι σημείων, σημειώνει, χωρίς καμία πρόθεση αντιπαράθεσης όπως σημειώνει, διευκρινίζει:
 
1.   Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι ένα συγκρουσιακό κλίμα έντασης που επικρατεί κάποτε στην προεκλογική περίοδο δεν είναι ωφέλιμο να προεκτείνεται και μετά τις εκλογές. Ειδικότερα, μάλιστα, όσον αφορά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, θα πρέπει να κινούμαστε στη βάση των αντικειμενικών δεδομένων και όχι κομματικών σκοπιμοτήτων.
 
2.   Η προσπάθεια της Κυβέρνησης για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ υπαγορεύεται από τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της χώρας και με γνώμονα τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, ως κράτος μέλος της ΕΕ και μέσα και από τριμερή σχήματα συνεργασίας, όπως αυτό με την Ελλάδα και το Ισραήλ, που ενισχύεται και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Ουδόλως είναι ή πρέπει να εκλαμβάνεται ως πράξη στρεφόμενη εναντίον κρατών με τα οποία παραδοσιακά διατηρούμε άριστες σχέσεις, όπως είναι η Ρωσική Ομοσπονδία. Όπως δεν θεωρούμε πως η συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία είτε επηρεάζει τις κυπρο-ρωσικές σχέσεις είτε τη στάση αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
 
3.   Θα θέλαμε να σημειώσουμε την προσπάθεια, όχι απλώς διατήρησης των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και εμβάθυνσης τους, όπως καταμαρτυρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πέντε, ως τώρα, συναντήσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν, είτε κατόπιν προσκλήσεως του Ρώσου Προέδρου είτε σε διεθνή φόρα, κάτι που ποτέ δεν συνέβη σε προηγούμενες διακυβερνήσεις. Στόχος αυτών των τακτικών επαφών είναι πάντα η εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
 
4.   Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι δήθεν το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο για μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη, όπως η άρση του εμπάργκο κατά της Κύπρου, θα οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε αγορά οπλικών συστημάτων αξίας   … δισεκατομμυρίων, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Κυβέρνηση επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι ποτέ δεν είχε ούτε και έχει πολιτική να επιδιώξει με στρατιωτικά μέσα την επίλυση του Κυπριακού. Επομένως, οι ισχυρισμοί του κ. Κυπριανού περί στρατιωτικοποίησης του Κυπριακού, όχι μόνο δεν ευσταθούν, αλλά ούτε σχετίζονται με την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση επιδιώκοντας ουσιαστική διαπραγμάτευση για λύση. Η επιδιωκόμενη έγκριση του εν λόγω νομοσχεδίου είναι πολύ μεγάλης πολιτικής σημασίας για τη σχέση Κύπρου-ΗΠΑ και για τη διεθνή θέση της χώρας μας, αλλά δεν συνεπάγεται κανένα εξοπλιστικό προσανατολισμό ούτε αλλάζει τις επιλογές μας για επίλυση του Κυπριακού με διπλωματικά μέσα.
 
5.   Η έκκληση του κ. Κυπριανού στην Κυβέρνηση να ενημερώσει για το τι περιέχει το νομοσχέδιο είναι ακατανόητη, διότι πέραν του ότι πρόκειται για νομοσχέδιο ενός άλλου κράτους, αυτό είναι επισήμως δημοσιευμένο στις ΗΠΑ.
 
6.   Θέλω να επαναλάβω για μια φορά ακόμα έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως οι όποιες δηλώσεις πολιτικών αρχηγών αφορούν τις διακρατικές σχέσεις, να λαμβάνουν υπόψη πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον και το καλό της χώρας μας και να μην εξαντλούνται στις κατανοητές αλλά όχι κατ’ ανάγκην ωφέλιμες κομματικές ή αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες.
 

Δειτε Επισης

Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat