Το ν/σ για την Αν. Μεσόγειο και η στήριξη από μέλη Βουλής και Γερουσίας στις ΗΠΑ

Ικανοποίηση για την διαφωτιστική δουλειά που έγινε σε μέλη της Βουλής και της Γερουσίας για την προώθηση του Νομοσχεδίου για την Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασαν τα στελέχη της ΠΣΕΚΑ, μιλώντας στο επίσημο δείπνο για την ολοκλήρωση των εργασιών τους 35ου Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Όπως αναφέρθηκε, στις χθεσινές εργασίες του συνεδρίου στο Κογκρέσο, υπήρξαν συναντήσεις με 41 βουλευτές και γερουσιαστές, οι περισσότεροι των οποίων εκφράστηκαν θερμά για το νομοσχέδιο, την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, την υποστήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και στη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας αν προχωρήσει στην αγορά των S-400.
 
Την συλλογική αυτή δράση της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ.
 
«Αγωνιζόμαστε για να περάσουμε το νομοσχέδιο και συνεχίζουμε γιατί ΄χουμε πολλούς φίλους στο Κογκρέσο», είπε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ.

Στη διάρκεια του δείπνου, τιμήθηκαν ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο βουλευτής και εισηγητής του νομοσχεδίου EastMed, Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν κι ο πρέσβης της Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον, Σταύρος Λαμπρινίδης.

Τη βαθιά του ανησυχία για την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στο επίσημο δείπνο του 35ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ.

«Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στη θαλάσσια ζώνη της και να αποφύγει περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή», είπε.

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά είπε πως έχουμε να ζήσουμε με δύσκολο γείτονα.

«Ανησυχώ για την αποσταθεροποιητική και προβληματική στάση της Τουρκίας, όπως εκφράζεται με αβάσιμους ισχυρισμούς οι οποίοι παραγνωρίζουν την εθνική μας κυριαρχία και τα δικαιώματα».

Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι αποτελεί σθεναρή πολιτική και επιθυμία της Ελλάδας η ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές της, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των συνθηκών και της νομιμότητας.

«Σ’ αυτή την περίοδο των απρόβλεπτων προκλήσεων, Ελλάδα παραμένει στην πρώτη γραμμή και απέδειξε ότι είναι πυλώνας σταθερότητας και πάροχος ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και πιο πέρα. Υποστηρίζουμε και παρέχουμε σταθερότητα, ασφάλεια και ειρήνη», πρόσθεσε.

Προηγουμένως στην ομιλία του, ο Ευάγγελος Αποστολάκης αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες που προωθούν Ελλάδα και Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο και την τετραμερή στα Βαλκάνια.

«Πιστεύουμε έντονα ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ σ’ αυτά τα σχήματα, στέλνει σίγουρα καθαρό μήνυμα», είπε, υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

«Η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, συνδυαζόμενη με τη δέσμευσή μας στο ΝΑΤΟ, αποτελεί για μας αμυντική προτεραιότητα. Υπό αυτό το πρίσμα και επενδύοντας στην μακρά μας φιλία, είμαστε μάρτυρες μιας αυξανόμενης δυναμικής και νέων πτυχών στις στρατιωτικές μας σχέσεις», είπε.
 
Στις προσπάθειες που καταβάλλει ως μέλος του Κογκρέσου για την επανένωση της Κύπρου, την άρση του εμπάργκο, την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την προώθηση του νομοσχεδίου για τη Στρατηγική Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε παραλαμβάνοντας το «Βραβείο Φρεζή» ο δημοκρατικός βουλευτής του Ρόουντ Άιλαντ Ντέιβιντ Σιτσιλίνε.

«Το νομοσχέδιο 2913 για την Ανατολική Μεσόγειο αντιμετωπίζει πολλά θέματα για τα οποία προσπαθούμε εδώ και πολύ καιρό, συμπεριλαμβανόμενης της άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και την απαγόρευση της μεταφοράς των F-35 στην Τουρκία.
 
Επίσης καθιερώνει ένα αμερικανικό ενεργειακό κέντρο Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο της διευκόλυνσης της ενεργειακής συνεργασίας των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Τέλος, επιβάλει στην κυβέρνηση να παρουσιάσει στο Κογκρέσο μία στρατηγική για την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολή Μεσόγειο».
 
Ο κ. Σιτσιλίνε δεσμεύθηκε επίσης να εστιάσει την προσοχή του στην επανένωση της Κύπρου, ενώ υπενθύμισε τις επανειλημμένες παροτρύνσεις του προς την αμερικανική κυβέρνηση να επαναξιολογήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία.
 
Ο δημοκρατικός βουλευτής του Μέριλαντ, Κρις Βαν Χόλεν, τόνισε παραλαμβάνοντας το βραβείο χαρακτήρισε την Τουρκία εμπόδιο για την επίλυση του κυπριακό και κάλεσε όλους να παραμένουν εστιασμένοι στην επανένωση της Κύπρου.

Είπε πως οι ΗΠΑ:
Πρώτον
, θα πρέπει να διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη χρηματοδότηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Δεύτερον, να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τρίτον, αν η Τουρκία επιθυμεί να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ των S-400 και της Ατλαντικής Συμμαχία.

Τα θέματα των τουρκικών προκλητικών ενεργειών σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, είπε πως τα συζήτησε νωρίτερα σε συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Υπουργό Αμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη.
 
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Προεδρικός Επίτροπος Αποδήμων, Φώτης Φωτίου, έπλεξε το εγκώμιο του Έλληνα Υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, με τον οποίο συνεργάστηκε στο παρελθόν, εξαίροντας το ήθος και τις ικανότητάς του και ευχαριστώντας του.

Απευθυνόμενος στους παρόντες Αμερικανούς αξιωματούχους, είπε πως εδώ και 45 χρόνια υπάρχει στην Κύπρο τουρκική κατοχή, εξ αιτίας της εισβολής του 1974 και τελευταία υπάρχει ακόμη μία εισβολή στην Κύπρο, στην ΑΟΖ της.

«Τα τουρκικά πλοία διεξάγουν γεωτρήσεις 34 ναυτικά μίλια από την Πάφο. Αυτό είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου», είπε.

Κάλεσε επίσης τους Αμερικανούς αξιωματούχους να θυμηθούν ότι η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα και το Ισραήλ αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή και προωθούν τα αμερικανικά συμφέροντα.

«Είμαστε στρατηγικοί εταίροι των ΗΠΑ και αναμένουμε από τις ΗΠΑ σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο να υποστηρίξουν την Κύπρο, με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την άρση του εμπάργκο».

Καταλήγοντας ο κ Φωτίου χαιρέτισε το νομοσχέδιο για την Ανατολική Μεσόγειο.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές