Σαφές μήνυμα Ιωάννου για ΓΕΣΥ με παραλήπτη τον ΔΗΣΥ-Δεν τίθεται θέμα αναβολής

Το γάντι σε όποιο από τα κόμματα επιθυμεί να ζητήσει αναβολή της εφαρμογής του ΓΕΣΥ να το πράξει, ρίχνει ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, τονίζοντας πως από πλευράς Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση.
 
Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε, στον απόηχο της χθεσινής δήλωσης του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Νουρή με την οποία ζητούσε αναβολή της πλήρους εφαρμογής του ΓΕΣΥ την 1η Ιουνίου και σταδιακή εφαρμογή του σε τρεις μήνες, ο υπουργός Υγείας  διαμηνύει πως «όσοι τρέχουν να επιρρίψουν ευθύνες στο Υπουργείο Υγείας για τις καθυστερήσεις και τις κωλυσιεργίες όσον αφορά στη διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη, ας ανατρέξουν στα γεγονότα των τελευταίων μηνών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βόμβα ΔΗΣΥ τρεις μέρες πριν την πλήρη εφαρμογή της 1ης φάσης του ΓΕΣΥ


«Εάν κάποιο εκ των κοινοβουλευτικών κομμάτων επιθυμεί να ζητήσει την αναβολή του Σχεδίου, φυσικά μπορεί να το πράξει και, όπως για όλα τα θέματα, να λογοδοτήσει στους πολίτες», τονίζει.

 
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την γραπτή δήλωση του Υπουργού Υγείας:
 
«Σε συνέχεια δηλώσεων που εκδίδονται τις τελευταίες μέρες από μέλη πολιτικών κομμάτων και αφορούν στο ΓεΣΥ και το ενδεχόμενο αναβολής του, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω για ακόμα μια φορά ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από πλευράς Υπουργείου Υγείας και Κυβέρνησης για αναβολή της εφαρμογής του.
 
Εάν κάποιο εκ των κοινοβουλευτικών κομμάτων επιθυμεί να ζητήσει την αναβολή του Σχεδίου, φυσικά μπορεί να το πράξει και, όπως για όλα τα θέματα, να λογοδοτήσει στους πολίτες.
 
Όσοι τρέχουν να επιρρίψουν ευθύνες στο Υπουργείο Υγείας για τις καθυστερήσεις και τις κωλυσιεργίες όσον αφορά στη διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη, ας ανατρέξουν στα γεγονότα των τελευταίων μηνών.

 
Καλώ όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να δείξουν εγκράτεια και να κατανοήσουν τη σοβαρότητα και την αναγκαιότητα αυτής της επαναστατικής μεταρρύθμισης για ολόκληρη την κοινωνία.
 
Απευθύνω κάλεσμα σε όλα τα πολιτικά κόμματα, όπως έπραξαν πριν από δύο χρόνια με την ψήφιση των νομοσχεδίων, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα οργανωμένα σύνολα, με υπευθυνότητα να στηρίξουν την εφαρμογή του ΓεΣΥ.
 
Η μεγαλύτερη κοινωνική αλλαγή των τελευταίων 40 και πλέον ετών, αντί να αποτελέσει πεδίο για κομματικές αντιπαραθέσεις, ας αποτελέσει χώρο σύμπνοιας για όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, μακριά από εκμηδενιστικές προσεγγίσεις και κινήσεις εντυπωσιασμού.
 
Η Υγεία αφορά όλους, ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων, και η εφαρμογή του ΓεΣΥ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ύστατη, διπλή έκκληση Αναστασιάδη λίγες ώρες πριν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ

Η χθεσινή δήλωση-πρόταση του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ για αναβολή της πλήρους εφαρμογής του ΓΕΣΥ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και από τα κόμματα.

Αποστάσεις από Νουρή
Από πλευράς του κόμματος του κ. Νουρή, δηλαδή του ΔΗΣΥ, η αντιπρόεδρος της παράταξης Στέλλα Κυριακίδου με σημερινή της δήλωση, κράτησε αποστάσεις από τη χθεσινή εισήγηση του συναδέλφου της.

Η κ. Κυριακίδου υπέδειξε πως μετά από σχεδόν μισό αιώνα, υλοποιείται στη χώρα μας η μεγαλύτερη και σημαντικότερη μεταρρύθμιση, που αφορά το πολυτιμότερο αγαθό για τον κάθε άνθρωπο, την υγεία.

 
«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός», τόνισε, «αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, στέλνει για άλλη μια φορά αποφασιστικά το μήνυμα στήριξής αυτής της προσπάθειας, υποστηρίζοντας το δικαίωμα του κάθε Κύπριου πολίτη, να έχει πρόσβαση σε ένα σύστημα που θα του προσφέρει ασφάλεια και ποιότητα».
 
Παράλληλα, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πάροχους υπηρεσιών, που συνέβαλαν ουσιαστικά στην υλοποίηση αυτής της μεταρρύθμισης, να επιδείξουν την ανάλογη υπομονή και ζήλο.

«Μόνο έτσι θα πετύχουμε όλοι μαζί την εισαγωγή αυτής της σπουδαίας μεταρρύθμισης», κατέληξε.
 
Το ΑΚΕΛ
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι αφού για ολόκληρη την προεκλογική περίοδο ο ΔΗΣΥ επέλεξε τη σιωπή για το ΓΕΣΥ, τώρα, τρεις μόλις μέρες πριν την εφαρμογή του, θυμήθηκε να εγείρει ανησυχίες και προβληματισμούς.
 
«Αυτή η νεοεμφανιζόμενη ευαισθησία μας προκαλεί πολλά ερωτηματικά και μεγάλη ανησυχία», σημείωσε, για να υποδείξει:
 
«Προκαλούνται ερωτηματικά και μεγάλη ανησυχία όχι επειδή δεν αναμένονται να υπάρξουν προβλήματα. Τέτοια υπάρχουν. Όπως ήταν αναμενόμενο, ένεκα των καθυστερήσεων και των παλινδρομήσεων που επέδειξε η κυβέρνηση σε σειρά θεμάτων που έπρεπε να είχαν επιλυθεί έγκαιρα, προκύπτουν σήμερα προβλήματα στις διαδικασίες εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

Την ίδια στιγμή αντί ο δημόσιος τομέας της Υγείας να στηριχθεί από την κυβέρνηση με ανθρώπινο δυναμικό, με υποδομές και με οργάνωση, αφέθηκε να οδηγηθεί σε τραγική κατάσταση με κίνδυνο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Γενικού Σχεδίου Υγείας.
 
Η μεγάλη μας ανησυχία πηγάζει από τα όσα δημοσιεύονταν κατά κόρον πριν μερικούς μήνες για την πρόθεση του κυβερνώντος κόμματος να θέσει θέμα αλλαγής φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ μετεκλογικά. Τα προβλήματα που έχει η εφαρμογή του ΓΕΣΥ πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο και τη φιλοσοφία του Σχεδίου όπως αυτή καθορίστηκε με τις ομόφωνες αποφάσεις της Βουλής και όχι να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για να ανατραπεί αυτή η φιλοσοφία και το πλαίσιο».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συμφωνεί με τη διάγνωση Νουρή ο ΠΙΣ-«Το ΓΕΣΥ δεν σηκώνει προχειρότητες»

Το ΔΗΚΟ
Το ΔΗΚΟ, διά του μέλους της Γραμματείας του κόμματος Γιώργου Σολωμού, απαίτησε εφαρμογή του ΓΕΣΥ, χωρίς αναβολές, όπως προνοεί o σχετικός Νόμος
 
«Για μια ακόμη φορά, στη συγκεκριμένη περίπτωση για το ΓΕΣΥ, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ εξαπατά το λαό και αποκρύβει την πραγματικότητα, για να μην αποκαλυφθεί η ανεπάρκεια της και για να μην υποστεί πολιτικό κόστος», υποστήριξε ο κ. Σολωμού. Και συνεχίζει: 
 
«Μετά την ασύγγνωστη καθυστέρηση και κωλυσιεργία, που επέδειξε η κυβέρνηση σε ότι αφορά τη διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών επιπλοκών στην εφαρμογή του, τρεις ημέρες πριν την έναρξη της πρώτης φάσης της εφαρμογής του ΓΕΣΥ και τρεις ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, ο ΔΗΣΥ εισηγείται σταδιακή εφαρμογή κάποιων υπηρεσιών.

Δηλαδή, σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, οι πολίτες, οι οποίοι άρχισαν εδώ και τρεις μήνες να καταβάλλουν εισφορές, θα μπορέσουν να ζητήσουν κάποιες υπηρεσίες του ΓΕΣΥ, μόνο σταδιακά. Για το Δημοκρατικό Κόμμα, αυτό είναι απαράδεκτο.
 
Το Δημοκρατικό Κόμμα απαιτεί εφαρμογή του ΓΕΣΥ, χωρίς αναβολές, όπως προνοεί ο σχετικός νόμος.
 
Οι πολίτες πρέπει να έχουν την ιατροφαρμακευτική φροντίδα που τους αξίζει και για την οποία ήδη καταβάλλουν την εισφορά τους, από την πρώτη στιγμή και όχι σταδιακά, όπως ο ΔΗΣΥ προτείνει».
 

Η ΕΔΕΚ
«Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ότι κάποιοι προσπαθούν να αποσείσουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν τόσο για την αργοπορημένη εφαρμογή του ΓεΣΥ όσο και για τα τεράστια προβλήματα τα οποία παρατηρούνται στην εφαρμογή του, με τους σοβαρούς κινδύνους να ελλοχεύουν για την ποιοτική περίθαλψη που πρέπει να προσφερθεί στους πολίτες», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Μαρία Παναγιώτου.  
 
«Στην προσπάθεια, μάλιστα, απόσεισης ευθυνών, επιχειρούν να στοχοποιήσουν την ΕΔΕΚ και να της επιρρίψουν τάχα ευθύνες για το ότι παρεμποδίζει την εφαρμογή του ΓεΣΥ επειδή με εποικοδομητικές και συνεχείς προτάσεις προσπαθεί να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ έγκαιρα και σωστά και να αποφευχθούν τα προβλήματα τα οποία σήμερα παρουσιάζονται.
 
Θα ήταν χρήσιμο να μας απαντήσουν αυτοί που είχαν την ευθύνη για την εφαρμογή του ΓεΣΥ (Υπουργείο Υγείας , ΟΚΥΠΥ και ΟΑΥ) τι έχουν πράξει από τον Ιούνιο του 2017 όπου ψηφίστηκε η νομοθεσία για:
 
*Να ολοκληρωθεί σωστά η αυτονόμηση των νοσοκομείων;
*Να αναβαθμίσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια σε εξοπλισμό, σε κλινικές και σε προσωπικό;
*Την έγκαιρη ολοκλήρωση και λειτουργία του μηχανογραφικού συστήματος;
*Την έγκαιρη ετοιμασία του καταλόγου των φαρμάκων που θα περιλαμβάνονται στο ΓεΣΥ;
 
Τη σωστή διοικητική στελέχωση και, όχι μόνο, του Οκυπυ (για 14 μήνες η μόνη πράξη που έκαναν ήταν η πλήρωση 11 διευθυντικών θέσεων);
 
Όμως την ίδια στιγμή και η ηγεσία του ΑΚΕΛ η οποία για 10 ολόκληρα χρόνια, από το 2003-2013 είχε το Υπουργείο Υγείας υπό τον έλεγχό της, θα πρέπει να αναφέρει τι έπραξε για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ;»

Η Συμμαχία Πολίτων
«Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές και πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβαίνουν σε αινιγματικές δηλώσεις οι οποίες δικαίως θεωρούνται τουλάχιστον ανησυχητικές», επισήμανε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, Ρένα Γιαβάση.
 
«Οι όποιες καθυστερήσεις ή λάθη παρατηρήθηκαν κατά την περίοδο από την ψήφιση μέχρι την εφαρμογή του ΓεΣΥ βαραίνουν αποκλειστικά την Κυβέρνηση. Η φιλοσοφία του σχεδίου ήταν και παραμένει ορθή. Το Σύστημα Υγείας πρέπει να είναι καθολικό, αλληλέγγυο και ισότιμο και με αυτή την λογική ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η Mercer που κλήθηκε να κάνει τις αναλογιστικές μελέτες εισηγήθηκαν το Μονοασφαλιστικό», είπε.
 
«Το Μονοασφαλιστικό εισηγήθηκε και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας εξαιρουμένου του Δημοκρατικού Συναγερμού και της Κυβέρνησης. Είχαμε χαιρετίσει την στάση της Κυβέρνησης τότε που αποδέχτηκε την άποψη της πλειοψηφίας και υιοθέτησε το Μονοασφαλιστικό.
 
Παρόλες τις καθυστερήσεις ή παραλήψεις εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσους έχουν την ευθύνη εφαρμογής του ΓεΣΥ συνεχίζοντας να αναλαμβάνουμε και πολιτικό κόστος που δεν μας αναλογεί. Αυτό θα το πράξουμε γιατί θεωρούμε πως ο Κύπριος Πολίτης δικαιούται ένα Σύστημα Υγείας δίκαιο, ισότιμο και ποιοτικό όπως αυτό που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι Πολίτες.
 
Αν όμως οι δηλώσεις αυτές γίνονται για να προετοιμάσουν το έδαφος για αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ και μετατροπή του σε πολυασφαλιστικό ή μεικτό σύστημα να γνωρίζουν οι κυβερνώντες πως δεν πρόκειται να συναινέσουμε ποτέ. Μικτό ή πολυασφαλιστικό σύστημα είναι ουσιαστικά η συνέχιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης».

Το Κίνημα Αλληλεγγύης
«Χαιρετίζουμε την έναρξη του ΓεΣΥ και επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας ως Κίνημα Αλληλεγγύη και ως πολίτες, στη λειτουργία ενός Γενικού Συστήματος Υγείας στον τόπο μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αλληλεγγύη.

«Ευχόμαστε ολόψυχα να ευδοκιμήσει η προσπάθεια αυτή και το ΓεΣΥ να προσφέρει σε κάθε πολίτη την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που πραγματικά χρειάζεται».

Και προσθέτει: Κατά καιρούς έχουμε επισημάνει τους κινδύνους, τις ανεπάρκειες, τις δυσλειτουργίες και όλα εκείνα που αφορούν το ΓεΣΥ. Ωστόσο, τονίσαμε πολλές φορές ότι θα είμαστε ανεκτικοί αν παρουσιαστούν οι οποιεσδήποτε δυσχέρειες οι οποίες θα αντιμετωπίζονται ώστε να έχουμε ένα σύστημα που θα λειτουργεί ικανοποιητικά. Σε αυτό το χρονικό μεσοδιάστημα, αναμένουμε από την Πολιτεία και ιδιαίτερα τους κυβερνώντες να επιδείξουν την αναγκαία βούληση και να μεριμνήσουν ώστε να μην ταλαιπωρηθεί κανένας πολίτης και να μην μείνουν άνθρωποι αβοήθητοι.

«Αυτή την ώρα όλοι οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να στηρίξουμε την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και να μην βάζουμε περισσότερα εμπόδια», καταλήγει η ανακοίνωση του Κινήματος Αλληλεγγύης.

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι