Δευτέρα 1 Ιουν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Σε ποιες ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες θα ενταχθούν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές

Μικαέλλα Λοΐζου   27/05/2019 06:50
Σε ποιες ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες θα ενταχθούν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές

Σε ποιες ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες θα ενταχθούν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές

Μικαέλλα Λοΐζου   27/05/2019 06:50
Αν και το κάθε κράτος-μέλος εκλέγει δικούς του ευρωβουλευτές, οι οποίοι προέρχονται από αμιγώς εθνικά ψηφοδέλτια, αφού εκλεγούν, οι εκπρόσωποι της κάθε χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο συνήθως επιλέγουν να ενταχθούν σε μία ευρύτερη πολιτική ομάδα.
 
Στις ομάδες αυτές συστεγάζονται ευρωβουλευτές με κοινές ιδεολογικές προσεγγίσεις, που έχουν παρόμοιο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης. Για να σχηματιστούν απαιτούνται τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές, οι οποίοι να προέρχονται από τουλάχιστον το ένα τέταρτο των κρατών-μελών της Ε.Ε.. Ως εκ τούτου, πρόκειται για πολυσυλλεκτικά σύνολα, στα οποία εκπροσωπούνται πολλές κουλτούρες και προσεγγίσεις.
 
Αναλόγως των εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλάζει και το μέγεθος των ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο. Στην απερχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, λειτουργούσαν οι πιο κάτω:
  • Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) (EPP)
  • Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D)
  • Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR)
  • Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE)
  • Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE-NGL)
  • Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Greens-EFA)
  • Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD)
  • Ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF)

Πριν από κάθε ψηφοφορία στην Ολομέλεια, οι πολιτικές ομάδες εξετάζουν τις εκθέσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών και υποβάλλουν τροπολογίες. Η θέση κάθε πολιτικής ομάδας αποφασίζεται μετά από εσωτερική συζήτηση.
 
Συνεπώς, η παρουσία ευρωβουλευτών από την Κύπρο στους κόλπους αυτών των ομάδων, μπορεί να τις επηρεάσει θετικά όταν τίθενται ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, καθώς διευκολύνουν πάρα πολύ τη δημιουργία συμμαχιών.
 
Πού θα ενταχθούν οι νικητές
Τα κυπριακά κόμματα είναι διασυνδεδεμένα με τις ευρωπαϊκές ομάδες, με τις οποίες συγκλίνουν ιδεολογικά, έτσι γνωρίζουμε ήδη πού αναμένεται να ενταχθούν οι ευρωβουλευτές που θα ανακηρυχθούν.
 
Όπως και στο απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο, στην μεγαλύτερη ομάδα, αυτή του EPP, θα ενταχθούν οι εκλελεγμένοι ευρωβουλευτές που προέρχονται από τον ΔΗΣΥ, ενώ εκείνοι του ΑΚΕΛ θα επιστρέψουν στους παλιούς γνώριμους της GUE-NGL.
 
Στην ομάδα S&D εγγράφονται οι ευρωβουλευτές που προέρχονται από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ.
  
Η Προεδρία της Κομισιόν
Πέραν του νομοθετικού και ευρύτερα του έργου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι πολιτικές ομάδες διαδραματίζουν ρόλο και σε ό,τι αφορά στην επιλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Την χρονιά των Ευρωεκλογών το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (οι αρχηγοί των κρατών-μελών) προτείνει προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα πρόσωπο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο λόγος που οι ομάδες είναι σημαντικές σε αυτή τη διαδικασία, η οποία, ουσιαστικά, δεν σχετίζεται με την άμεση δημοκρατία, είναι το γεγονός πως ο υποψήφιος ή η υποψήφια προτείνεται με βάση την πολιτική σύνθεση που προκύπτει στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Εάν υπάρξει πλειοψηφία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το πρόσωπο αυτό αναλαμβάνει το αξίωμα. Συνεπώς, είναι μέσω των πολιτικών ομάδων που οι Ευρωπαίοι πολίτες αποκτούν, έμμεσα έστω, λόγο για την Προεδρία της Κομισιόν.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


 
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας