Τα πέντε μαθήματα των φετινών εκλογών

Νίκη των λαϊκιστών, άνοδος των Πρασίνων αλλά και αύξηση του ποσοστού συμμετοχής: οι Ευρωπαίοι πολίτες κινητοποιήθηκαν σήμερα για να εκλέξουν το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο οποίο προμηνύονται μεγάλες αλλαγές.
 
Ακολουθούν τα πέντε μαθήματα που μπορούμε να κρατήσουμε από τις ευρωεκλογές του 2019:
 
Ευρωσκεπτικιστές, συντηρητικοί και λαϊκιστές σε άνοδο
Οι λαϊκιστικές και ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις σημειώνουν άνοδο στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και αυτή τη φορά ίσως προσπαθήσουν να σχηματίσουν ενιαία πολιτική ομάδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
 
Στη Γαλλία ο Εθνικός Συναγερμός βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό που κυμαίνεται από 23 ως 24,2%, περίπου ίδιο με αυτό του 2014 (24,9%). Στη Γερμανία το AfD πέτυχε τον στόχο του με 10,5%, έναντι 7,1% το 2014. Στην Ουγγαρία το κυβερνών κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν κατήγαγε μεγάλη νίκη με 56% και περισσότερες από 45 μονάδες μπροστά από την κεντροαριστερά αντιπολίτευση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
 
Στην Ιταλία οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών προμηνύουν μεγάλη νίκη της Λέγκας με περισσότερο από 35%. Στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, το Κόμμα των Φινλανδών σημείωσε άνοδο, αλλά όχι τόσο μεγάλη όση αναμενόταν βάσει των δημοσκοπήσεων.
 
Στη Σουηδία το Κόμμα των Δημοκρατών καταγράφει μεγάλη άνοδο από 9,67% το 2014 σε 16,9%. Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι τα ακροδεξιά κόμματα ίσως συγκεντρώσουν έως και 200 έδρες σε σύνολο 751, με τον βασικό υποψήφιο του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά να ζητεί μετά την ανακοίνωση των exit poll «τη δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Άνοδος των Πρασίνων
Οι Πράσινοι στη Γερμανία σχεδόν διπλασίασαν το ποσοστό τους στο 20,5 με 22% (έναντι 10,7% το 2014). Μεγάλη άνοδο σημείωσε στη Γαλλία το Ευρώπη- Οικολογία οι Πράσινοι, καθώς αναδείχθηκε σε τρίτη δύναμη στη χώρα με 12-13%, έναντι 8,9% το 2014.
 
Η κινητοποίηση γύρω από τη Σουηδή, έφηβη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία κινητοποίησε χιλιάδες νεαρούς Ευρωπαίους να βγουν στους δρόμους τους τελευταίους μήνες, φαίνεται να απέδωσε καρπούς.
 
Στη Φινλανδία οι Πράσινοι είναι το κόμμα με τη μεγαλύτερη άνοδο, συγκεντρώνοντας σχεδόν το 15%.
 
Μεγάλη αύξηση της συμμετοχής
Ανατρέποντας τα προγνωστικά οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι πήγαν μαζικά να ψηφίσουν: η συμμετοχή θα φτάσει το 51% σε 27 χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 11 μονάδες σε σχέση με το 2014, φτάνοντας στο 59%. Στη Γαλλία καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής από το 1994, καθώς η συμμετοχή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ του 51 και του 54%.
 
Αντίστοιχη είναι η τάση και σε πολλές άλλες χώρες, περίπου 35% η συμμετοχή στην Ισπανία έναντι 24% το 2014, 15% στην Πολώνια έναντι περίπου 7% και 17% στην Ουγγαρία έναντι 11,5% στις προηγούμενες εκλογές.
 
Ποιος θα επιλέξει τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής;
Κάποιοι ηγέτες κρατών αντιμετωπίζουν με απροθυμία την ιδέα να αφήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επιλέξει τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, όπως γίνεται μέχρι τώρα.
 
Αν η κεντροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τελικά συγκεντρώσει πολύ μεγάλο αριθμό εδρών, θα ενισχυθεί η θέση του υποψηφίου της, του συντηρητικού Βαυαρού Μάνφρεντ Βέμπερ.
 
Όμως αν το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ξεκάθαρο, θα δώσει περισσότερα όπλα σε όσους, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αντιτίθενται στην ιδέα των “Spitzenkandidaten”.
 
Τελευταία πνοή των Βρετανών;
Οι Βρετανοί, που αναμένεται να εγκαταλείψουν την ΕΕ ως τις 31 Οκτωβρίου, ψήφισαν πρώτοι την Πέμπτη στις τελευταίες τους ευρωεκλογές.
 
Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, πρώτο θα είναι το κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, υπέρμαχου της αποχώρησης από την ΕΕ.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Έκπληκτη η ιδιοκτήτρια του δικηγορικού γραφείου για την επίθεση με πυροβολισμούς
Κ. Κόμπος: Η προσπάθεια για την αποστολή βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου θα συνεχιστεί
Δύο νέα λεωφορεία για τους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό διαχείρισης τ/κ περιουσιών-Τι αλλάζει στα κριτήρια διάθεσης
Καταργείται η υπόδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας
«Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή-Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο
Εξωθούσαν ανήλικες στην πορνεία και τις πλήρωναν με κοκαΐνη στην Αθήνα-Τέσσερις συλλήψεις
Μόρφου Νεόφυτος για το σκάνδαλο στη Μονή-«Δαιμονικές δυνάμεις κάνουν πολλαπλές επιθέσεις, δοκιμάζεται η πίστη»