Η αντοχή του ΔΗΣΥ, η νίκη της ΕΔΕΚ και η άνοδος του ΕΛΑΜ

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές επιστρέφει η Κυπριακή Δημοκρατία στη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς τα αποψινά αποτελέσματα, σε ό,τι αφορά στην κατανομή εδρών, αποτελούν καθρέφτη του 2014.
 
Αυτό που φαίνεται να αλλάζει είναι ο τρόπος που κατανεμήθηκε η ψήφος, καθώς η ψαλίδα μεταξύ του πρώτου ΔΗΣΥ και του δεύτερου ΑΚΕΛ σχεδόν εξαφανίστηκε, ενώ τη διαφορά που στο παρελθόν χώριζε τα δύο μεγάλα κόμματα φαίνεται να απορρόφησαν τα μικρότερα.
 
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η άνοδος που κατέγραψε το ΕΛΑΜ, το οποίο εκτοξεύτηκε από το 2,69% των προηγούμενων Ευρωεκλογών στο 8,2%, πολλαπλασιάζοντας τα ποσοστά του, παρόλο που δεν κατάφερε να καταλάβει έδρα στην Ευρωβουλή.  
 
Νικητής των Ευρωεκλογών θεωρείται η ΕΔΕΚ, η οποία κατάφερε να κερδίσει την μάχη της έκτης έδρας και μάλιστα καθαρά, καθώς είχε διαφορά 2,4% από το ΕΛΑΜ, παρά το γεγονός πως κατά την προεκλογική περίοδο η διαφορά που χώριζε τα δύο κόμματα στις δημοσκοπήσεις ήταν ελάχιστη, με το ΕΛΑΜ, μάλιστα, να προηγείται σε κάποιες από αυτές.
 
ΔΗΣΥ
Σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν οι νίκες του ΔΗΣΥ ήταν πολύ πιο άνετες, η διαφορά απόψε ήταν μικρή, με το κυβερνών κόμμα να λαμβάνει ποσοστό 29% που συνιστά μεγάλη απώλεια, σε σχέση με το 37,75% του 2014 και βρίσκεται πιο κοντά στο 30,69% των βουλευτικών εκλογών.
 
Ο ΔΗΣΥ κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η παράταξη βρίσκεται σε καθοδική πορεία, καθώς και στις βουλευτικές εκλογές του 2016 είχε καταγράψει απώλεια της τάξης του 3,7%, ενώ στην περίπτωση των Ευρωεκλογών η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη.
 
Τα απανωτά πλήγματα στην εικόνα της Κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα και η φθορά της εξουσίας, σε συνδυασμό με τη διγλωσσία στον προεκλογικό του λόγο, φαίνεται να επηρέασαν αρνητικά το κυβερνών κόμμα.  
 
Η μικρή διαφορά που χωρίζει τον ΔΗΣΥ από το ΑΚΕΛ, σε συνδυασμό με τις διαρροές που κατέγραψε προς άλλους κομματικούς χώρους, αναπόφευκτα προκαλούν προβληματισμό στην Πινδάρου, η οποία, ωστόσο, αντιπαραβάλλει το επιχείρημα πως λίγα κόμματα εξουσίας καταφέρνουν να κερδίζουν εκλογές και την αντοχή που επέδειξε ο ΔΗΣΥ σε άλλο ένα ραντεβού με την κάλπη.
 
ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ φεύγει από τις Ευρωεκλογές ανακουφισμένο. Παρά το γεγονός πως με 27,5% βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το 26,98% του 2014, καταδεικνύει συντήρηση δυνάμεων, σε μία εκλογική διαδικασία την οποία ξεκίνησε ως αουτσάιντερ και την τέλειωσε μία ανάσα από τον πρώτο.
 
Στην Εζεκία Παπαϊωάννου έχουν λόγους για να χαμογελούν, καθώς το ποσοστό που εξασφάλισε το ΑΚΕΛ συνιστά αύξηση από το 25,67% των βουλευτικών και δείχνει μερική ανάκαμψη, καθώς στις βουλευτικές εκλογές η απώλεια του κόμματος ήταν αρκετά ευρεία.  
 
Το ρίσκο που αποφάσισε να πάρει η ηγεσία του ΑΚΕΛ φαίνεται να απέδωσε, καθώς η συμπερίληψη Τουρκοκύπριου υποψηφίου σε ψηφοδέλτιο ελληνοκυπριακού κόμματος είχε θετικό αντίκρισμα, με τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ να καταλαμβάνει και μία από τις δύο έδρες του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, φαίνεται να προσέλκυσε προς την κατεύθυνση του ΑΚΕΛ και ψήφους Τ/κ, οι οποίες ενίσχυσαν τα συνολικά ποσοστά του κόμματος.
 
Η προσθήκη του κ. Κιζίλγιουρεκ φαίνεται να δημιούργησε και πιο έντονα ανταγωνιστικές συνθήκες κάθετα στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, καθώς οι δύο έδρες «παίζονταν» μεταξύ τριών υποψηφίων, γεγονός που ενδεχομένως να αύξησε και το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων.
 
ΔΗΚΟ
Θετική ήταν η έκβαση της εκλογικής διαδικασίας για το ΔΗΚΟ, το οποίο είδε τα ποσοστά του να αυξάνονται σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2014. Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες Ευρωεκλογές το ΔΗΚΟ έλαβε το 10,83% της ψήφου ενώ σήμερα κινείται στο 13,8%.
 
Το αποψινό αποτέλεσμα του ΔΗΚΟ δείχνει μία σταθεροποίηση του κόμματος, καθώς και στις βουλευτικές εκλογές έλαβε 14,49%. Αυτό σημαίνει πως πέρασε από την κάλπη αλώβητο, παρά τις εσωκομματικές ανακατατάξεις και τη μαζική απώλεια στελεχών.
 
Παρά τη θετική παρθενική εμφάνιση της Δημοκρατικής Παράταξης, η οποία δημιουργήθηκε, ουσιαστικά, από τα σπλάχνα του ΔΗΚΟ, το μεγάλο κόμμα του Κέντρου βρήκε τρόπο να καλύψει τις διαρροές με νέες εισροές. Σε αυτό το κομμάτι σημαντικό ρόλο φαίνεται να διαδραμάτισε η συμπερίληψη της προέδρου του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένης Θεοχάρους στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, η οποία είναι γνωστό πως διατηρεί πολλές προσωπικές ψήφους, ενώ διοχέτευσε προς το ΔΗΚΟ εκλογική δύναμη από το δικό της κόμμα.
 
ΕΔΕΚ
Η ΕΔΕΚ είχε ίσως τον μεγαλύτερο άθλο απόψε, καθώς, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έτρεχε δημοσκοπικά την κούρσα βήμα-βήμα με το ΕΛΑΜ και χρειάστηκε να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρει να ξεχωρίσει.
 
Η κατάληψη της έκτης έδρας πολύ πιο άνετα από τις προβλέψεις καταδεικνύει πως η ΕΔΕΚ έμεινε πιστή στην εκλογική της προϊστορία, με αύξηση της συσπείρωσής της στην εκπνοή της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ την γλίτωσε από τους μεγάλους μπελάδες που θα έφερνε η απώλεια της έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Το 10,6% που εξασφάλισε η ΕΔΕΚ, συνιστά αύξηση από το 7,68% των προηγούμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική εάν ληφθεί υπόψιν το γεγονός πως το 2014 κατήλθε σε συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων, ενώ αυτές τις εκλογές τις «έτρεξε» μόνη της. Συνιστά, επίσης, σημαντική αύξηση από το 6,18 των βουλευτικών εκλογών, όταν οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν καταγράψει απώλειες.
 
Η τελική κατάταξη της ΕΔΕΚ ενδεχομένως να οφείλεται και σε εισροές από άλλους πολιτικούς χώρους, καθώς φαίνεται να δούλεψε υπέρ της το δίλημμα που δημιουργήθηκε στην κοινωνία ανάμεσα σε ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ.
 
ΕΛΑΜ
Αν και το ΕΛΑΜ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει έδρα στην Ευρωβουλή, προφανώς δεν μπορεί να αισθάνεται απογοητευμένο από το τελικό αποτέλεσμα, καθώς δεν είναι συχνό φαινόμενο ένα κόμμα να πολλαπλασιάζει τα ποσοστά του μέσα σε μία πενταετία. Το 8,2% που εξασφάλισε το 2019 συνιστά μεγάλη αύξηση από το 2,69% των Ευρωεκλογών του 2014.
 
Το ΕΛΑΜ βρίσκεται σε μία διαρκώς ανοδική τάση, παρά την πολεμική που δέχεται. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό που κατάφερε να εξασφαλίσει το 2016, το οποίο το έβαλε στη Βουλή, ήταν 3,71%.
 
Αν και το πλέον απομονωμένο πολιτικά κόμμα, το ΕΛΑΜ καταφέρνει σιγά-σιγά να εδραιώσει την παρουσία του στον κυπριακό πολιτικό χάρτη και αυτές οι εκλογές αποτέλεσαν ακόμη ένα μεγάλο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
 
Συμμαχία-Οικολόγοι
Η συνεργασία της Συμμαχίας Πολιτών με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών δεν απέδωσε καρπούς. Τα δύο κόμματα, έλαβαν μόλις 3,3%, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν προσέφερε οποιεσδήποτε αξιώσεις για την κατάληψη της έκτης έδρας, ενώ, αξίζει να σημειωθεί, πως δεν έκοψαν πέμπτοι το νήμα, καθώς η Δημοκρατική Παράταξη είχε μεγαλύτερο ποσοστό.
 
Άμεσες συγκρίσεις δεν μπορούν να γίνουν με τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, καθώς είναι η πρώτη φορά που τα δύο κόμματα κατέρχονται σε εκλογές ως συνεργασία. Ωστόσο, μεγάλο προβληματισμό προκαλεί αναπόφευκτα το γεγονός πως η Συμμαχία έλαβε στις βουλευτικές 6,01% και οι Οικολόγοι 4,81%, ενώ απόψε, μαζί, δεν κατάφεραν καν να πλησιάσουν αυτά τα ποσοστά.
 
Είναι ξεκάθαρο πως το γλυκό δεν έδεσε και το ψηφοδέλτιο που κατάρτησαν τα δύο κόμματα δεν κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των πολιτών, ενώ ούτε και οι προσπάθειες να πείσουν πως διεκδικούσαν την έκτη έδρα με αξιώσεις δεν έπεισαν τους ψηφοφόρους, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος.
 
Μη κοινοβουλευτικά κόμματα
Η παρθενική εμφάνιση της Δημοκρατικής Παράταξης στις κάλπες στέφθηκε με επιτυχία, καθώς το 3,8% που εξασφάλισε, την τοποθετεί για πρώτη φορά στον πολιτικό χάρτη, ενώ αποτελεί και εισιτήριο για συμμετοχή της στο Εθνικό Συμβούλιο. Αποτελούμενη κυρίως από πρώην στελέχη του ΔΗΚΟ, η ΔΗΠΑ φαίνεται να καταφέρνει να έχει απήχηση ανάμεσα στο εκλογικό σώμα και πλέον μπαίνει σε μία διαδικασία εδραίωσής της στο πολιτικό υποσυνείδητο.
 
Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία του «Γιασεμιού», ενός αμιγώς τ/κ συνδυασμού, ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσει το 1,7% των ψήφων. Θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένας πολιτικός πειραματισμός, καθώς μία ομάδα Τ/κ με ελάχιστη ικανότητα διείσδυσης στην ε/κ κοινότητα, με εμπόδια γλωσσικά και πρακτικά, κατάφερε να πείσει ένα ποσοστό Ε/κ να την υποστηρίξει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή