Πέμπτη 2 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Δεν απέφυγαν τον πειρασμό… «Έγραψαν» κανονικά την απαγόρευση

  26/05/2019 17:14
Δεν απέφυγαν τον πειρασμό… «Έγραψαν» κανονικά την απαγόρευση

Δεν απέφυγαν τον πειρασμό… «Έγραψαν» κανονικά την απαγόρευση

  26/05/2019 17:14
Ούτε και σε αυτές τις Ευρωεκλογές απέφυγαν τον πειρασμό της παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας τα κόμματα και οι υποψήφιοι, αφού με τη ψηφοφορία να βρίσκεται σε εξέλιξη, απόστελλαν μηνύματα με τα οποία καλούσαν τους ψηφοφόρους να τους ψηφίσουν. 
 
Όπως ανέφερε στον REPORTER η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνη Νικολαϊδου-Λοϊζίδου, μέχρι αργά το απόγευμα έφθασαν ενώπιον της πέντε καταγγελίες εναντίον υποψήφιων ευρωβουλετών, καθώς και άλλες πέντε εναντίον κομμάτων, οι οποίες θα διερευνηθούν, ώστε να διαφανεί κατά πόσον ευσταθούν και ακολούθως θα επιβληθούν ποινές.
 
Η κ. Λοϊζίδου, υπέδειξε ότι οι καταγγελίες αυξήθηκαν μετά το μεσημέρι. 
 
Όσον αφορά το πρόστιμο για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, παρέπεμψε σε ανάλογες αποφάσεις της, στις προηγούμενες εκλογές, ωστόσο τόνισε ότι πάντα υπάρχει και η παράμετρος της σοβαρότητας του αδικήματος, η οποία σταθμίζεται από τη διερεύνηση που θα γίνει.
 
Εξήγησε επίσης ότι πέραν των προστίμων που επιβάλλονται από την Επιτροπή που αφορά παραβίαση προσωπικών δεδομένων, επιβάλλονται και από τον Έφορο Εκλογή για παραβίαση της διαδικασίας των εκλογών.
 
Ο Έφορος Εκλογών 
Για τις καταγγελίες τοποθετήθηκε και ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κύπρος Κυπριανού, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν καταγγελίες για αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, προσθέτοντας ότι επικοινώνησε με την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που έχει επιβεβαιώσει ότι κατέχει στοιχειοθετημένες καταγγελίες.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης πως η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έλαβε καταγγελίες από ψηφοφόρους και για το γεγονός ότι όταν εισέλθουν στο εκλογικό κέντρο γίνεται αναφώνηση του ονόματος τους και του αριθμού του εκλογικού τους βιβλιαρίου. Επί του θέματος, ο Γενικός Έφορος τόνισε πως τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα, προκειμένου να διασταυρωθεί η ταυτότητα του ψηφοφόρου.
 
Κληθείς να τοποθετηθεί επί του γεγονότος, ότι δυνατόν η δυσφορία των ψηφοφόρων να προέρχεται από το γεγονός ότι εντός των εκλογικών κέντρων παρίστανται εκπρόσωποι κομμάτων ή και υποψηφίων, οι οποίοι κατέχουν τον εκλογικό κατάλογο, ο Γενικός Έφορος είπε πως έχουν δοθεί στα κόμματα οι εκλογικοί κατάλογοι.
 
Ανέφερε περαιτέρω πως το θέμα συζητήθηκε με την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και υπήρξε κατάληξη πως αυτά είναι τα ελάχιστα στοιχεία που μπορεί να δοθούν και εξυπηρετούν τον συγκεκριμένο σκοπό που είναι η διασταύρωση των στοιχείων των εκλογέων.
 
Πρόσθεσε πως θα συζητήσει εκ νέου το θέμα με την Επίτροπο, αλλά όπως επανέλαβε, η θέση της μέχρι τώρα είναι πως δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας