Οι Τουρκοκύπριοι στις κάλπες-Οι προσδοκίες και οι επιδιώξεις τους (pics)

Τα δικά τους μηνύματα στέλνουν μέσω της συμμετοχής τους στις Ευρωεκλογές οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι, με τον αριθμό όσων άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι τις δώδεκα το μεσημέρι να ανέρχεται στις 2777(ποσοστό 3,4%), από τις περίπου 82 χιλιάδε που έχουν δικαίωμα ψήφου. 
 
Οι Τ/κ ψηφοφόροι, που δεν έχουν τη συνήθη διαμονή τους σε περιοχές όπου ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκονται σε ειδικό εκλογικό κατάλογο και ψηφίζουν σε 50 εκλογικά κέντρα, που βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες, στις επαρχίες Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Λάρνακας.
 
Στην επαρχία Λευκωσίας τα εκλογικά κέντρα για τους Τ/κ λειτουργού στο Γυμνάσιο Κάτω Πύργου, στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Φλάσου, στο Δημοτικό Σχολείο Αστρομερίτη, στο Πολυδύναμο Κέντρο Αγίου Δομετίου, στη Σχολή Κωφών, στα κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και στο Γυμνάσιο Φανερωμένης.
 
Στην επαρχία Αμμοχώστου οι Τ/κ ψηφοφόροι ψηφίζουν στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου, στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας και στο Δημόσιο και Κοινοτικό Νηπιαγωγείο Δερύνειας. Στην επαρχία Λάρνακας τα εκλογικά κέντρα λειτουργούν στο Περιφερειακό Λύκειο Λιβαδιών.
Στις σημερινές Ευρωεκλογές, για πρώτη φορά, Τουρκοκύπριος κατέρχεται ως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο ε/κ κόμματος, που στην προκειμένη περίπτωση-ως γνωστό- είναι ο ακαδημαϊκός Νιαζί Κιζίλγουρεκ στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ.
 
Περαιτέρω, για πρώτη φορά οι Ευρωεκλογές διεκδικούνται από πλήρη αμιγώς τουρκοκυπριακό συνδυασμό έξι υποψηφίων. Πρόκειται για το «Κίνημα Γιασεμί», στον οποίο, μεταξύ άλλων, συμμετέχει ο Τ/κ δημοσιογράφος, εκδότης της εφημερίδας «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ.
 
Στις έντεκα το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε τα κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας, όπου, όπως έχει προαναφερθεί, ψηφίζουν Τουρκοκύπριοι.  
 
«Η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις για να κατανοήσουν όλοι οι κάτοικοι αυτής της χώρας ότι η Ευρώπη, που είναι το σπίτι μας, μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις συνομιλίες και να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που πραγματικά θα χαιρόμαστε διότι θα ζούμε σε μια επανενωμένη πατρίδα, θα ζούμε σε μια οικογένεια κρατών που πριν και πάνω από όλα θέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αξίες της αλληλεγγύης, τις αξίες της ανθρωπιάς και αυτό είναι το πιο σημαντικό», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ύστερα από την επίσκεψή του.
Σε παρατήρηση ότι οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι που βρίσκονταν σήμερα στο εκλογικό κέντρο χαιρέτισαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πολύ εγκάρδια και με ιδιαίτερη θέρμη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν έχω αμφιβολία ότι μεγάλη μερίδα των συμπατριωτών μας υποφέρει, ή η σημαντικότερη μερίδα των συμπατριωτών μας υποφέρει εξίσου.
 
«Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων», πρόσθεσε, «δεν είναι προς όφελος κανενός και πολύ περισσότερο δεν είναι προς όφελος της προκοπής του συνόλου των κατοίκων».
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι «σταδιακά και μέσα από ανάλογες διαδικασίες θα συνειδητοποιήσουν ποια είναι τα οφέλη από μια λύση όπου θα κυριαρχεί το αίσθημα του αλληλοσεβασμού και θα δημιουργεί ένα κράτος που θα μπορεί να λειτουργήσει πέρα και μακριά από αξιώσεις οποιασδήποτε τρίτης χώρας».
 
Ερωτηθείς αν θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει ένας Τουρκοκύπριος ανάμεσα στους έξι Κύπριους ευρωβουλευτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πάντοτε είναι χρήσιμο, εφόσον υπάρχουν Ευρωπαίοι Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα να συμμετέχουν σε όλες τις διεργασίες και τις διαδικασίες τόσο μέσα στην Κύπρο όσο και μέσα στην Ευρώπη».
Ασκώντας το εκλογικό τους δικαίωμα, Τουρκοκύπριοι που προέβησαν σε δηλώσεις έστειλαν μηνύματα συμφιλίωσης και ειρήνης στο νησί, εκφράζοντας τη θέλησή τους για λύση του Κυπριακού. 
Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) ο Τζένκ Μουτλούγιακαλι, 48 ετών, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ανέφερε ότι η προσέλευση των Τ/κ είναι πολύ καλή και συμμετέχουν (μαζικά) κάνοντας την έκπληξη.
 
Θεωρούν, πρόσθεσε, ότι είναι πιο σημαντική η αίσθηση ενός κοινού μέλλοντος Τ/κ και Ε/κ στο νησί. Η Κύπρος, σημείωσε, πρέπει να είναι μία, ενάντια ιδιαίτερα στον διαχωρισμό και τον ρατσισμό, σε μια πιο δημοκρατική, ισότιμη και ελεύθερη Ευρώπη, «και το πιο σημαντικό μέσα σε μια Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπάρχει και ένας Τ/κ».
 
Οι Τ/κ, είπε, αισθάνονται ότι μπορούν να βγουν από τον «καλουπωμένο βορρά και να περπατήσουν προς την Ευρώπη και τον κόσμο. Οι Τ/κ βρέθηκαν με τους Ευρωπαίους συμπατριώτες τους στο νότο και αυτό είναι κάτι πολύ ωραίο».
 
Ο Αχμέτ Ντεριά, 67 ετών, ανέφερε ότι γι’ αυτόν το πιο σημαντικό είναι ότι σήμερα γίνεται μια πρώτη δοκιμή αποδοχής μιας κοινής λίστας Τ/κ και Ε/κ, ενώ εκτίμησε ότι η συμμετοχή των Τ/κ στις Ευρωεκλογές μπορεί να ξεπεράσει τις 10.000. Η Κύπρος, ανέφερε, εισήλθε ολόκληρη στην Ε.Ε. το 2004, αλλά οι Τ/κ ζουν στις υπό κατοχή περιοχές και δεν μπορούν να επωφεληθούν από τα δικαιώματά τους πλήρως. Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι, αλλά το κεκτημένο ισχύει στο βορρά, πρόσθεσε.
  
Είναι σημαντικό, είπε, ως κοινότητες να μοιραστούμε κάποια πράγματα και εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινή πατρίδα πρέπει να αρχίσουμε να μοιραζόμαστε κάποια πράγματα, να τα αγαπάμε μαζί, να λυπόμαστε μαζί και από αυτή την άποψη, όπως είπε, είναι σημαντικές αυτές οι εκλογές. Εάν εκλεγεί ένας Ε/κ και ένας Τ/κ, πρόσθεσε, αυτό θα χαροποιήσει και τους μεν και τους δε και θα αποτελέσει ένα παράδειγμα για το μέλλον.
 
Τα τ/κ ΜΜΕ παρακολουθούν και αναμεταδίδουν ειδήσεις που αφορούν την εκλογική διαδικασία αλλά και τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, των πολιτικών  αρχηγών και των Τουρκοκυπρίων υποψηφίων.
 
Αναμεταδίδουν και τον αριθμό των Τ/κ που προσέρχονται στις κάλπες, με τον τελευταίο αριθμό στις 12 το μεσημέρι να ανέρχεται στις 2.777 ψηφοφόρους στα ειδικά εκλογικά κέντρα για τους Τ/κ.
 
Όπως μεταδίδεται από τ/κ ΜΜΕ, υπήρξαν και λεωφορεία από διάφορες πόλεις, όπως Μόρφου και Τρίκωμο, για την μεταφορά των Τ/κ που θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κοντά στα πλησιέστερα οδοφράγματα.

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ