Η προϊστορία δείχνει ΔΗΣΥ-Εκλογές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του

Εκλογές κομμένες και ραμμένες στα μετρά του ΔΗΣΥ αποδεικνύονται οι Ευρωεκλογές, αφού και στις τρεις προηγούμενες αναμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο, ο Συναγερμός αναδείχθηκε-πότε πιο εύκολα και πότε πιο δύσκολα-πρώτο κόμμα.
 
Το γεγονός αυτό, βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν προεξοφλεί το αποτέλεσμα των αυριανών Ευρωεκλογών, αφού κάθε εκλογική αναμέτρηση πραγματοποιείται σε διαφορετικές πολιτικές συνθήκες και καταστάσεις, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις έκαστης των πολιτικών δυνάμεων.

*Στις Ευρωεκλογές του 2004, ο ΔΗΣΥ αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη εξασφαλίζοντας 28,23%, για ν’ ακολουθήσει το ΑΚΕΛ με ποσοστό 27,89%, το ΔΗΚΟ με ποσοστό 17,09%, ο συνδυασμός «Για την Ευρώπη» με ποσοστό 10,80%, ενώ η ΕΔΕΚ, η οποία δεν κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή, εξασφάλισε 10,79%.
 
Οι επιδόσεις των κόμματων στις Ευρωεκλογές του 2004 αποδείχθηκαν άμεσα συνυφασμένες με τα όσα προηγήθηκαν τους μήνες πριν από τις εκλογές, και συγκεκριμένα με τη στάση τους στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.
 
Ο μεν ΔΗΣΥ, που πλήρωσε το πιο βαρύ τίμημα ένεκα του δημοψηφίσματος, μπορεί να αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, είδε ωστόσο το ποσοστό του από το 34,00% των βουλευτικών εκλογών του 2001, να μειώνεται στο 28,23%. Ακόμη περισσότερή ήταν η μείωση για το ΑΚΕΛ, το οποίο στις βουλευτικές εκλογές του 2001 είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Το ΑΚΕΛ, όχι απλώς έχασε την πρωτιά, αλλά είδε το ποσοστό του να κατέρχεται από το 34,71% των βουλευτικών εκλογών, στο 27,89%.
 
Αντιθέτως, το ΔΗΚΟ είδε την δύναμη του από το 14,84% των βουλευτικών να ανεβαίνει στο 17,09%, όπως και η ΕΔΕΚ, που από το 6,51% το 2001(σ.σ. ως ΚΙΣΟΣ), είδε τη δύναμή της να ανεβαίνει στο 10,79%.
 
Για την ΕΔΕΚ, η αύξηση αυτή ήταν χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, καθώς δεν κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή, με την έκτη έδρα να καταλήγει στον συνδυασμό «Για την Ευρώπη».  
 
*Στις Ευρωεκλογές του 2009, ο ΔΗΣΥ, που αναδείχθηκε εκ νέου πρώτη πολιτική δύναμη, εξασφάλισε 35,65%, για ν’ ακολουθήσει το ΑΚΕΛ με 34,90%, το ΔΗΚΟ με 12,28%, η ΕΔΕΚ με 9,85%, το Ευρωπαϊκό Κόμμα με 4,12%, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με 1,50%, ενώ το ΕΛΑΜ, που έκανε την παρθενική του εμφάνιση σε Ευρωεκλογές, εξασφάλισε 0,22%.
 
Οι Ευρωεκλογές του 2009 πραγματοποιήθηκαν με το ΑΚΕΛ να είναι το κυβερνών κόμμα από τον Φεβρουάριο του 2008 και να συγκυβερνά  μαζί με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ.
 
Παρά τη δυναμική της εξουσίας που ενδεχομένως θα έπρεπε να έχει το ΑΚΕΛ, ο ΔΗΣΥ ήταν το κόμμα που-όπως έχει προαναφερθεί-εξασφάλισε την πρωτιά, καταγράφοντας μάλιστα σημαντική αύξηση των ποσοστών του σε σχέση με το ποσοστό που είχε εξασφαλίσει στις Ευρωεκλογές του 2004. Αισθητή αύξηση κατέγραψε βεβαίως και το ΑΚΕΛ, η οποία, όμως, αύξηση δεν ήταν αρκετή για φέρει το ΑΚΕΛ στην…κορυφή.
 
Το ΔΗΚΟ, το οποίο περνούσε μια από τις πολλές περιόδους εσωστρέφειας στην ιστορία του, από το 17% του 2004 περιορίστηκε στο 12%. Υπενθυμίζεται πως το ΔΗΚΟ, είχε περάσει περίπου ένα χρόνο νωρίτερα βαθιά εσωκομματική κρίση ένεκα της ήττας του Τάσσου Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές του 2008, ενώ η εσωκομματική κρίση επιδεινώθηκε όταν μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής βρέθηκε στη θέση να πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον Δημήτρη Χριστόφια και τον Ιωάννη Κασουλίδη. Με την Γραμματεία του κόμματος να αποφασίζει αρχικά Κασουλίδη, και η απόφαση αυτή να ανατρέπεται λίγες ώρες αργότερα και να γίνεται Δημήτρης Χριστόφιας… 
 
Η ΕΔΕΚ, ήταν το κόμμα που σε σχέση με το 2004, παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα όσον αφορά τα ποσοστά του το 2009. Με την ζωτικής σημασία διαφορά ότι αυτή τη φορά κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή, τον τότε αναπληρωτή πρόεδρο του Κινήματος, Κυριάκο Μαυρονικόλα. 
 
*Στις Ευρωεκλογές του 2014, ο ΔΗΣΥ κατέγραψε την πιο ευρεία νίκη του στην ιστορία των συμμετοχών του στις Ευρωεκλογές. Αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη εξασφαλίζοντας 37,75%, ανοίγοντας την ψαλίδα από το δεύτερο ΑΚΕΛ που περιορίστηκε στο 26,98%. Το ΔΗΚΟ εξασφάλισε 10,83%, η συνεργασία ΕΔΕΚ-Οικολόγοι 7,68%, η Συμμαχία Πολιτών-στην παρθενική της εμφάνιση- 6,78%, ενώ το ΕΛΑΜ 2,69%. Στο 3,83% ανήλθε το ποσοστό του συνδυασμού «Μήνυμα Ελπίδας», ενώ ο Σενέρ Λεβέντ εξασφάλισε 1,05%. 
 
Οι Ευρωεκλογές του 2014 διενεργήθηκαν στη σκιά της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης που κτύπησε την Κύπρο το 2013 και είχε ως αποτέλεσμα το κούρεμα καταθέσεων.
 
Αν και το κούρεμα επήλθε μόλις λίγους μήνες αφότου ο ΔΗΣΥ ανήλθε στην εξουσία, με τον Νίκο Αναστασιάδη να εκλέγεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2013, για την τεράστια πλειοψηφία των πολιτών ήταν ξεκάθαρο και σαφές πως η ευθύνη για τη δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία βάραινε την προηγούμενη διακυβέρνηση. Εκείνη δηλαδή του Δημήτρη Χριστόφια και του ΑΚΕΛ, τους οποίους κυνηγούσε ταυτόχρονα η προ τριετίας φονική έκρηξη στο Μαρί.
 
Έτσι, οι Ευρωεκλογές του 2014 εξελίχθηκαν σε ένα υγιεινό περίπατο για τον ΔΗΣΥ, ο οποίος με διαφορά σχεδόν δέκα ποσοστιαίων μονάδων έκοψε πρώτος το νήμα μπροστά από το ΑΚΕΛ.
 
Το ΔΗΚΟ, εσωκομματικά λαβωμένο όπως και το 2009-μάλλον και σε μεγαλύτερο βαθμό- είδε τα ποσοστά του να συρρικνώνονται ακόμα περισσότερο σε σχέση με το 2009, ενώ η ΕΔΕΚ, με την βοήθεια των Οικολόγων με τους οποίους συνεργάστηκε, περιορίστηκε στο 7%.
 
Στα αξιοσημείωτα των Ευρωεκλογών του 2014, η παρθενική εμφάνιση της Συμμαχίας Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα, η οποία εξασφάλισε μεν το αξιοπρόσεκτο σχεδόν 7%, δεν μπόρεσε όμως να εκπληρώσει τον μεγάλο στόχο που έθεσε και που δεν ήταν άλλος από την ανάδειξη ευρωβουλευτή.   

Δειτε Επισης

Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου