Τατάρ: Η νέα «κυβέρνηση» έχει ίδιες ιδέες με την Τουρκία στο Κυπριακό

«Ανέλαβε καθήκοντα μια ‘κυβέρνηση’ που έχει τις ίδιες ιδέες στο Κυπριακό με την Τουρκία», δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο DHA ο νέος "πρωθυπουργός" του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ. 

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι το κόμμα του, “το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) έχει μια βάση με πατριωτικές ιδέες και αυτό είναι πολύ σημαντικό”, προσθέτοντας ότι και το Κόμμα του Λαού του Κουντρέτ Οζερσάι με το οποίο συνεργάζονται “βλέπει το Κυπριακό με τον ίδιο τρόπο”. “Από δικής μας σκοπιάς θα κάνουμε ωραία πράγματα στο θέμα του Κυπριακού”, είπε.

Αναφερόμενος στις θέσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο Κυπριακό, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι “στη ‘βουλή’ υπάρχουν 35 ‘βουλευτές’ οι οποίοι βλέπουν διαφορετικά το θέμα από τον Ακιντζί και αυτό είναι υποχρεωμένος να το λάβει υπόψη του ο κ. Ακιντζί”. “Η νέα ‘κυβέρνηση’ είναι σε διαφορετικό σημείο, οι θέσεις μας για το Κυπριακό στο πρόγραμμά της ‘κυβέρνησής’ μας είναι καθαρές. Εμείς μαζί με την Τουρκία πιστεύουμε ότι πρέπει να έρθουν στο τραπέζι και άλλες εναλλακτικές μέθοδοι. Η κατάσταση έχει αλλάξει. Υπάρχει μια νέα αντίληψη”, ανέφερε. 
 
Το παρασκήνιο
Στο παρασκήνιο της συνεργασίας των δύο κομμάτων, του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και του Κόμματος του Λαού (ΚΕΕ και ΚΛ) για τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης» και τους τριγμούς που προκάλεσε στο Κόμμα του Λαού, αναφέρονται σήμερα δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο. Αντίκτυπο όμως φαίνεται πως είχε και εντός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας.
 
Η Χαλκίν Σεσί γράφει ότι τρία άτομα ο Σουνάτ Ατούν, η Ιζλέμ Γκιουρτσιάγ και η Ρεσμιγιέ Έρογλου Τζιαναλτάι, κόρη του Ντερβίς Έρογλου, ήταν και μέχρι προχθές το βράδυ στην λίστα με το νέο «υπουργικό συμβούλιο», ωστόσο φαίνεται πως ασκήθηκαν την τελευταία στιγμή πιέσεις για να μείνουν εκτός «κυβέρνησης». Ειδικά για την Τζιαναλτάι, που επρόκειτο να αναλάβει το «υπουργείο τουρισμού», φέρεται να υπήρξε παρέμβαση από την Άγκυρα λόγω του ότι η Τουρκία αντιδρά στον πατέρα της, Ντερβίς Έρογλου (οι σχέσεις Έρογλου – κυβέρνησης ΑΚΡ είχαν διαταραχθεί από το 2014).
 
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο αποκλεισμός των Τζιαναλτάι και Γκιουρτσάγ από το «υπουργικό» αναμένεται να δημιουργήσει αντιδράσεις εντός του ΚΕΕ. Η Κίπρις γράφει ότι ως αντίδραση σε αυτή την εξέλιξη στη χθεσινή συνεδρία της ολομέλειας της «βουλής», όπου διαβάστηκαν τα ονόματα των νέων «υπουργών» δεν παρέστησαν η Ιζλέμ Γκιουρτσάγ και ο Κουτλού Εβρέν και οι δύο από την Κερύνεια. Στην ολομέλεια δεν ήταν παρών ούτε και ο «βουλευτής» του Κόμματος του Λαού, Χασάν Τοπάλ, του οποίου το όνομα είχε επίσης ακουστεί για μια θέση στο «υπουργικό».
 
Η Χαβαντίς αναφέρει ότι εξαιτίας της αντίδρασής τους στο πρωτόκολλο συνεργασίας με το ΚΕΕ, δύο μέλη του ΚΛ, ο Μελίχ Οζχακί, μέλος της κεντρικής επιτροπής και ο Ουμούτ Οκσούζ, μέλος του «δημοτικού συμβουλίου» Λευκωσίας παραιτήθηκαν από το κόμμα τους. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα έντονη κριτική άσκησε στη συνεργασία με το ΚΕΕ και ένας εκ των στενών συνεργατών του Κουντρέτ Οζερσάι από την κίνηση «Συγκεντρωνούμαστε», ο Σερκάν Μεσούτογλου.
 
Η Χαβαντίς παρατηρεί επίσης ότι χθες, στην πρώτη συνεδρία της ολομέλειας της «βουλής» με δυσκολία επιτεύχθηκε η πλειοψηφία των 26 «βουλευτών» για την «κυβέρνηση» κατά την ανάγνωση των ονομάτων. Έλειπαν, όπως γράφει, οι τρεις προαναφερόμενοι «βουλευτές» ενώ και ο Ερσάν Σανέρ από το ΚΕΕ, στην αίθουσα μπήκε μετά την καταγραφή των παρουσιών.
 
Ο διευθυντής σύνταξης της Χαβαντίς, Μπασιαράν Ντουζγκιούν γράφει σήμερα στο άρθρο του με τίτλο «Μια μεταμεσονύκτια επίσκεψη στην πρεσβεία» ότι ο Ερσίν Τατάρ μετά τη συνεδρία της αντίστοιχης κεντρικής επιτροπής του κόμματός του προχθές το βράδυ μετέβη στην τουρκική «πρεσβεία» στη Λευκωσία. Δεν γνωρίζει, προσθέτει, εάν κλήθηκε ή πήγε αυτοβούλως στην «πρεσβεία» ο Τατάρ, σημειώνει όμως την δήλωσή του συχνά ότι θα εργαστεί σε αρμονία με την Τουρκία.
 
Ο Ντουζγκιούν διερωτάται εάν ο Τατάρ πήγε εκεί για να υποβάλει την λίστα με τους «υπουργούς», διευκρινίζοντας ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση για κάτι τέτοιο. Γράφει επίσης ότι ο Τατάρ άνοιξε με την επιρροή της «πρεσβείας» ή κάποιου ανώτερου αρμοδίου στο τουρκικό ΥΠΕΞ, τον δρόμο του Οζερσάι (για τις «προεδρικές»), ο οποίος έχει μετατραπεί από ένας ειλικρινής και εργατικός καθηγητής της χώρας μας  (εννοώντας την Κύπρο) σε αυτόν που υπακούει στις εντολές Τσαβούσογλου. Πώς πρέπει να σχολιαστεί, διερωτάται, η επίσκεψη μέσα στην νύχτα του μέλλοντος «πρωθυπουργού» της «κυβέρνησης» που άνοιξε το δρόμο στον Οζερσάι;
 
Ο αρθρογράφος και διευθυντής της Χαβαντίς θεωρεί ότι πλέον «οι κουρτίνες σηκώθηκαν» και θα φανούν πια όλες οι πραγματικότητες. Για τον αποκλεισμό του Σουνάτ Ατούν που ήταν γνωστός για τις σχέσεις με τον γαμπρό του Ταγίπ Ερντογάν, τον Μπεράτ Άλμπαϊράκ, ο Ντουζγκιού γράφει για μια εκστρατεία εναντίον του την περασμένη εβδομάδα από διάφορους, περιλαμβανομένων και κάποιων στρατευμένων δημοσιογράφων, να τον χαρακτηρίσουν ως Φετουλαχτζή, δηλαδή μέλος της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αποκλεισθεί από το «υπουργείο οικονομίας και ενέργειας» στο οποίο είχε υπηρετήσει και παλιά.
 
Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί ανέφερε ότι όλοι γνωρίζουν πως η «κυβέρνηση» ΚΕΕ – ΚΛ έγινε με παρέμβαση της Τουρκίας. Σε τηλεοπτικό πρόγραμμα δήλωσε πως το έδαφος είχε προετοιμαστεί από πριν, αφού η Άγκυρα δεν ήθελε την τετρακομματική «κυβέρνηση», λέγοντας χαρακτηριστικά «ακόμα και ο κουφός Σουλτάνος το ήξερε αυτό» (σσ: έκφραση που δηλώνει ότι ήταν γνωστό σε όλους).
 
Ο Αρικλί σημείωσε ότι η Τουρκία είχε παρέμβει και στο παρελθόν άμεσα στα πολιτικά πράγματα στην τ/κ πλευρά παρατηρώντας ότι ο Οζερσάι συναντήθηκε αρκετές φορές με τον Τσαβούσογλου, ενώ ο Ερσίν Τατάρ είχε μεταβεί στην Άγκυρα και από εκεί στην Κωνσταντινούπολη. «Όλοι κατάλαβαν μετά από αυτό ότι η Άγκυρα ήθελε αυτά τα δύο κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση. Δεν είναι και πολύ αρνητικό αυτό. Έπαιζαν όμως ένα θέατρο την τελευταία εβδομάδα. Όλοι είχαν καταλάβει από τις δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ ότι υπήρξε η επιρροή της Τουρκίας σε αυτή την διαδικασία».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Προτάσεις για έναν Δήμο αλληλεγγύης παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης