Κατρούγκαλος: Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ανάμεσα σε Τουρκία και Κύπρο

Όσο συσσωρεύεται ένταση δεν μπορείς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
 
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ1, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι κανείς δεν επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο και για αυτό τον λόγο Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να εφαρμόσουν τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα και όχι να συζητήσουν επί νέων. «Εγώ θέλω να ελπίζω τουλάχιστον ότι θ’ αντιληφθεί -και αυτό έχω καταλάβει από τις συνομιλίες μας με τον ομόλογό μου- ότι τουλάχιστον δεν πρέπει οι ενέργειες αυτές να δημιουργήσουν συνθήκες για ένα ατύχημα στο Αιγαίο που καμία από τις δυο πλευρές δεν θέλει», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
 
Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η Τουρκία αισθάνεται απομονωμένη στην Κύπρο, εξαιτίας των ενεργειών της Αθήνας και της Λευκωσίας και για αυτό το λόγο προβαίνει σε μονομερείς προκλήσεις..
 
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η τουρκική πλευρά πάντοτε έχει μια στρατηγική αναθεωρητισμού, δεν θέλει, να εφαρμόζεται το Διεθνές Δίκαιο, θέλει να προβάλλει την ισχύ της αμφισβητώντας ακριβώς αυτά που προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας. «Από τη στιγμή που αυτές οι πράξεις καταγγέλλονται ως παραβιάσεις του Εθνικού Δικαίου, σε καμία περίπτωση δεν δημιουργούν τετελεσμένα που να μπορούν να δημιουργήσουν  στο μέλλον βάση για νομικές διεκδικήσεις της Τουρκίας», εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος. Επιπλέον,  απαντώντας αναφορικά με πιθανές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η καταδίκη είναι γενική και καθολική, όμως η Αθήνα δεν επιθυμεί την περαιτέρω απομόνωση της Άγκυρας. «Εμείς θα θέλαμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, αλλά να συζητήσουμε όταν δεν υπάρχουν αυτές  οι παράνομες ενέργειες και να συζητήσουμε στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε.

Τέλος, αναφορικά με το αν η Βρετανία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ντάνκαν ήταν ιδιαίτερα ατυχείς και για αυτό καταδικάστηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, ενώ το Λονδίνο προχώρησε σε διορθωτική δήλωση, την οποία, ωστόσο, χαρακτήρισε μη επαρκή. «Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν παρών όταν συζητήθηκε το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Και δεν αμφισβήτησε  την πολύ καθαρή θέση που διατυπώθηκε εκεί, την ακούσατε από την κα Μογκερίνι, επανέλαβε τη θέση του  2018 καλώντας την Τουρκία να σταματήσει οποιαδήποτε παρόμοια, παράνομη ενέργεια. Θέλω να πιστεύω ότι δεν αποτελεί διαφοροποίηση στην ουσία, αλλά μια ατυχή, επαναλαμβάνω και απαράδεκτη δήλωση που ουσιαστικά το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήθελε να την εγκαταλείψει αλλά για λόγους ενδεχομένως δικούς τους πολιτικούς, σε μια ιδιαίτερα περίεργη περίοδο για τους ίδιους», κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Εισηγήθηκε να παραμείνει «ανοιχτή» η αιτία θανάτου του Θανάση η Εισαγγελία-Ο λόγος στην πλευρά της οικογένειας
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας