Λιλλήκας-Περδίκης: Το ΓΕΣΥ θα συνεχίσει να δέχεται υπόσκαψη απ’ αυτούς που δεν πίστεψαν σ’ αυτό

Την πλήρη στήριξη τους στα δικαιώματα των ασθενών εξέφρασαν οι Πρόεδροι των Κινημάτων Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών σε συνάντηση που είχαν σήμερα με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ), λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ).

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, είπε ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προσφέρει υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στους ασθενείς κι ότι η υγεία είναι δικαίωμα κι όχι εμπόρευμα.

«Διατυπώνουμε για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα μας να εργαστούμε, να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις όχι απλά για να ξεκινήσει η εφαρμογή του ΓεΣΥ αλλά για να διορθώσουμε τις όποιες αδυναμίες υπάρχουν. Και υπάρχουν αδυναμίες. Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα είναι όλα τέλεια από την πρώτη ημέρα ή πρώτο μήνα εφαρμογής του ΓεΣΥ», ανέφερε.

Σημείωσε ότι το ΓεΣΥ θα συνεχίσει να δέχεται υπόσκαψη από αυτούς που δεν πίστεψαν ποτέ σε αυτό, από αυτούς που θέλουν να διατηρηθεί το υφιστάμενο σύστημα το οποίο έχει «χρεοκοπήσει και το σκληρό τίμημα το πληρώνουν οι ασθενείς».

Κάλεσε τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών (ΟΚΥπΥ) να εντείνει τις προσπάθειες του, να επισπεύσει και να παρακάμψει γραφειοκρατικές  διαδικασίες για να ενισχύσει άμεσα τα κρατικά νοσηλευτήρια που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ. Είπε ότι θα πρέπει να δοθούν γενναιόδωρα κίνητρα στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό για να ενταχθούν στα κρατικά νοσηλευτήρια και όχι να τα εγκαταλείπουν.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), συνέχισε, θα πρέπει, άμεσα, να εξαγγείλει πακέτο κινήτρων προς όλες τις κλινικές που έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ - κίνητρα οικονομικά για να αυξηθούν και οι κλίνες και οι εργασιακοί χώροι αλλά και για να μπορέσουν να εξοπλιστούν με νέες τεχνολογίες.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι στηρίζουμε έμπρακτα σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας για ένα και μόνο λόγο: γιατί αποτελεί την άμεση και αποτελεσματική ελπίδα για να αλλάξουν οι άσχημες συνθήκες της δημόσιας υγείας που ισχύουν σήμερα στην Κύπρο.

«Η ελπίδα των ασθενών είναι και η δική μας ελπίδα. Ψηφίζουμε λοιπόν, μαζί με τους ασθενείς, την ελπίδα της αλλαγής στην δημόσια υγεία στην Κύπρο», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΦ Μάριος Κουλούμας εξέφρασε ευχαριστίες στους Προέδρους των Κινημάτων Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι- Συνεργασία Πολιτών για «τη διαχρονική, σταθερή και αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση τους τόσο στα αιτήματα που έχουμε ως κίνημα ασθενών όσον και για την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας».

Αντιλαμβάνεστε, είπε, ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σ’ αυτό για το οποίο όλοι προσδοκούσαμε και αγωνιζόμαστε για πολλά χρόνια. «Ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια και θα χρειαστεί αυτή η συμμαχία, αυτή η στήριξη από τις πολιτικές δυνάμεις να συνεχίσει, έτσι ώστε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα, να βελτιώσουμε τόσο το ΓεΣΥ, όσο και τα δημόσια νοσηλευτήρια με μοναδικό στόχο να προσφέρουμε προς τον κύπριο πολίτη, τον ασθενή, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας», πρόσθεσε.
 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»