Επιστολή διαμαρτυρίας του Lobby for Cyprus για τις δηλώσεις Άλαν Ντάνκαν στο Foreign Office

Συνεχίζονται στη Βρετανία οι αντιδράσεις της κυπριακής ομογένειας για τη δήλωση του Υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν περί κυριαρχίας «υπό αμφισβήτηση» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πιο πρόσφατη επιστολή διαμαρτυρίας, με αποδέκτη τον Υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, εστάλη από την οργάνωση Lobby for Cyprus.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν έχει «ηθικό ή νομικό δικαίωμα» να ιδιοποιείται τους υδρογονάνθρακες που νομίμως ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως αναφέρεται, η θέση του σερ Άλαν δεν αρμόζει σε μία χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο «που επαίρεται για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και του κράτους δικαίου γενικά».

Εκφράζεται απογοήτευση για το γεγονός ότι το Λονδίνο δεν υιοθέτησε τη θέση αρχής της ΕΕ, όπως τη διατύπωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι. «Εν αντιθέσει, η υπουργική απάντηση από τον σερ Άλαν στην ουσία συνιστά εχθρική πράξη με την ικανότητα να αποσταθεροποιήσει μία ήδη ευερέθιστη περιοχή», σημειώνει η επιστολή.

Η απάντηση του Υπουργού Ευρώπης περιγράφεται ως φαινομενικά «προμελετημένη», τονίζεται ότι αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρομοιάζεται με την τακτική κατευνασμού της Βρετανίας έναντι της χιτλερικής Γερμανίας το 1938.

«Αυτό που είναι ήδη ξεκάθαρο είναι ότι η απάντηση του σερ Άλαν έχει πλήξει τα βρετανικά συμφέροντα, υπονομεύοντας τις αγγλοκυπριακές σχέσεις και πυροδοτώντας φωνές για ανάληψη σθεναρής δράσης από την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με τα απομεινάρια της Αποικίας του Στέμματος στην Κύπρο, τις γνωστές ως ‘Κυρίαρχες Περιοχές Βάσεων», σχολιάζει ενδεικτικά το Lobby for Cyprus στην επιστολή προς τον κ. Χαντ.

Η επιστολή θέτει επίσης ζήτημα παραβίασης του Υπουργικού Κώδικα λόγω της ανακριβούς παρουσίασης της κατάστασης αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ από τον υπουργό Ευρώπης.

«Ο σερ Άλαν και εσείς», συμπληρώνει η επιστολή του Lobby for Cyprus προς τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, «πρέπει να διορθώσετε τη δημόσια καταχώρηση επιβεβαιώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σέβεται και δεν αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αμφότεροι θα πρέπει να απευθύνετε επίσης έκτακτη προειδοποίηση προς την Τουρκία».

Η αδράνεια της Βρετανίας ως προς αυτό, καταλήγει η επιστολή, «διακινδυνεύει την ευθυγράμμιση της χώρας με ένα κράτος-παρία και την αμαύρωση αν όχι τη διάλυση της φήμης της Βρετανίας ως προστάτη του διεθνούς δικαίου».

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Προκαλούν τα κατεχόμενα-«Αδικία και ιστορικό λάθος η ένταξη Κύπρου στην ΕΕ»
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Συναντήθηκε με Μπορέλ η Ολγκίν-Έλαβε πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις συνομιλίες για Κυπριακό