Νέα τοποθέτηση του Foreign Office για την κυπριακή ΑΟΖ-Επαναλαμβάνονται οι Βρετανοί

Τη θέση που διατυπώθηκε πολλάκις την περασμένη εβδομάδα αναφορικά με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έλαβε ως απάντηση σε ερωτήσεις της για το θέμα προς το Foreign Office η φιλοκύπρια βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Βίλιερς.
 
Συγκεκριμένα, η βουλευτής βορείου Λονδίνου είχε υποβάλει την περασμένη Τετάρτη γραπτό ερώτημα προς τον υπουργό Εξωτερικών για το κατά πόσο προτίθεται να προβεί σε παραστάσεις προς τον Τούρκο ομόλογό του για την εισβολή τουρκικών πλοίων γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Συνοδευτικά είχε θέσει και τα εξής ερωτήματα:
κατά πόσο η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει δικαιώματα εξουσιοδότησης επιχειρήσεων γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Ανατολικής Μεσογείου και κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ.
 
Την απάντηση αυτή τη φορά ανέλαβε να δώσει η υφυπουργός Εξωτερικών Χάριετ Μπάλντγουϊν, η οποία σημείωσε: «Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη: συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί το πετρέλαιο και αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.
 
Όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη γεώτρηση της Τουρκίας, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να προχωρούν σε καμία περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση.
 
Έχουμε καλέσει την Τουρκία να μην προβεί σε γεώτρηση σε αυτή την περιοχή. Ο σερ Άλαν Ντάνκαν το έχει καταστήσει αυτό σαφές στον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο και ο Βρετανός πρέσβης στην Άγκυρα έχει έρθει σε επαφή με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για να προτρέψει σε αποκλιμάκωση.
 
Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς το όφελος όλων των Κυπρίων».
 
Σημειώνεται ότι η κα Βίλιερς είχε υποβάλει τα ερωτήματα προς το Foreign Office αμέσως μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Ευρώπης Ντάνκαν περί κυριαρχίας υπό αμφισβήτηση, εισακούοντας και εκκλήσεις Κυπρίων ψηφοφόρων και υποστηρικτών της.
 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ