Η εβδομάδα των Ευρωεκλογών ξεκίνησε… από το μηδέν

Με ισοπεδωτικές αναφορές που αποσκοπούν στη συσπείρωση κύλησε το Σαββατοκύριακο και ξεκίνησε η εβδομάδα των εκλογών. Η ρητορική των τελευταίων εικοσιτετραώρων θυμίζει εκλογές απ’ τα παλιά, στην εκπνοή μίας παράξενης προεκλογικής περιόδου, κατά την οποία η επικαιρότητα ανέτρεψε τον επικοινωνιακό προγραμματισμό και ανάγκασε τα κόμματα σε πολιτικούς αυτοσχεδιασμούς.
 
Οι εκατέρωθεν επιθέσεις υποδηλούν μια ύστατη προσπάθεια συσπείρωσης, σε μία εκλογική διαδικασία που όλα τα δεδομένα συνηγορούν πως θα κερδίσει η πολιτική απαξίωση, διά μέσου της αποχής.
 
 Με τις Ευρωεκλογές να θεωρούνται παραδοσιακά χαμηλού ενδιαφέροντος εκλογές και την μη αναμενόμενη τροπή που πήρε η ειδησεογραφία του περασμένου μήνα, λόγω της αποκάλυψης των ειδεχθών εγκλημάτων του κατά συρροή δολοφόνου και της κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας, στην ουσία οι εναπομείνασες ημέρες είναι οι μοναδικές που προσφέρονται για τους… παλιούς «καλούς» καβγάδες, με αποτέλεσμα, κατά κάποιο τρόπο, ο προεκλογικός να έχει ξεκινήσει ξανά από το μηδέν.
 
Η εμπλοκή του Προέδρου
ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ (με το Προεδρικό, κυρίως, να αναλαμβάνει τον ρόλο από πλευράς του κυβερνώντος κόμματος) διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε υψηλούς τόνους, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση παραδοσιακών ψηφοφόρων, που ενδεχομένως επιλέγουν άλλες πολιτικές κατευθύνσεις ή δεν προτίθενται να προσέλθουν στις κάλπες και οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεαστούν από αυτού του είδους τις πολιτικές αντιπαραθέσεις.
 
Την αρχή έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος βούτηξε για τα καλά στον προεκλογικό,  λέγοντας: «Λυπούμαι που μιλώ έτσι και εκφράζομαι κατά τρόπον αυστηρό, αλλά δεν μπορούν τα  μηδενικά να μιλούν για τους άριστους ή εκείνους που αρίστευσαν», αναφερόμενος στο ΑΚΕΛ και την ισοπεδωτική –όπως την εκλαμβάνει η Κυβέρνηση- κριτική που ασκεί. Είπε ακόμη, μεταξύ άλλων, πως παρέλαβε μια Κύπρο που δεν διέφερε από τον Κοτσιάτη και έφερε έργα.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν περιόρισε τις βαριές κουβέντες εκεί. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ υποσκάπτει τη χώρα, αναφερόμενος στο Κυπριακό. «Τι, επιτέλους, υπερέχει σε αυτόν τον τόπο, το καλό της πατρίδας ή το καλό του κόμματος;», διερωτήθηκε, βάζοντας φωτιά στο προεκλογικό σκηνικό.
 
Επανήλθε χθες για να διευκρινίσει πως σέβεται τον κόσμο της Αριστεράς, ο οποίος υποστήριξε πως «δεν ταυτίζεται με όσα ακούει κάθε μέρα από εκείνους που τάχθηκαν να του ηγούνται».
 
Έντονη αντιπαράθεση
Τη σκυτάλη από τον Πρόεδρο πήρε ο αρχηγός του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος εξέφρασε λύπη για την πολιτική συμπεριφορά του ΑΚΕΛ. «Μέσα από ένα κομματικό ρεβανσισμό, βρίσκει δήθεν αίτια και αιτιατά που στέλνουν ένα μήνυμα στον διεθνή παράγοντα ότι δικαιολογημένα η Τουρκία έχει επέμβει στην ΑΟΖ», υποστήριξε.
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε και τι μηνύματα στέλνουμε στην Ευρώπη, από την οποία αναζητούμε στήριξη, όταν δυνάμεις όπως το ΑΚΕΛ, που είναι οι ευρωσκεπτικιστές και πολεμούν την Ευρώπη, θέλουν να είναι η κυρίαρχη δύναμη στην Κύπρο, ενώ έθεσε το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης στον ίδιο παρανομαστή με «άλλες δυνάμεις του εθνικισμού, που στόχος τους είναι να διαλύσουν την Ευρώπη».  
 
Όπως ήταν αναμενόμενο, το ΑΚΕΛ πέρασε στην αντεπίθεση, με τον Άντρο Κυπριανού να δηλώνει: «Επιτίθενται συνεχώς και αδίκως στο ΑΚΕΛ. Νομίζουν ότι έτσι θα συσπειρώσουν τους οπαδούς τους. Τους οπαδούς τους που, απογοητευμένοι και απελπισμένοι με τις επιδόσεις και τη συμπεριφορά τους, τους γυρίζουν την πλάτη».
 
«Αντιδρούν όπως ο κλέφτης, που φωνάζει για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», πρόσθεσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, λέγοντας πως  «βρίσκονται σε ένα κατήφορο που δεν έχει τέλος. Δεν θα τους ακολουθήσουμε αλλά ούτε και θα τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν ανενόχλητοι». Ο κ. Κυπριανού συνέχισε λέγοντας πως κλιμακώνουν την ένταση για να ενσωματώσουν εκλογικά την ακροδεξιά «αυτοί που σπέρνουν τη μισαλλοδοξία και την υστερία για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη».
 
Σε νέες δηλώσεις του, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε πως αντί ο κ. Αναστασιάδης να συμπεριφέρεται ως εκλελεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η πίεση που νοιώθει ότι του ασκείται τον ωθεί να συμπεριφέρεται ως ένας κομματάρχης και μάλιστα της χειρότερης εκδοχής.
 
Το Προεδρικό επανήλθε, αυτή τη φορά διά στόματος του κυβερνητικού Εκπροσώπου, λέγοντας  ότι «ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ μιλά για κατήφορο. Ξέρει καλά την πορεία στον κατήφορο: Είναι αυτή που ακολουθεί καθημερινά, όταν ενοχοποιεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ε/κ πλευρά, χωρίς να νοιάζεται αν έτσι δίνει ‘άλλοθι’ στην επίθεση της Τουρκίας κατά της χώρας μας».
 
Ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε, ακόμη, πως «ο κομματικός ηγέτης που κατάντησε το κόμμα του να ταυτίζει το συμφέρον του με την προπαγάνδα του τουρκικού επεκτατισμού, ξέρει καλά αυτή την πορεία κατρακύλας».
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην προεκλογική αψιμαχία σφήνα μπήκε ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος είπε πως η ηγεσία του ΑΚΕΛ «έχει πάθει αμνησία και νομίζει ότι την ίδια αμνησία έχουν πάθει και οι συμπολίτες μας».
 
Η ρητορική αυτή έδωσε την ευκαιρία στις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης να εμπλακούν, με στόχο να διαφοροποιηθούν από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ασκώντας παράλληλα κριτική και προς τις δύο κατευθύνσεις και παρουσιάζοντας τη δική τους επιλογή ως αντίβαρο σε αυτού του τύπου την πολιτική.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων