Φαβορί ο ΔΗΣΥ, αουτσάιντερ το ΑΚΕΛ για την πρωτιά, κινούμενη άμμος η 6η έδρα

Στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής εισέρχονται τα κόμματα με το μεγάλο στοίχημα για όλους να έγκειται στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης, με τρόπο που να υποβοηθηθεί η υλοποίηση των εκλογικών στόχων που έχουν θέσει.
 
Στο πλαίσιο αυτό, στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι τις Ευρωεκλογές, τα κόμματα θα φουλάρουν τις μηχανές τους και δη τον προεκλογικό τους αγώνα, με ζητούμενα να είναι:
 
Πρώτο: Να πείσουν όσους ψηφοφόρους τους δηλώνουν πως δεν θα πάνε να ψηφίσουν, να προσέλθουν στις κάλπες.
 
Δεύτερο: Να πείσει, το κάθε κόμμα για λογαριασμό του, τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να το ψηφίσουν.
 
Τρίτο: Να περιορίσουν όσο πιο πολύ γίνεται τις διαρροές τους προς άλλους πολιτικούς χώρους και να επαναπατρίσουν όσους από τους ψηφοφόρους τους δηλώνουν πως θα ψηφίσουν άλλο κόμμα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Αλώβητος ο ΔΗΣΥ, ισορροπία τρόμου ΕΛΑΜ-ΕΔΕΚ
 
Η ακτινογραφία του σκηνικού
Οι δημοσκοπήσεις που είδαν τα τελευταία 48ωρα το φως της δημοσιότητας, και που ήταν αρκετές, αποκρυσταλλώνουν μια ξεκάθαρη εικόνα ως προς τους συσχετισμούς δυνάμεων στη βάση των οποίων οδεύουμε προς την εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής.
 
Πρώτο: Εκτός εξαιρετικά συγκλονιστικού απροόπτου και ενός μάλλον απίθανου-βάσει των δημοσκοπήσεων-σεναρίου, οι έδρες θα κατανεμηθούν ως εξής:
*Δύο στον ΔΗΣΥ,
*δύο στο ΑΚΕΛ,
*μία στο ΔΗΚΟ και
*μία, είτε στο ΕΛΑΜ είτε στην ΕΔΕΚ.
 
Δεύτερο: Όσον αφορά την πρώτη θέση, ο ΔΗΣΥ φαίνεται να είναι το κόμμα που την κλειδώνει και σε αυτές τις Ευρωεκλογές, με το ερώτημα επί της συγκεκριμένης παραμέτρου ν’ αφορά στο ύψος της διαφοράς που θα έχει από το κατά πάσα πιθανότητα δεύτερο ΑΚΕΛ.
 
Κάποιες από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, δείχνουν τη ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων να μειώνεται το τελευταίο διάστημα προς όφελος του ΑΚΕΛ. Ωστόσο, το ενδεχόμενο το κόμμα της αντιπολίτευσης να καταφέρει να προσπεράσει, έστω και στο  νήμα τον ΔΗΣΥ, μοιάζει απομακρυσμένο.
 
Σημειώνεται πως το ΑΚΕΛ εμφανίζεται αυτή τη στιγμή σαφώς πιο συσπειρωμένο από τον ΔΗΣΥ, αυτό όμως είναι κάτι που αποτελεί νόμισμα με δύο όψεις, καθώς σημαίνει πως ο Συναγερμός έχει ακόμα σημαντικά περιθώρια για ν’ ανεβάσει τα ποσοστά του κατά τη διάρκεια της τελευταίας βδομάδας.  
 
Καθοριστικός παράγοντας ως προς το μέγεθος της ψαλίδας ανάμεσα στον ΔΗΣΥ και στο ΑΚΕΛ αναμένεται ν’ αποβεί, όπως εκτιμάται, ο βαθμός συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων. Δηλαδή, δεδομένου ότι το ΑΚΕΛ έχει στο ψηφοδέλτιο του Τ/κ υποψήφιο, διεξάγοντας παράλληλη προεκλογική εκστρατεία και στα κατεχόμενα, μια πιθανή μαζική συμμετοχή Τ/κ ψηφοφόρων στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία είναι δυνατό να δώσει έξτρα ώθηση στα ποσοστά του και να καλύψει μέρος της απόστασης, που αυτή την στιγμή το χωρίζει από τον ΔΗΣΥ.
 
Το κατά πόσο, όμως, ο βαθμός συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων μπορεί να κρίνει ακόμα και αυτή την πρωτιά, με το ΑΚΕΛ να κάνει την ολική ανατροπή και να περνά πάνω από τον ΔΗΣΥ, είναι ερώτημα που μόνο το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής θα μπορεί ν’ απαντηθεί.
 
Κινούμενη άμμος…
Τρίτο: Η έκτη έδρα αποτελεί κινούμενη άμμο και ακροβατεί ανάμεσα στο ΕΛΑΜ και στην ΕΔΕΚ. Τα δύο κόμματα βαδίζουν προς τις Ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής στήθος με στήθος, με το ΕΛΑΜ να εμφανίζεται στις πλείστες δημοσκοπήσεις οριακά μπροστά και να δείχνει πως διατηρεί τον πρώτο λόγο για την εξασφάλιση της έκτης έδρας.
 
Ωστόσο, οι ισορροπίες ανάμεσα σε ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ είναι κάτι περισσότερο από λεπτές και η μεταξύ τους μάχη εξελίσσεται σε ένα άνευ προηγουμένου εκλογικό θρίλερ, με την τελευταία βδομάδα πλέον, να είναι άκρως καθοριστική.  
 
Ενόψει των πιο πάνω, εκλογικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι παράγοντες που θα κρίνουν ποιο από τα δύο κόμματα θα καταφέρει να τερματίσει τελικά στην τέταρτη θέση και να εξασφαλίσει την έκτη έδρα, είναι οι εξής:
 
α)Ο τελικός βαθμός συσπείρωσης της ΕΔΕΚ, η οποία διαχρονικά και αποδεδειγμένα-βάσει των ερευνών-, οι συσπειρώσεις που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις δεν είναι ανάλογες του ύψους της συσπείρωσης που τελικά καταγράφει στην κάλπη. Διαχρονικά, η ΕΔΕΚ συσπειρώνεται την τελευταία στιγμή και τα ποσοστά της πιο πάνω από αυτά που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις.
 
β)Στο ποσοστό της κρυφής ψήφου που όπως και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ενδεχομένως να έχει το ΕΛΑΜ. Των ψηφοφόρων εκείνων δηλαδή, που στις δημοσκοπήσεις δεν λένε πως θα ψηφίσουν ΕΛΑΜ(σ.σ. για τους γνωστούς λόγους), αλλά αυτό πράττουν στην κάλπη.
 
γ) Το ΕΛΑΜ δείχνει να έχει ως κύρια πηγή άντλησης ψήφων, πέραν των παραδοσιακών του, τη δεξαμενή του ΔΗΣΥ. Συνεπώς, καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα ενδεχομένως αποδειχθεί το πόσο θα καταφέρει να περιορίσει τις διαρροές του προς το ΕΛΑΜ ο ΔΗΣΥ από την μια, και από την άλλη, σε ποιο βαθμό θα καταφέρει το ΕΛΑΜ να διατηρήσει ή και να αυξήσει την απήχησή του ανάμεσα στους Συναγερμικούς ψηφοφόρους.
 
δ)Στο κατά πόσο και σε ποιο βαθμό θα υπάρξει η φημολογούμενη πριμοδότηση προς την ΕΔΕΚ, από κόμματα τα οποία λόγω ιδεολογίας δεν θα ήθελαν με τίποτα και σε καμία περίπτωση να δουν το ΕΛΑΜ να κερδίζει έδρα στην Ευρωβουλή.
 
«Συμμαχία-Οικολόγοι»
Στο…κόλπο διεκδίκησης της έκτης έδρας, πάντως, φαίνεται να μπαίνει έστω και με αμυδρές πιθανότητες, ο συνδυασμός «Συμμαχία-Οικολόγοι», ο οποίος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται με σαφώς πιο ανεβασμένα ποσοστά συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες.
 
Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή την έκτη έδρα να εξασφαλίσει ο συνδυασμός «Συμμαχία-Οικολόγοι», θα αποτελέσει εκλογική έκπληξη μεγατόνων.  
 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη