Δημοσκόπηση REPORTER: Αλώβητος ο ΔΗΣΥ, ισορροπία τρόμου ΕΛΑΜ-ΕΔΕΚ

Περίπου μια εβδομάδα πριν από τις Ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής, ο ΔΗΣΥ εξακολουθεί να διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα ασφαλείας στη μάχη της πρώτης θέσης, ευρισκόμενος έξι ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από το ΑΚΕΛ.  
 
Την ίδια ώρα, το απόλυτο ντέρμπι προδιαγράφεται στην ούτως ή άλλως διαφαινόμενη ανοικτή για κάθε αποτέλεσμα μάχη για την εξασφάλιση της έκτης έδρας, με το ΕΛΑΜ και την ΕΔΕΚ να βρίσκονται στην ίδια ακριβώς ευθεία και να οδεύουν προς μια εξαιρετικά αμφίρροπη αναμέτρηση.  
 
Τα πιο πάνω καταδεικνύει η δεύτερη μεγάλη δημοσκόπηση του REPORTER για τις Ευρωεκλογές, την οποία διενήργησε, με δείγμα χιλίων ατόμων, το Γραφείο Ερευνών IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
 
Βεβαιότητα ψήφου

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, περίπου οι μισοί ψηφοφόροι, ποσοστό 51%, έχουν καταλήξει στην απόφαση ότι θ’ ασκήσουν στα σίγουρα το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ ένα 14% του εκλογικού σώματος μάλλον θα πράξει το ίδιο.

Συνολικά, ένα 65% δηλώνει πως θα προσέλθει στις κάλπες, χωρίς να προκύπτει οποιαδήποτε επί της ουσίας διαφοροποίηση σε σχέση με το αντίστοιχο εύρημα της δημοσκόπησης του REPORTER τον Απρίλιο, αφού αυξήθηκε κατά 2% το ποσοστό εκείνων που λένε πως σίγουρα θα ψηφίσουν και ταυτόχρονα μειώθηκε κατά το 2% το ποσοστό εκείνων που λένε πως μάλλον θα ψηφίσουν. Καταγράφεται, δηλαδή, μια μικρή αύξηση εκείνων που έχουν κλειδώσει την απόφασή τους να ψηφίσουν.  

Ο μεγαλύτερος βαθμός βεβαιότητας για προσέλευση στην κάλπη εντοπίζεται στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, ενώ όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, περισσότερο σίγουροι εμφανίζονται τα άτομα πάνω των 65 ετών.
 
Η πρόθεση ψήφου

Παρά τα διαφορά γεγονότα του τελευταίου διαστήματος, που τουλάχιστον επικοινωνιακά φάνηκε να επιφέρουν πλήγμα στην εικόνα της Κυβέρνησης και κατ’ επέκταση του κυβερνώντος κόμματος, ο ΔΗΣΥ φαίνεται να βγαίνει αλώβητος, αφού όχι απλώς παραμένει στην πρώτη θέση, αλλά συντηρεί το προβάδισμα ασφαλείας, ύψους έξι ποσοστιαίων μονάδων, που και τον περασμένο μήνα διατηρούσε έναντι του ΑΚΕΛ.
 
Τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ, αλλά και το ΔΗΚΟ, καταγράφουν αύξηση μιας ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τον Απρίλιο.
 
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως καθοριστικός παράγοντας ως προς το μέγεθος της ψαλίδας ανάμεσα στον ΔΗΣΥ και στο ΑΚΕΛ μπορεί ν’ αποβεί, όπως εκτιμάται, ο βαθμός συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις Ευρωεκλογές. Δηλαδή, δεδομένου ότι το ΑΚΕΛ έχει στο ψηφοδέλτιο του Τ/κ υποψήφιο, διεξάγοντας παράλληλη προεκλογική εκστρατεία και στα κατεχόμενα, μια ενδεχόμενη μεγάλη συμμετοχή Τ/κ ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία είναι πίθανον να δώσει έξτρα ώθηση στα ποσοστά του και να καλύψει μέρος της απόστασης που αυτή την στιγμή το χωρίζει από τον ΔΗΣΥ.   

Δημοσκόπηση REPORTER: Άνετη πρωτιά ΔΗΣΥ, μεγάλη μάχη για την 6η έδρα

Την ιδία στιγμή, συγκλονιστική και εντελώς απρόβλεπτη ως προς την τελική έκβασή της είναι η μάχη του ΕΛΑΜ με την ΕΔΕΚ για την έκτη έδρα, με τα δύο κόμματα να βρίσκονται στην απόλυτη ισορροπία. 
 
Συγκριτικά με τον Απρίλιο, η ΕΔΕΚ ανέβηκε μία ποσοστιαία μονάδα πιάνοντας το ΕΛΑΜ, που παρέμεινε στο 5%, ενώ αύξηση μίας ποσοστιαίας μονάδας καταγράφει ο συνδυασμός «Συμμαχία-Οικολόγοι», ανεβαίνοντας από το 2% στο 3%.
 
Όσον αφορά τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, το εύρος της περιορίζεται πλέον στο 14%, από το 17% στο οποίο βρισκόταν πριν από ένα μήνα.
 
Οι συσπειρώσεις

Ελαφρώς αυξημένη παρουσιάζεται η συσπείρωση του ΔΗΣΥ, καθώς από το 64% του Απρίλη, σήμερα βρίσκεται στο 66%. Ωστόσο, δεν παύει να παραμένει χαμηλή για την εποχή στην οποία βρισκόμαστε, δηλαδή μόλις μια βδομάδα πριν από τις εκλογές.
 
Συνολικά, 17% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ κινείται προς άλλους πολιτικούς χώρους, με τις μεγαλύτερες διαρροές του κόμματος να έχουν κατεύθυνση το ΕΛΑΜ (σε ποσοστό 6%), την ίδια ώρα που ένας στους δέκα Συναγερμικούς παραμένει αναποφάσιστος και 8% δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει.  
Αρκετή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από την άλλη η αύξηση της συσπείρωσης του ΑΚΕΛ, αφού από το 66% του Απρίλη, σήμερα έχει ανέβει στο υπό τις περιστάσεις ικανοποιητικό 74%.
 
Οι διαρροές του ΑΚΕΛ προς άλλους κομματικούς χώρους περιορίζονται μόλις στο 5%, ενώ ένας στους δέκα ΑΚΕΛικούς παραμένει αναποφάσιστος και επίσης ένας στους δέκα δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει.

Στα ρηχά για την εποχή κινείται η συσπείρωση του ΔΗΚΟ, παρόλο που συγκριτικά με τον Απρίλιο, αυξήθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ευρισκόμενη σήμερα, από το 53% στο 55%.
 
Το ΔΗΚΟ μετρά διαρροές ύψους 21% προς άλλους κομματικούς χώρους, από το οποίο ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, μόλις το 2% κινείται προς τη Δημοκρατική Παράταξη του Μάριου Καρογιάν. Παράλληλα, ένας στους δέκα ΔΗΚΟϊκούς εξακολουθεί να είναι αναποφάσιστος, ενώ ένα 13% δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει.  
 
Δεν τους πείθει κανένας

Απογοητευτική είναι η εικόνα σε σχέση με τον βαθμό πειστικότητας των κομμάτων ανάμεσα στους ψηφοφόρους, καθώς σχεδόν οι μισοί, ανεξαρτήτως του κόμματος το οποίο θα ψηφίσουν, δηλώνουν πως δεν τους έπεισε καμία πολιτική δύναμη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ