Το στοίχημα σε αυτές τις Ευρωεκλογές θα κερδηθεί, δηλώνει ο Μαρίνος Σιζόπουλος

Είναι σημαντικό η Κύπρος μέσω της ΕΔΕΚ να εκπροσωπείται στη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, τη Σοσιαλιστική, ώστε με ποιοτικές παρεμβάσεις να βελτιώνονται αποφάσεις που έχουν σχέση και με την Τουρκία, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε συνέντευξή του με την ευκαιρία των Ευρωεκλογών, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι για τους ΕΔΕΚίτες οι εκλογές δεν είναι μόνο κομματική υπόθεση, είναι και πατριωτική ευθύνη καθώς στηρίζοντας την ΕΔΕΚ, ενισχύουν την Κύπρο στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο κ. Σιζόπουλος κάλεσε τους πολίτες που επιθυμούν να βελτιώσουν την Ευρώπη μέσα από συγκεκριμένες δράσεις που εμβολιάζονται από το σοσιαλιστικό πρόγραμμα της ΕΔΕΚ,  να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ.

Με αυτό τον τρόπο, είπε, στηρίζουν μία δημοκρατική φωνή, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και ενδυναμώνουν την Κύπρο στο ευρωκοινοβούλιο και πρόσθεσε "το διακύβευμα αυτών των εκλογών για τον Κύπριο δημοκράτη ψηφοφόρο είναι, εκλογή Σοσιαλιστή ΕΔΕΚίτη ευρωβουλευτή ή ακροδεξιού Ελαμίτη;"
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης στο ΚΥΠΕ:

Με ποιες φιλοδοξίες και ποια πολιτική πρόταση διεκδικείτε τη ψήφο του λαού στις Ευρωεκλογές 2019;

Φιλοδοξούμε να εκλέξουμε ευρωβουλευτή και να αυξήσουμε τα ποσοστά του κόμματος σε σχέση με τα αντίστοιχα των Βουλευτικών εκλογών 2016. Εκτιμούμε ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, το στοίχημα σε αυτές τις Ευρωεκλογές θα κερδηθεί. Χωρίς να αγνοούμε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι απλώς εργαλεία που φωτογραφίσουν την τάση της δεδομένης στιγμής, εντούτοις τα δημοσκοπικά αποτελέσματα της τελευταίας περιόδου μας δίνουν θετικά μηνύματα. Ειδικότερα, εμφανίζουν για πρώτη φορά την ΕΔΕΚ να έχει ένα ψηλό ποσοστό ψήφων εδώ και δύο μήνες. Το σημειώνω αυτό διότι σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν για την ΕΔΕΚ ποσοστά  25-30% χαμηλότερα από το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η συσπείρωσή μας ξεπερνά το 60%. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι δεν καταγράφονται αξιόλογες διαρροές, αντίθετα καταγράφονται εισροές. Τέλος, η ΕΔΕΚ παρουσιάζει ένα σημαντικό απόθεμα ψήφων η προσέλευση των οποίων στην κάλπη θα αυξήσει, πιστεύουμε, περαιτέρω τα ποσοστά μας.
Θεωρώ σημαντικό να προσθέσω πως πέραν από την αισιοδοξία που μας δίνεται από τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, η βελτιωμένη, σημαντικά, οργανωτική και οικονομική κατάσταση του κόμματος, η ελκυστική και ισορροπημένη δομή του ψηφοδελτίου μας που φαίνεται να καλύπτει τις απαιτήσεις σημαντικού μέρους του εκλογικού σώματος, καθώς επίσης οι καθαρές θέσεις του κόμματος τόσο για την Ευρώπη όσο και για το Κυπριακό και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, προσθέτουν θετικό πρόσημο στην εκστρατεία και στον αγώνα που δίνουμε για υλοποίηση των στόχων μας.

Θυμίζω πως σε αυτές τις ευρωεκλογές η ΕΔΕΚ, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, δίνει ένα διπλό αγώνα. Αγώνα για εκλογή ευρωβουλευτή και παράλληλα για την ενίσχυση της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο μέσα από την παρουσία της στη 2η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, αυτή των Σοσιαλιστών. Μία ομάδα η οποία είχε  πρωτοστατήσει στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., μία ομάδα που άφησε το στίγμα της στη διαμόρφωση μίας ευημερούσας και ανταποδοτικής κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής της Ένωσης έναντι των πολιτών.

Για τους ΕΔΕΚίτες λοιπόν οι εκλογές δεν είναι μόνο κομματική υπόθεση, είναι και πατριωτική ευθύνη. Στηρίζοντας την ΕΔΕΚ, ενισχύουν την Κύπρο στο Ευρωκοινοβούλιο. Καλούμε, λοιπόν,  τους ψηφοφόρους να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και να ενδυναμώσουν την πατρίδα μας στο ευρωκοινοβούλιο.

Πόσο απέχει η Ευρώπη του σήμερα από την Ευρώπη που προσδοκάτε και σε ποιους βασικούς τομείς πιστεύετε ότι χρειάζονται να γίνουν βήματα προόδου;

Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη του σήμερα δεν είναι η Ευρώπη που οραματίστηκαν όσοι έθεσαν τις βάσης της Ένωσης. Πολλά ονειρευτήκαμε και για πολλά απογοητευτήκαμε. Η Ευρώπη στην οποία όλοι οι πολίτες της θα απολάμβαναν τα ίδια οφέλη και υποχρεώσεις παραμένει ένα όνειρο, ενδεχομένως άπιαστο για την ώρα. Εξακολουθούν να υπάρχουν οι πλούσιες χώρες του Βορρά και οι φτωχές χώρες του Νότου, καθώς και η κοινωνικοοικονομική ανισότητα.  Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ευρώπη είναι ο φυσικός μας χώρος, είναι η μεγάλη οικογένεια μέσα στην οποία μπορούμε να αντλούμε στήριξη τόσο για κοινωνικοοικονομικά θέματα όσο και για το εθνικό μας πρόβλημα. Βασική προϋπόθεση παραμένει πάντα η διεκδίκηση αυτής της στήριξης και η  αξιοποίηση σημαντικών διπλωματικών όπλων.
Είναι σαφές πως χρειάζεται να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε μία Ευρώπη των πολλών και όχι των ολιγομονοπωλίων. Χρειάζεται να διαμορφώσουμε ενιαία πολιτική για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και να θεσμοθετηθεί μεγαλύτερη οικονομική στήριξη των χωρών εισδοχής. Τα προγράμματα περιφερειακής ασφάλειας επίσης πρέπει να διαμορφωθούν, ενώ είναι σημαντικό να υπάρχει μία κοινή εξωτερική πολιτική για την Άμυνα και Ασφάλεια.
Είναι επάναγκες να προωθηθούν ειδικά προγράμματα για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου ώστε μέσα από καινοτόμες αναπτύξεις να προχωρήσουν σε μία σταθερή μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Τέλος, επιβάλλεται η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., είτε αυτά είναι στην Κύπρο είτε αλλού. Όλα αυτά θα επιτρέψουν την μετατροπή της Ευρώπης σε εκείνη την Ένωση που θα επιτρέπει στους πολίτες της να ζουν σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής.

Η αποχή αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων στην Κύπρο και συνακόλουθα, των επερχόμενων Ευρωεκλογών. Πώς εκτιμάτε ότι μπορεί να αντιστραφεί αυτό το φαινόμενο και ποιο μήνυμα απευθύνετε στους ψηφοφόρους ώστε να προσέλθουν στις κάλπες;

Η αδιαφορία των πολιτών είναι γεγονός, όμως αυτή δεν πηγάζει από τα ίδια αίτια. Ενώ το 80% περίπου των αποφάσεων για την καθημερινότητά μας λαμβάνεται στις Βρυξέλλες, μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει άγνοια για τη σπουδαιότητα αυτών των αποφάσεων, είτε αυτές επηρεάζουν θετικά είτε αρνητικά τη ζωή τους.
Δυστυχώς, είναι, γεγονός πως ο Κύπριος πολίτης ακούγοντας Ευρωπαϊκή Ένωση, σκέφτεται το κούρεμα και τα όσα αρνητικά επακολούθησαν. Το ίδιο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι που λόγω της φιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθεί η πλειοψηφία στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. η οποία προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, βιώνουν μία Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα οι πολίτες να αγωνίζονται πρωτίστως για την καθημερινή επιβίωσή τους και την ανάγκη να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, παρά να ενδιαφέρονται για το πολιτικό πλαίσιο και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. 
 Για να μπορέσει όμως να αλλάξει αυτό το πλαίσιο θα πρέπει οι πολίτες να στραφούν προς αυτό το χώρο και να επιλέξουν εάν θέλουν να αντιπροσωπεύονται από αυτούς που μπορούν να συμμετέχουν αποτελεσματικά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και να εργάζονται για να βελτιώσουν την Ευρώπη. Όχι να την διαλύσουν, να την βελτιώσουν. Το τονίζω αυτό καθώς η ΕΔΕΚ συμμετέχει στην ομάδα των Σοσιαλιστών. Μια ομάδα που τις 10ετίες 1980 και 1990 όπου η πλειοψηφία των κυβερνήσεων της Ευρώπης ήταν οι Σοσιαλιστές, με τις αποφάσεις και ενέργειές τους επέτρεψαν στους λαούς της Ευρώπης να απολαμβάνουν την μεγαλύτερη κοινωνική ευημερία και τα κράτη μέλη το μεγαλύτερο σεβασμό.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, αυτές οι εκλογές έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Για την ημικατεχόμενη πατρίδα μας η ΕΕ μας δίνει τη δυνατότητα να κτίσουμε συμμαχίες και να πολιτευτούμε με σταθερότητα και αξιοπιστία στη βάση αρχών, για να μπορέσουμε να προβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας αλλά και για να αποκτήσουμε συμμάχους που θα μας βοηθήσουν να εκπληρώσουμε το σκοπό μας και να οδηγηθούμε σε δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ας μην ξεχνάμε πως η Κύπρος εντάχθηκε στην Ε.Ε. για να ενισχύσει την κρατική της υπόσταση και για να αξιοποιήσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο ως βάση για τη λύση του Κυπριακού, με στόχο την κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της και τον θωρακισμό της οικονομίας της  στην ευρωζώνη.

Είναι συνεπώς σημαντικό η Κύπρος μέσω της ΕΔΕΚ να εκπροσωπείται στη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, τη Σοσιαλιστική, ώστε με ποιοτικές παρεμβάσεις να βελτιώνονται αποφάσεις που έχουν σχέση και με την Τουρκία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η αποχή το μόνο που θα επιτύχει είναι είτε την άνοδο ακραίων πολιτικών κινημάτων που αγωνίζονται για τη διάλυση της Ευρώπης, είτε  τον κίνδυνο της απουσίας της Κύπρου από την ομάδα των Σοσιαλιστών.

Καλούμε τους πολίτες που επιθυμούν να βελτιώσουν την Ευρώπη μέσα από συγκεκριμένες δράσεις που εμβολιάζονται από το σοσιαλιστικό πρόγραμμα της ΕΔΕΚ,  να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ. Με αυτό τον τρόπο, στηρίζουν μία δημοκρατική φωνή, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και ενδυναμώνουν την Κύπρο στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών για τον Κύπριο δημοκράτη ψηφοφόρο είναι, εκλογή Σοσιαλιστή ΕΔΕΚίτη ευρωβουλευτή ή ακροδεξιού Ελαμίτη;
 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι