Δεν τρομάζουν οι απειλές της Τουρκίας, απρόσκοπτα η ενεργειακή μας πολιτική

Αυτό που απαιτείται για την έναρξη των συνομιλιών και το οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε στην Τζέιν Χολ Λουτ σε επικοινωνία που είχαν χθες βράδυ είναι αλληλοσεβασμός μεταξύ των δύο κοινοτήτων για να μπορεί να επικρατήσει η ειρήνη, για να μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης και αυτό που απαιτείται είναι να μην αισθάνεται ο ένας ότι επιβάλλεται ο άλλος επ΄ αυτού.
 
Ο Πρόεδρος σε χαιρετισμό απόψε στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Ρολάνδη «Ματιές στη Ζωή και στην Ιστορία», ανέφερε ότι επανέλαβε για πολλοστή φορά στην κ. Λουτ την αποφασιστικότητα μας να παρακαθίσουμε επιτέλους σε ένα διάλογο που να δημιουργεί τις προοπτικές ειρηνικής συμβίωσης, εξεύρεσης μιας λύσης που να συνάδει με τον Χάρτη των ΗΕ, δημιουργίας ενός κανονικού κράτους, ενός πραγματικά ανεξάρτητου κράτους, πέραν και πάνω από επιβολές εις βάρος της άλλης κοινότητας.

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε για την βούλησή μας, ως ύψιστη μάλιστα προτεραιότητα, όσον αφορά την επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που να οδηγεί σε μια λειτουργική διαρκή λύση με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους.
Διαβεβαίωσε και για την βούλησή μας, και παρά την όποια προκλητικότητα, απειλές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, να προχωρήσουμε στην απρόσκοπτη εφαρμογή της ενεργειακής μας πολιτικής, βάσει των συγκεκριμένων και στοχευμένων στρατηγικών σχεδιασμών που υιοθετούμε.
 
«Έχουμε δώσει δείγματα γραφής του σεβασμού μας απέναντι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αποδεχθήκαμε την πολιτική ισότητα όπως και τη θετική ψήφο, εκεί και όπου μπορεί αρνητικά  να επηρεαστεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Δεν θέλαμε να δώσουμε δείγματα αλαζονείας όσον αφορά την κοινότητα, η οποία πλειοψηφεί πληθυσμιακά, Θέλαμε να δώσουμε το μήνυμα, και αυτό είναι το μήνυμα που δίνουμε, ότι με απόλυτο σεβασμό, ανεξάρτητα αριθμού κατοίκων. αυτό που θέλουμε είναι να νιώθουμε όλοι ότι είναι διασφαλισμένα τα δικαιώματα μας», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε πως σε μια ευρωπαϊκή χώρα, πέραν του γεγονότος ότι ο ίδιος ο Χάρτης της Ευρώπης διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό που απαιτείται είναι να αισθάνεται και η μειοψηφούσα κοινότητα ότι έχει την ασπίδα, το δικαίωμα να μη επιτρέπει κατάχρηση εξουσίας από την πλειοψηφούσα κοινότητα.

«Και αυτό είναι που αποδεχτήκαμε. Αλλά δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό που επιμένει η Τουρκία και επαναλαμβάνει η τουρκοκυπριακή κοινότητα ότι, για κάθε απόφαση θα πρέπει να συναποφασίζουμε ή να έχουν μια θετική ψήφο και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αυτό δεν συνάδει ούτε με το δίκαιο ούτε με αυτό που επιδιώκουμε, δηλαδή μια λύση που να βασίζεται στον αλληλοσεβασμό», ανέφερε.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Τον πήχη ψηλά έθεσε ο Αρμεύτης-Μια πόλη για τους πολλούς θέλει ο Νικολαΐδης
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου