Π.Προδρόμου: Το ΑΚΕΛ παραβλέπει την ουσία και εστιάζει σε προσχηματικά επιχειρήματα

Απάντηση στο ΑΚΕΛ για τα ειρωνικά συγχαρητήρια στην αναβολή της αποχώρησης του Ιωνά Νικολάου από τη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης, έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Ο κ. Προδρόμου σε δήλωση του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, «ένα αντιπολιτευόμενο κόμμα όπως το ΑΚΕΛ μπορεί να παραβλέπει την ουσία και να εστιάζει τις αντιδράσεις του σε προσχηματικά επιχειρήματα.
 
Αναφερόμενος στους λόγους που ζητήθηκε η αναβολή της αποχώρησης του Ιωνά Νικολάου, ο κ. Προδρόμου εξήγησε ότι ζητήθηκε από τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη που συμμετέχουν στην προσπάθεια για ριζική μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, όπως ο Υπουργός παραμείνει χάριν των τελικών διαβουλεύσεων που γίνονται αυτές τις μέρες.
 
Αυτούσιες οι δηλώσεις Π. Προδρόμου
 
Αντιπαρερχόμενοι την απόπειρα ειρωνείας στη σημερινή τοποθέτηση του ΑΚΕΛ, θέλουμε να επισημάνουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανάμεσα στην ανάγκη για μια ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, αλλά και τα προσχήματα που φαίνεται να διογκώνονται μάλιστα στην προεκλογική περίοδο, επιλέγει υπεύθυνα την ουσία, δηλαδή να  ανταποκριθεί στην επείγουσα ανάγκη για ριζική αλλαγή και επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης.
 
Είναι γι’αυτό το λόγο που, κατόπιν εισήγησης που διατυπώθηκε από τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη με τα οποία γίνεται η διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση, ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως να παραμείνει στη θέση του χάριν των τελικών διαβουλεύσεων που γίνονται αυτές τις μέρες, μέχρι το τέλος του μήνα.
 
Ως γνωστόν, επείγει να αλλάξει η σημερινή κατάσταση όπου ο μακρύς χρόνος απονομής δικαιοσύνης αντιμάχεται την ποιότητα του συστήματός μας, με αποτέλεσμα η Κύπρος να κατατάσσεται τελευταία στην Ευρώπη και σε πολύ άσχημη θέση διεθνώς ως προς την απονομή δικαιοσύνης.
 
Τα νομοσχέδια που φέρνουν μια ριζική αλλαγή στο σύστημά και μια ιστορικών διαστάσεων μεταρρύθμιση είναι έτοιμα. Είμαστε σε τελικό στάδιο διαβουλεύσεων. Προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η διαβούλευση έχει οριστεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Εισαγγελέα, τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Ενόψει και της εισήγησης τόσο των μελών του Ανωτάτου και του Γενικού Εισαγγελέα όσο και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου για να συνεχιστεί η διαβούλευση με τον Υπουργό που έκανε όλη τη μέχρι τώρα σχετική εργασία και προετοιμασία, για την ταχύτερη διεκπεραίωση, ο Πρόεδρος αποφάσισε την αναβολή της αποχώρησης του Υπουργού για μερικές μέρες.
 
Ο Πρόεδρος επέλεξε να έχει ως γνώμονα την ουσία προκειμένου να εξυπηρετήσει την τεράστια κοινωνική ανάγκη για διόρθωση και ενίσχυση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Μπορεί βέβαια ένα αντιπολιτευόμενο κόμμα όπως το ΑΚΕΛ να παραβλέπει την ουσία και να εστιάζει τις αντιδράσεις του σε προσχηματικά επιχειρήματα.
 
ΑΚΕΛ: Συγχαίρουμε την Κυβέρνηση για την αναβολή
Προηγουμένως το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «θα θέλαμε πρώτα απ’ όλα σήμερα να συγχαρούμε την κυβέρνηση για την αναβολή της αναβολής στην παραίτηση του κ. Ιωνά Νικολάου».
 
Συνεχίζοντας ότι «δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι δεν θα έβρισκε αξιότερο Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ιδιαίτερα τώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει τις ασήκωτες πολιτικές ευθύνες της για το τραγικό συμβάν των δολοφονιών του καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνου».
 
Αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ:
Θα θέλαμε πρώτα απ’ όλα σήμερα να συγχαρούμε την κυβέρνηση για την αναβολή της αναβολής στην παραίτηση του κ. Ιωνά Νικολάου.
Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι δεν θα έβρισκε αξιότερο Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ιδιαίτερα τώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει τις ασήκωτες πολιτικές ευθύνες της για το τραγικό συμβάν των δολοφονιών του καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνου.
 
Υποθέτουμε ότι ο μόνος που εξεπλάγη με την απόφαση της κυβέρνησης για την αναβολή της αναβολής στην παραίτηση είναι ο κύριος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος μόλις πριν από μία βδομάδα από τηλεοράσεως διερρήγνυε τα ιμάτια του ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει τέτοια εξέλιξη.
 
Από την πλευρά μας μένουμε απλώς με την απορία:
 
Γιατί άραγε επιβραβεύει η κυβέρνηση τον κύριο Νικολάου; Για την πολιτική του ευθιξία ή για την μεγάλη αποτελεσματικότητα του στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας;
 
Με την ευκαιρία θέλουμε να συγχαρούμε την κυβέρνηση και γιατί ύστερα από έξι χρόνια στην εξουσία αποφάσισε να εγκρίνει αυτό που παρουσιάζει ως Εθνικό Οριζόντιο Πενταετές Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διαφθοράς.
 
Σημειώνουμε την πάγια πρακτική των κυβερνώντων, όποτε προκύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα ρίχνει και μια βαρύγδουπη δέσμευση.
 

Δειτε Επισης

Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας