Το παράνομο δικαστήριο αθώωσε τον Σενέρ Λεβέντ

Αθωωτική απόφαση εξέδωσε πριν από λίγο το λεγόμενο «επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας» στα κατεχόμενα, στην αγωγή κατά της τ/κ εφημερίδας Αφρίκα, για τη δημοσίευση σκίτσου του Ερντογάν.
 
Σύμφωνα με την Kibris Postasi, ο Σενέρ Λεβέντ και ο Αλί Οσμάν Ταμπάκ έχουν αθωωθεί, ενώ κατά την ανακοίνωση της απόφασης ακούστηκαν χειροκροτήματα στην αίθουσα του ψευδοδικαστηρίου.
 
Το ιστορικό της υπόθεσης

Μετά από έναν και πλέον χρόνο εκδίκασης της αγωγής που ο τέως Τούρκος «πρέσβης», Ντεριά Κανμπάι είχε καταθέσει εναντίον της Αφρίκα για την καρικατούρα/φωτομοντάζ με το αρχαίο ελληνικό άγαλμα να ουρεί στο κεφάλι του Ταγίπ Ερντογάν.
 
Υπενθυμίζεαι ότι η καρικατούρα/φωτομοντάζ είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα στις 2 Δεκεμβρίου 2017 με τον υπέρτιτλο σε αυτή «Με τα ελληνικά μάτια».
 
Στην εκδίκαση της υπόθεσης, κατέθεσαν από την πλευρά της κατηγορούσας αρχής 25 μάρτυρες, κυρίως από τον «πανεπιστημιακό» χώρο, ενώ η υπεράσπιση κάλεσε 14 μάρτυρες.
 
Σημειώνεται ότι την αγωγή κατάθεσε o Ντερία Κανμπάι «εκ μέρους του λαού» και περιλάμβανε τις κατηγορίες για επίθεση εναντίον ηγέτη ξένης χώρας και πρόκλησης χάσματος μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

Κατηγορούμενοι ήταν για την Αφρίκα, οι Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν. Δικηγόροι η Μινέ Ατλί και ο Τατζιάν Ρεϊνάρ, ο οποίος ήταν «δικαστής» στην υπόθεση, αλλά παραιτήθηκε και έγινε δικηγόρος υπεράσπισης.
 
Η Αφρίκα σημειώνει ότι ο τέως «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, ως το άτομο κατέθεσε την αγωγή, κλήθηκε στο «επαρχιακό δικαστήριο» Λευκωσίας αλλά δεν εμφανίστηκε για να καταθέσει.
 
Στο σημερινό του άρθρο ο Σενέρ Λεβέντ γράφει ότι σήμερα είναι η πιο κρίσιμη μέρα για την ζυγαριά της δικαιοσύνης. Σημειώνει δε ότι η υπόθεση κατατέθηκε εναντίον της Αφρίκα μετά την επίθεση εναντίον των γραφείων της εφημερίδα τον Ιανουάριο πέρυσι. Οι μάρτυρες  κατηγορίας που κλήθηκαν σε αυτή τη δική, αναφέρει ο κ. Λεβέντ, δεν ήξεραν καν ποιος ήταν ο Κουτλού Ανταλί και ήταν όλοι καθηγητές, πρυτάνεις, ακαδημαϊκοί από την Τουρκία (που εργάζονται στα κατεχόμενα).
O Σενέρ Λεβέντ θεωρεί σημαντική την σημερινή απόφαση για την εφημερίδα του από την άποψη της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον ξένων ΜΜΕ που παρακολουθούν την δίκη, ο κ. Λεβέντ γράφει ότι χθες τον πήραν από το BBC και ήθελαν πληροφορίες, ενώ την υπόθεση παρακολουθούν από κοντά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η οργάνωση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Όταν ο «δικαστής» έγινε δικηγόρος
Σημειώνεται ότι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον REPORTER στις 31 Μαρτίου, ο Σενέρ Λεβέντ είπε για τη δίκη: «Τώρα βρίσκομαι στο «δικαστήριο» κατηγορούμενος. Η υπόθεση είναι για εξύβριση του Ερντογάν, εξαιτίας αυτής της δημοσίευσης γελοιογραφίας, που δείχνει το άγαλμα να ουρεί στο κεφάλι του. Πηγαινοερχόμαστε οκτώ μήνες για αυτή την υπόθεση. Στις 11 του Απρίλη θα ολοκληρωθεί. Αναμένουμε την απόφαση στο τέλος Απριλίου, αρχές του Μάη".

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πιέσεις στο «δικαστήριο». Κάθε μέρα τα πρακτικά της δίκης στέλνονται στον κ. Ερντογάν. Η Τουρκία παρακολουθεί. Οι πιθανές αποφάσεις είναι: Η πρώτη τιμωρία να είναι φυλάκιση, το δεύτερο να είναι χρηματικό ποσό, το τρίτο συνδυασμός των δύο και το τέταρτο να είναι απαλλαγή. Δεν γνωρίζουμε, βέβαια, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
 
«Ο πρώτος «δικαστής» που δίκαζε την υπόθεση, το έκανε μόνο την πρώτη φορά. Έδωσε την παραίτησή του και πέρασε στη δική μας πλευρά. Σηκώθηκε από την έδρα του «δικαστή» και ήρθε δίπλα μου ως δικηγόρος μου. Είναι ένα γεγονός που πρώτη φορά συμβαίνει στην κυπριακή ιστορία. Το όνομά του είναι Tacan Reynar. Ήτανε οκτώ χρόνια «δικαστής». Τώρα είναι ο δικηγόρος μου», ανέφερε ο Σενέρ Λεβέντ.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Το ΑΚΕΛ είναι φίλος με τον Τσαβούσογλου κι εμείς είμαστε ο εχθρός του»

 

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων