Ξεδίπλωσαν το όραμα τους για την Ευρώπη οι έξι κορυφαίοι υποψήφιοι

Τα ξίφη τους σε οικονομία, μεταναστευτικό και στο μέλλον της Ευρώπης, διασταύρωσαν οι υποψήφιοι των ευρωομάδων για την προεδρία της Κομισιόν, στο μεγάλο ντιμπέιτ που μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης από την αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία μετετράπη σε τηλεοπτικό στούντιο.

Στην συζήτηση συμμετείχαν και οι έξι κορυφαίοι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Ο Nico Cue από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η Ska Keller, από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, o Jan Zahradil από την συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη, η Margrethe Vestager, της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, ο Manfred Weber, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ο Frans Timmermans, του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Τρεις ήταν οι κεντρικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα περιστραφεί η αποψινή συζήτηση: «Η Ευρώπη μου: τι σημαίνει για μένα;», «Περιβάλλον» και «Οι αξίες μας και ο κόσμος». Την παρουσίαση της διαδικασίας ανέλαβαν οι δημοσιογράφοι Emilie Tran Nguyen (France Télévisions), Markus Preiss (ARD Germany) και Annastiina Heikkilä, (YLE Finland), ενώ η διοργάνωση και η επιμέλεια του διαλόγου είναι της Eurovision.

Σε γενικές γραμμές...

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ανέλυσε το όραμά του για οικονομική «υπευθυνότητα» και σταθερότητα σε όλη την Ένωση.

Ο Φρανς Τίμερμανς, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, τόνισε πως τίποτα δεν μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη όσο ένας ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός, ενώ δέχτηκε το χειροκρότημα του κοινού με την πρότασή του το Erasmus να αφορά σε όλους τους νέους της Ευρώπης και όχι μόνο στους φοιτητές.

Ο Νίκο Κουέ, επικεφαλής του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και υποψήφιος για την προεδρία μαζί με την Βιολέττα Τόμιτς, υπογράμμισε ότι το ΕΛΚ και οι εταίροι του βρίσκονται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην εξουσία, και δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την ανεργία των νέων «Θα πρέπει να δώσουμε ένα τέλος στην επισφαλή εργασία, να επαναφέρουμε τις αξιοπρεπείς εργασιακές συμβάσεις και χρειαζόμαστε έναν ελάχιστο μισθό, για τον οποίο να αξίζει να ξυπνάς το πρωί»

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη, Γιαν Ζαχράντιλ ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω και να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Τόνισε ότι το «παλιό και παρωχημένο μοντέλο της όλο και πιο στενής Ένωσης» του απερχόμενου προέδρου, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, έχει φράσει στο τέλος του και πρότεινε μία Ευρώπη «μικρότερης κλίμακας, πιο ευέλικτη, αποκεντρωμένη, με σεβασμό σε όλα τα μέλη της, μικρά ή μεγάλα». Οι Βρυξέλλες θα πρέπει «να κάνουν λιγότερα, αλλά καλύτερα», πρόσθεσε.

Η Σκα Κέλλερ, εκ των υποψηφίων του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος μαζί με τον Μπας Άικχαουτ, υπογράμμισε πως η λιτότητα ήταν «ένα μεγάλο λάθος» και ένα «χτύπημα στην ευρωπαϊκή υπόσχεση ότι μαζί θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ευημερία».

Η κ. Κέλλερ στράφηκε και εναντίον των συνυποψηφίων της που προτείνουν πιο μακροπρόθεσμα χρονοδιαγράμματα για την μείωση των εκπομπών άνθρακα. «Δεν γίνεται να ρισκάρουμε με το κλίμα και να λέμε "περιμένετε λίγο. Γνωρίζουμε όσα πρέπει, απλά πρέπει και να τα εφαρμόσουμε, όμως άλλα πολιτικά κόμματα έχουν ψηφίσει ενάντια σε αυτό».

Η Μαγκρέτε Βέσταγκερ, εκ των 7 υποψηφίων της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα της Ευρώπης θα πρέπει να είναι η φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών. «Για μένα, φορολογικός παράδεισος είναι ένα μέρος όπου όλοι πληρώνουν τους φόρους τους» είπε, ενώ κάλεσε την ΕΕ να είναι πιο σκληρή στις εμπορικές της συμφωνίες, ώστε να αντανακλάται το στάτους της ως ο μεγαλύτερος οικονομικός συνασπισμός παγκοσμίως.

Σε ό,τι αφορά στο Brexit και την άνοδο του λαϊκισμού, ο Τίμερμανς ανέφερε πως τα παραδοσιακά κόμματα θα πρέπει να εργαστούν ώστε να ανακτήσουν ψήφους από εθνικιστές και λαϊκιστές. «Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σαν ένα "Game of Thrones με στεροειδή", εξαιτίας, όπως εξήγησε, των διαιρετικών πολιτικών.

Σύμφωνα με τον Βέμπερ, «οι λαοί δεν αισθάνονται την Ευρώπη δική τους. Θέλω να το αλλάξω αυτό», πρότεινε όμως έναν μηχανισμό ο οποίος θα παρακρατά επιχορηγήσεις προς τις χώρες που «δεν είναι έτοιμες να σεβαστούν τις θεμελιώδεις αρχές μας».

Tα βιογραφικά των έξι υποψηφίων που συμμετείχαν στο debate 
 

Νίκο Κούε, Ευρωπαϊκή Αριστερά (EL)

Ο Νίκο Κούε (Λιέγη, Βέλγιο) είναι ηγετική φυσιογνωμία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στη Βαλλωνία και διεθνώς. Κατείχε τη θέση του γενικού γραμματέα των εργατών χάλυβα στο συνδικάτο «FGBT» («Fédération Générale du Travail de Belgique») για 12 χρόνια.
 
Κατέχει ισπανική υπηκοότητα, είναι 62 ετών και είναι συνταξιούχος. Ξεκίνησε να εργάζεται ως χαλυβουργός σε ηλικία 20 ετών.
 
Σκά Κέλερ , Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (EGP)

Η Σκά Κέλερ («Bündnis 90/Die Grünen», Γερμανία) αποφοίτησε με πτυχίο στις ισλαμικές, και εβραϊκές σπουδές καθώς και στην τουρκολογία από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και το Πανεπιστήμιο «Sabanci» της Κωνσταντινούπολης.
 
Εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 και ήταν κορυφαίο υποψήφια του κόμματος των Πρασίνων κατά την προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών του 2014. Η Σκά Κέλερ  είναι συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Γιαν Ζαχραντίλ, Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη (ACRE)

Ο Γιαν Ζαχραντίλ («ODS», Τσεχία) ορίσθηκε ως κορυφαίος υποψήφιος του κόμματός της Συμμαχίας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών της Ευρώπης-πολιτική ομάδα των Συντηρητικών (ECR).
 
Ο Ζαχραντίλ, 55 ετών, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕΣΜ) στο ΕΚ. Κατέχει επίσης τη θέση του προέδρου της Συμμαχίας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών της Ευρώπης («ACRE»).
 
Πριν εκλεγεί μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2004, ήταν μέλος της βουλής των αντιπροσώπων στην Τσεχία. Είναι ερευνητής στο επάγγελμα και κάτοχος πτυχίου μηχανικού από το Πανεπιστήμιο της Πράγας.
 
Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE)

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, 51 («Radikale Venstre», Δανία), είναι Επίτροπος Ανταγωνισμού από το 2014.
 
Πριν τη θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν Υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών (2011) και Υπουργός Παιδείας (1998) της Δανίας.
 
Έχει πτυχίο οικονομικών από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (1993).
 
Μάνφρεντ Βέμπερ, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP)

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) εξέλεξε τον Μάνφρεντ Βέμπερ (Χριστιανοκοινωνιστές, Γερμανία) ως κορυφαίο υποψήφιό του για τις ευρωεκλογές στις 8 Νοεμβρίου 2018 κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος στο Ελσίνκι.
 
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, 46 ετών, ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στο περιφερειακό κοινοβούλιο («Bayerischer Landtag») το 2002 και εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2004. Από το 2014 είναι πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ. Αποφοίτησε με πτυχίο φυσικού μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Μονάχου.
 
Φρανς Τιμμερμανς, Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES)

Για το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), ο επικεφαλής υποψήφιος είναι ο Φρανς Τιμερμανς, 57 ετών, ο οποίος εξελέγη επίσημα από τα μέλη του κόμματος στο συνέδριο στη Λισαβόνα στις 7-8 Δεκεμβρίου 2018.
 
Ο Τίμερμανς («PvdA», Ολλανδία) κατέχει σήμερα το αξίωμα του πρώτου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προηγουμένως είχε εκλεγεί στο ολλανδικό κοινοβούλιο το 1998. Από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και από το 2012 ως το 2014 υπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση του Μάρκ Ρούτ.
 
Ο κ. Τίμερμανς είναι κάτοχος πτυχίου γαλλικής φιλολογίας και λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο Radboud.
 

Δειτε Επισης

Τα κόμματα που έχουν ανάγκη τον ΠτΔ, η μουρμούρα για τις δημόσιες εμφανίσεις και στο βάθος Ευρωεκλογές
Ο Ογουζχάν Χασίπογλου καλεί την Ολγκίν να είναι «αντικειμενική»
Στηρίζει Λοϊζίδη ο Πιττοκοπίτης-Κοινωνικής φύσεως η κοινή παρουσία του με Φαίδωνος
Κοινή προσέγγιση Κύπρου-Μάλτας για το μεταναστευτικό
Στην αντεπίθεση το ΕΛΑΜ για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός-Καταγγέλλει «αρρωστημένες εμμονές»
«Ποιος θα διώξει τους εγκληματίες, αυτός που ήταν απέναντι από την κ. Αντριάνα;»
Να αποδοθούν ευθύνες για την ελλιπή διερεύνηση για Θανάση από Αστυνομία και Ν. Υπηρεσία ζητά το Volt
Επικρίνει τον Τατάρ για το Κυπριακό ο Ακιντζί-«40 χρόνια παλιάς πολιτικής έχουν επανέλθει ως καινούργια»
Παρουσίασε το όραμα του για την Αντιδημαρχία Λευκωσίας ο Χρ. Ιωσήφ
Χρηματική εισφορά για στήριξη της Ανόρθωσης προσέφερε ο Βασίλης Μαύρου