Νέα επικοινωνία με τη Λουτ προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Αυτό που ζητούμε από τους Τουρκοκυπρίους και το διεθνή παράγοντα είναι να κατανοήσουν πως αν δεν υπάρξει μια λύση, που να σέβεται και τις δύο κοινότητες και που θα δημιουργεί προϋποθέσεις, ώστε όχι για να επιβάλλεται στην άλλη, αλλά να ζούμε πραγματικά σε συνθήκες ειρήνης με αλληλοσεβασμό, δεν θα μπορεί να αντέξει στο χρόνο και δεν είναι αυτό που επιδιώκουμε, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είπε πως θέλει να πιστεύει ότι και οι Τουρκοκύπριοι αυτό που θέλουν είναι μόνιμη ειρήνη.

Σε χαιρετισμό του, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Ηλία Παντελίδη «ΒΙΩΜΑΤΑ- ΚΥΠΡΟΣ1974», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι απόψε θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Λουτ, για να προσθέσει ότι θα της διαβιβάσει αυτό που διαβίβασε κατ’ επανάληψη και προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών «από το βράδυ της διακοπής των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά αδόξως μιας σημαντικής προσπάθειας που καταβάλαμε, προκείμενου να εξευρεθεί  μια λύση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή για το ευρύ κοινό».

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «δυστυχώς αυτό που έλειπε δεν ήταν η δική μας πολιτική βούληση», για να συμπληρώσει ότι «εμείς καταθέσαμε γραπτώς τις προτάσεις μας και στα έξι σημεία του ΓΓ και είναι η άλλη πλευρά  που δυστυχώς παρέλειψε να δώσει δείγματα γραφής και ιδιαίτερα η Τουρκία, η οποία ήθελε να έχει υπό τον έλεγχο όχι απλά των κατεχομένων αλλά του συνόλου της Κύπρου».

«Μιλώ και λέω κάποιες αλήθειες, όχι για να εκφοβίσω, αλλά για να διεκτραγωδήσω πόσο άδικα πολλές φορές ως να είμαστε αυτόχειρες προσπαθούμε να αποδώσουμε τις ευθύνες στη δική μας πλευρά, ως να αρέσκεται στην κατοχή, ως να αρέσκεται στο να παρακολουθεί μόνο μέσα από φωτογραφίες αυτά που απέμειναν στη μνήμη, αυτά που καταθέτουν στο βιβλίο του Ηλία οι 16 προσωπικότητες, που βίωσαν τα όσα βιώσαν», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι «αυτό που επιδιώκουμε είναι απεξάρτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι εξάρτηση», σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε ανάγκη από στρατούς και από την παρουσία της όποιας μορφής στρατεύματος».
 
«Είμαστε», είπε, «μια χώρα που ζει μέσα στην Ευρώπη. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απόλυτα εγγυημένα. Δεν χρειαζόμαστε εγγυητές, γιατί από εκείνους υποφέρουμε μέχρι σήμερα. Είναι οι παρεμβάσεις και των τριών εγγυητριών, που μας έδωσαν τα δεινά που βιώνουμε κάθε μέρα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «συνεπώς αυτό που έχουμε επιτύχει μέσα από το διάλογο και την επιμονή ήταν να φέρουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιτέλους για πρώτη φορά την Τουρκία, να αγγίξουμε τη διεθνή πτυχή του κυπριακού προβλήματος και να αναδείξουμε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρώπη».

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως είναι η τελευταία θητεία που υπηρετεί και αυτό που θέλει όταν θα φεύγει είναι να αφήσει τουλάχιστον μια υστεροφημία ανάλογη των προσπαθειών της μακράς παρουσίας του στην πολιτική ζωή  και το σημαντικότερο αυτό που ο κάθε ένας χρωστά στην πατρίδα.

«Να φύγω και να νιώθω ότι επιτέλους αφήνω πίσω στα εγγόνια μου και τα παιδιά μου την προοπτική να ζήσουν ειρηνικά, να ζήσουν και να ευημερήσουν σε αυτή την χώρα», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές