Η ατζέντα των Ευρωεκλογών όπως αναδείχθηκε από τους έξι κορυφαίους υποψηφίους

Με μοναδική αναφορά στην Κύπρο όταν η συζήτηση πήγε στο ζήτημα των φορολογικών παραδείσων εντός της Ένωσης, διεξήχθη το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες το debate των κορυφαίων υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές.

Οι έξι βασικοί υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μια σειρά από ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ανεργία των νέων, περιβάλλον και κλιματική αλλαγή, θέματα φορολογίας, εξωτερική πολιτική και τον Ευρωσκεπτικισμό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκαν οι βασικές διαφορές ανάμεσα στους υποψηφίους οι οποίοι ωστόσο συμφώνησαν στο τέλος πως βασικό διακύβευμα των εκλογών είναι η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών για τις Ευρωεκλογές που θα σημαίνει και ενδιαφέρον για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Το διάλογο παρουσίασαν τρεις δημοσιογράφοι, οι οποίοι επιλέχθηκαν από την Eurovision: Η Emilie Tran Nguyen (France Télévisions) και ο Markus Preiss (του ARD Germany), συντόνισαν τη συζήτηση επί σκηνής, ενώ η Annastiina Heikkilä, (YLE Finland), τροφοδότησε τον διάλογο με την οπτική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Υπενθυμίζεται ότι τα πολιτικά κόμματα πρότειναν τους υποψηφίους τους για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν τις ευρωεκλογές. Ο κορυφαίος υποψήφιος που ορίζεται από το Συμβούλιο και εξασφαλίζει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο εκλέγεται πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ψηφοφορία του Κοινοβουλίου.
 
Οι κορυφαίοι υποψήφιοι είναι γνωστοί και με τη γερμανική λέξη «spitzenkandidaten». Το σύστημα αυτό χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014 όταν ο επικεφαλής υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διορίστηκε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δείτε όλα όσα έγιναν στο debate 

Ακολουθούν τα βιογραφικά των έξι υποψηφίων που συμμετέχουν στο debate 
 

Νίκο Κούε, Ευρωπαϊκή Αριστερά (EL)

Ο Νίκο Κούε (Λιέγη, Βέλγιο) είναι ηγετική φυσιογνωμία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στη Βαλλωνία και διεθνώς. Κατείχε τη θέση του γενικού γραμματέα των εργατών χάλυβα στο συνδικάτο «FGBT» («Fédération Générale du Travail de Belgique») για 12 χρόνια.
 
Κατέχει ισπανική υπηκοότητα, είναι 62 ετών και είναι συνταξιούχος. Ξεκίνησε να εργάζεται ως χαλυβουργός σε ηλικία 20 ετών.
 
Σκά Κέλερ , Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (EGP)

Η Σκά Κέλερ («Bündnis 90/Die Grünen», Γερμανία) αποφοίτησε με πτυχίο στις ισλαμικές, και εβραϊκές σπουδές καθώς και στην τουρκολογία από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και το Πανεπιστήμιο «Sabanci» της Κωνσταντινούπολης.
 
Εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 και ήταν κορυφαίο υποψήφια του κόμματος των Πρασίνων κατά την προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών του 2014. Η Σκά Κέλερ  είναι συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Γιαν Ζαχραντίλ, Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη (ACRE)

Ο Γιαν Ζαχραντίλ («ODS», Τσεχία) ορίσθηκε ως κορυφαίος υποψήφιος του κόμματός της Συμμαχίας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών της Ευρώπης-πολιτική ομάδα των Συντηρητικών (ECR).
 
Ο Ζαχραντίλ, 55 ετών, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕΣΜ) στο ΕΚ. Κατέχει επίσης τη θέση του προέδρου της Συμμαχίας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών της Ευρώπης («ACRE»).
 
Πριν εκλεγεί μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2004, ήταν μέλος της βουλής των αντιπροσώπων στην Τσεχία. Είναι ερευνητής στο επάγγελμα και κάτοχος πτυχίου μηχανικού από το Πανεπιστήμιο της Πράγας.
 
Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE)

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, 51 («Radikale Venstre», Δανία), είναι Επίτροπος Ανταγωνισμού από το 2014.
 
Πριν τη θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν Υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών (2011) και Υπουργός Παιδείας (1998) της Δανίας.
 
Έχει πτυχίο οικονομικών από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (1993).
 
Μάνφρεντ Βέμπερ, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP)

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) εξέλεξε τον Μάνφρεντ Βέμπερ (Χριστιανοκοινωνιστές, Γερμανία) ως κορυφαίο υποψήφιό του για τις ευρωεκλογές στις 8 Νοεμβρίου 2018 κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος στο Ελσίνκι.
 
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, 46 ετών, ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στο περιφερειακό κοινοβούλιο («Bayerischer Landtag») το 2002 και εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2004. Από το 2014 είναι πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ. Αποφοίτησε με πτυχίο φυσικού μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Μονάχου.
 
Φρανς Τιμμερμανς, Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES)

Για το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), ο επικεφαλής υποψήφιος είναι ο Φρανς Τιμερμανς, 57 ετών, ο οποίος εξελέγη επίσημα από τα μέλη του κόμματος στο συνέδριο στη Λισαβόνα στις 7-8 Δεκεμβρίου 2018.
 
Ο Τίμερμανς («PvdA», Ολλανδία) κατέχει σήμερα το αξίωμα του πρώτου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προηγουμένως είχε εκλεγεί στο ολλανδικό κοινοβούλιο το 1998. Από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και από το 2012 ως το 2014 υπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση του Μάρκ Ρούτ.
 
Ο κ. Τίμερμανς είναι κάτοχος πτυχίου γαλλικής φιλολογίας και λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο Radboud.
 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»