Δευτέρα 13 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Μισόλογα από το Foreign Office για τις απαράδεκτες θέσεις Ντάνκαν

  15/05/2019 07:12
Μισόλογα από το Foreign Office για τις απαράδεκτες θέσεις Ντάνκαν

Μισόλογα από το Foreign Office για τις απαράδεκτες θέσεις Ντάνκαν

  15/05/2019 07:12
Όπλο στη φαρέτρα της Άγκυρας, που κινείται μεθοδικά εδώ και χρόνια, ούτως ώστε να πετύχει γκριζάρισμα της κυπριακής ΑΟΖ και να διακόψει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί η χθεσινή δήλωση του Βρετανού υπουργού Ευρώπης, σερ Άλαν Ντάνκαν.
 
Ο Βρετανός υπουργός διατύπωσε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων τη θέση ότι η κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί «περιοχή υπό αμφισβήτηση», ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφευχθούν οποιοεσδήποτε γεωτρήσεις.
 
Οι θέσεις του Άλαν Ντάνκαν είναι γνωστές εδώ και καιρό και δεν αποτελούν έκπληξη με τη Λευκωσία να υπενθυμίζει πως είχαν γίνει και παρελθόν διαβήματα προς την βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για το πρόσωπο του.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολιάζοντας χθες τη δήλωση του Βρετανού Διπλωμάτη, τον χαρακτήρισε απαράδεκτο, ενώ εξέφρασε την βούληση της Κυβέρνησης να γίνει ανάλογο βήμα προς τη πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
«Η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο, και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά, υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γκρίζαρε την κυπριακή ΑΟΖ ο Ντάνκαν, έξω φρενών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
 
Διευκρινήσεις από Foreign Office
 
Σε δήλωση με την οποία επιχειρείται να διευκρινιστεί η θέση που διατύπωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, προέβη το βράδυ της Τρίτης το Foreign Office.

Η δήλωση έγινε προς τον φιλοκύπριο Συντηρητικό βουλευτή βορείου Λονδίνου Μάικ Φρηρ, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις επί της τοποθέτησης Ντάνκαν εκ μέρους της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.

Η δήλωση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τον κ. Φρηρ αρχίζει με επανάληψη της διατύπωσης του Υπουργού Ευρώπης: «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Στη συνέχεια επαναλαμβάνεται η μέχρι τώρα γνωστή βρετανική θέση για την κυπριακή ΑΟΖ: «Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office».

Παράγοντες της παροικίας έχουν επισημάνει ότι η δήλωση δεν είναι αρκετά ξεκάθαρη, παρά το ότι αποσκοπούσε να ξεδιαλύνει τη βρετανική θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου προτίθεται να ζητήσει μεγαλύτερη σαφήνεια από το Foreign Office.

Ήδη, δημοσιοποιώντας την απάντηση προς τον κ. Φρηρ, η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου προτρέπει τη βρετανική κυβέρνηση να καλέσει την Τουρκία να αποσύρει τα πολεμικά και γεωτρητικά πλοία της από την ΑΟΖ της Κύπρου, όπως έχουν ζητήσει το Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας, οι Συντηρητικοί βουλευτές Τερέζα Βίλιερς, Μάθιου Όφορντ, σερ Ρότζερ Γκέιλ, Τζούλιαν Νάιτ και ο Εργατικός Πάμπος Χαραλάμπους.
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας