Γκρίζαρε την κυπριακή ΑΟΖ ο Ντάνκαν, έξω φρενών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» χαρακτήρισε ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις.
 
Απαντούσε σε ερώτημα για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, κατά τη διάρκεια ερωτήσεων επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.
 
Συγκεκριμένα, ο Βρετανοκύπριος βουλευτής των Εργατικών Πάμπος Χαραλάμπους κάλεσε τους υπουργούς του Foreign Office να καταδικάσουν την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και να καλέσουν την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τα σκάφη της από την κυπριακή ΑΟΖ.
 
Ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε στην ερώτησή του ότι η τουρκική απόφαση «όχι μόνο διακινδυνεύει τις πιθανότητες επιτυχούς επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά δημιουργεί επίσης κίνδυνο επιστροφής σε ανοιχτή σύρραξη».
 
Αναλαμβάνοντας να απαντήσει ο σερ Άλαν είπε: «Χθες συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».
 
Στη συνέχεια ο σερ Άλαν ρωτήθηκε από τη φιλοκύπρια βουλευτή των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς κατά πόσο συμφωνεί με την άποψή της ότι «θα ήταν αδύνατο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο τη συμφιλίωση και μια λύση εφόσον αυτή η τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ της Κύπρου συνεχίζεται».
 
Ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης απάντησε ότι προφανώς η βρετανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει τις όποιες εντάσεις να αποκλιμακώνονται και εποικοδομητικές συνομιλίες να επαναρχίζουν.
 
Συμπλήρωσε ότι η Βρετανία πράττει τα μέγιστα ως εγγυήτρια δύναμη να παίξει το ρόλο της σε αυτό και εξέφρασε την ελπίδα «όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό το θέμα να μπορέσουν να έρθουν μαζί και για ακόμα μία φορά να μιλήσουν σοβαρά για το πώς κάποιου είδους λύση μπορεί να επιτευχθεί».
 
«Είναι απαράδεκτος…»
Απαράδεκτο, χαρακτήρισε τον Βρετανό υπουργό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή του δήλωση.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τον κ. Ντάνκαν «απαράδεκτο», αναφέροντας ότι το έχει κάνει και στο παρελθόν και ότι «θα γίνουν τα δέοντα διαβήματα». Υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
«Θέλω να πιστεύω και θα γίνει το ανάλογο διάβημα προς την πρωθυπουργό διότι θεωρώ ότι η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο, και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά, υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Παράλληλα υπέδειξε πως, δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται οι συμπεριφορές του εν λόγω κυρίου, κατά την έκφρασή του, σημειώνοντας πως είναι συμπεριφορές όπως αυτές που είχε ο κ. Ντάνκαν στον Κραν Μοντανά. «Βεβαιότατα ναι», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
 
«Απαράδεκτες δηλώσεις»
Αντίδραση για τις δηλώσεις υπήρξε αργά το απόγευμα από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος χαρακτήρισε, μέσω twitter, απαράδεκτη την τοποθέτηση Ντάνκαν.

Η επίσημη θέση της Βρετανίας

Πάντως η επίσημη βρετανική θέση της κυβέρνησης της χώρα παραμένει ασαφής αφού μόλις πριν πέντε ημέρες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την ανησυχία του για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Χαντ ανάφερε: «Ανήσυχος από την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι θα αρχίσει γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Η κατάσταση ΠΡΕΠΕΙ να αποκλιμακωθεί και όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Η ανάπτυξη υδρογονανθράκων θα πρέπει να ωφελήσει όλους τους Κύπριους και να υποστηρίξει μία λύση».
 
Εξάλλου ο σερ Άλαν απαντώντας αναφέρθηκε στην «παραγωγική» συνάντηση του ιδίου με την Τζέιν Χολ Λουτ στις 8 Ιανουαρίου, στις τακτικές επαφές συμβούλων του μαζί της, καθώς και στις συναντήσεις των ηγετών και των υπουργών Εξωτερικών Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου τον Μάρτιο. Καλωσόρισε επίσης τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο στα τέλη Φεβρουαρίου.
 
Απαντώντας, εξάλλου, σε άλλη ερώτηση, ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης επανέλαβε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι διατεθειμένο να αποχωριστεί κάποιο από το έδαφος των κυρίαρχων περιοχών βάσεων» σε περίπτωση συμφωνίας λύσης του Κυπριακού. Δε διευκρίνισε, ωστόσο, όπως ρωτήθηκε, κατά πόσο η ακριβής έκταση αυτού του εδάφους έχει συμφωνηθεί.

 
 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»