Επείγεται για νέο υπ. Δικαιοσύνης ο ΔΗΣΥ, δεν… αγχώνεται ο Αναστασιάδης

Δεν έχει καταλήξει ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσον αφορά τον αντικαταστάτη ή την αντικαταστάτρια του Ιωνά Νικολάου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, καθώς φαίνεται ότι προτίθεται να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που έχει στη διαθεσή του.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης κάνει διάφορες σκέψεις ως προς το πρόσωπο που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο αυτό, εν μέσω ευρύτερων ανακατατάξεων, που αγγίζουν και την ηγεσία της Αστυνομίας. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσανατολίζεται να αντικαταστήσει μόνο τον Υπουργό Δικαιοσύνης και όχι να προβεί σε μίνι ανασχηματισμό.
 
Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού κάποιας κλίμακας ευνοούσε η Πινδάρου, η οποία θεωρεί ότι ένα φρεσκάρισμα στην Κυβέρνηση, με την απομάκρυνση λιγότερο δημοφιλών Υπουργών, θα μπορούσε να λειτουργήσει ευνοϊκά για τον ΔΗΣΥ ενόψει Ευρωεκλογών, δίνοντας προς τα έξω ένα μήνυμα επανεκκίνησης. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται, όμως, να βρίσκεται στις σκέψεις του Προέδρου, παρά τις πιέσεις από το κυβερνών κόμμα.
 
Το τελικό πρόσωπο, πάντως, αναμένεται ότι θα προκύψει μετά και από συναίνεση του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος, καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, φροντίζει οι όποιες αλλαγές κάνει το Προεδρικό, να μην επηρεάζουν δυσμενώς τον προγραμματισμό και τις ισορροπίες στο κόμμα.
 
Το σενάριο μετακίνησης του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, που είχε ακουστεί αρκετά, αμέσως μετά την παραίτηση του Ιωνά Νικολάου και τροφοδότησε, εν μέρει, και το σενάριο μίνι ανασχηματισμού, θεωρείται εξαιρετικά απομακρυσμένο. Ο κ. Αγγελίδης έχει υπό την προσωπική του εποπτεία πολύ συγκεκριμένα ζητήματα του Υπουργείου Άμυνας, τα οποία θεωρείται πως δύσκολα θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν σε άλλο πρόσωπο. Ως εκ τούτου, παρόλο που στο Προεδρικό κρίνουν πως θα μπορούσε να ανταποκριθεί επιτυχώς και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, εκτιμούν ότι είναι πιο σημαντικό να διατηρήσει τα καθήκοντά του στο Υπουργείο Άμυνας.
 
Πέραν του ονόματος, το άλλο μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου και ο απερχόμενος υπουργός παραιτήθηκε στις αρχές του μήνα.
 
Στην ουσία έχει τεθεί από την πρώτη στιγμή ένα νοερό χρονικό περιθώριο για την αποχώρηση του κ. Νικολάου, που σχετίζεται με την κατάθεση, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, των νομοσχεδίων για τη δικαιοσύνη, που επρόκειτο να παρουσιάσει ο παραιτηθέντας υπουργός, αλλά έχει παρέλθει ήδη αρκετός χρόνος και δεν έχουν ακόμη κατατεθεί.
 
Τα νομοσχέδια έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο, χωρίς να είναι σαφές πότε θα επιστραφούν στο Υπουργείο. Υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για αύριο, χωρίς να είναι σίγουρο πως θα κατατεθούν, ενώ θα πραγματοποιηθεί άλλη μία συνεδρία πριν από τις Ευρωεκλογές, την ερχόμενη εβδομάδα, και δεν αποκλείεται να είναι έτοιμα πριν από αυτήν.
 
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΗΣΥ επείγεται για την αντικατάσταση του κ. Νικολάου, θεωρώντας πως η συμμετοχή στο Υπουργικό Συμβούλιο ενός υπουργού ο οποίος παραιτήθηκε εδώ και τόσες μέρες, λειτουργεί αρνητικά στην εικόνα της Κυβέρνησης, κάτι που αντανακλάται και στο κυβερνών κόμμα. Ως εκ τούτου, προκρίνει η ανάληψη καθηκόντων του νέου υπουργού γίνει το συντομότερο δυνατόν και σίγουρα πριν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου.  
 
Πάντως, ο Ιωνάς Νικολάου θα παραθέσει την ερχόμενη Πέμπτη διάσκεψη Τύπου για τον απολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης και δεν αποκλείεται εκεί να ανοίξει και τα χαρτιά του ως προς τον ακριβή χρόνο αποχώρησής του από τον υπουργιό θώκο. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά όχι πότε
Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα