Στο κόκκινο το θερμόμετρο στην Αν. Μεσόγειο-Ξεκίνησε ο «Θαλασσόλυκος» (pics-video)

Ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου η νέα μεγάλη ναυτική άσκηση της Τουρκίας με την κωδική ονομασία «Θαλασσόλυκος». Η άσκηση, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, θα διεξαχθεί παράλληλα σε τρεις θάλασσες: Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Ο «Θαλασσόλυκος» πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια με τη συμμετοχή και των τριών δυνάμεων της Τουρκίας. Φέτος θα λάβουν μέρος συνολικά 131 πλοία, 57 μαχητικά αεροσκάφη και 33 ελικόπτερα, μαζί με 25.900 στρατιώτες που θα βρίσκονται επί ποδός.


Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι η νέα άσκηση η οποία θα διεξάγεται ταυτόχρονα σε τρεις θάλασσες, την Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, θα περιλαμβάνει σενάρια πολέμου σε στρατηγικό επίπεδο και πιο διευρυμένων κρίσεων-έντασης. 

Για το μέρος που αφορά την ανατολική Μεσόγειο, σήμερα νωρίς το πρωί ξεκίνησαν φρεγάτες, καταδρομικά, υποβρύχια, βοηθητικά πλοία από το λιμάνι Ακσάζ. Με βάση τις ανάγκες του σεναρίου για ασύμμετρη απειλή ακινητοποιήθηκε φρεγάτα τρομοκρατών αλλά και ελικόπτερο τρομοκρατών. Επίσης με βάση τις ανάγκες του σεναρίου θα πραγματοποιηθούν βολές από ξηρά σε θαλάσσιους στόχους.

Η άσκηση "Θαλασσόλυκος" πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης γράφουν  ότι “πολύ λίγα κράτη στον κόσμο μπορούν μέσα σε δύο μήνες να κάνουν τόσο μεγάλη δεύτερη ναυτική άσκηση”. Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ακόμη ότι “με αυτό τον τρόπο οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα παγιώσουν την ισχύ και κυριαρχία τους στις θάλασσες και θα δώσουν την μεγαλύτερη απάντηση στις πολιτικές περιορισμού της Τουρκίας κυρίως στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο”. 

Νέες προκλήτικές δηλώσεις Ακάρ

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε το πρωί της Δευτέρας και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, με αφορμή την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής άσκησης «Θαλάσσιος Λύκος». 

«Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προσταεύσουμε τα δικαιώματα και το δίκαιο της χώρας μας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο» είπε ο Ακάρ με το πρακτορείο Anadolu στο ρεπορτάζ του να σημειώνει ότι με τη φράση αυτή ο Τούρκος υπουργός Άμυνας «υπογράμμισε την αποφασιστικότητα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό».

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας