Εκλέγονται ευρωβουλευτές, εκλέγουν βουλευτές-Το ντόμινο των ανακατατάξεων

Την παρούσα σύνθεση της Βουλής, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2016, ενδέχεται ν' αλλάξει το αποτέλεσμα των επερχόμενων Ευρωεκλογών, για τις οποίες μετράμε αντίστροφα, με τα κόμματα και τους υποψήφιους να παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους ψηφοφόρους να μεταβούν στις κάλπες και να τους επιλέξουν.
 
Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ωστόσο, δεν αφορά μόνο τα κόμματα και τους υποψηφίους κατά την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά και κάποιους άλλους άμεσα ενδιαφερόμενους, η αγωνία των οποίων κορυφώνεται όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών για την Ευρωβουλή. Και αυτό, καθώς ενδέχεται να βρεθούν στα έδρανα του κυπριακού Κοινοβουλίου, έστω και κατά τα τελευταία δυο έτη που απομένουν, μέχρι δηλαδή τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής.
 
Οι βουλευτές που διεκδικούν
έδρα και στην Ευρωβουλή
Συνολικά, επτά νυν βουλευτές θέλησαν να κάνουν το επόμενο βήμα και να διεκδικήσουν θέση στο Ευρωκοινοβούλιο της επόμενης πενταετίας. Αυτοί, κατά κόμμα, είναι: 
 
ΔΗΣΥ
-Νίκος Τορναρίτης(εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας) 
-Ελένη Σταύρου(εκλογική περιφέρεια Λεμεσού) 
 
ΑΚΕΛ
-Γιώργος Γεωργίου(εκλογική περιφέρεια Λάρνακας) 
 
ΔΗΚΟ
-Μαρίνος Μουσιούττας(εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας) 
-Ζαχαρίας Κουλίας (εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου) 
 
ΕΔΕΚ
-Ηλίας Μυριάνθους(εκλογική περιφέρεια Πάφου) 
 
ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ
-Χαράλαμπος Θεοπέμπτου(εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας) 
 
Αυτά είναι τα σενάρια
Σε περίπτωση εκλογής κάποιων από αυτών στο Ευρωκοινοβούλιο, τις θέσεις τους στην κυπριακή Βουλή θα καταλάβουν οι επιλαχόντες στο ψηφοδέλτιο των κομμάτων τους, στην εκλογική περιφέρεια όπου κατήλθαν ως υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές του 2016. 

ΔΗΣΥ: Αν εκλεγεί ο Τορναρίτης
και πάει Επίτροπος η Στέλλα 
Στην εκλογική περιφερεία Λευκωσίας, ο ΔΗΣΥ εξέλεξε το 2016 έξι βουλευτές. Με ελάχιστη διαφορά ψήφων την έκτη έδρα εξασφάλισε ο Νίκος Νουρής, καθότι κέρδισε κυριολεκτικά στο νήμα τον Πρόδρομο Προδρόμου. Συνεπώς, σε περίπτωση εκλογής του Νίκου Τορναρίτη ως ευρωβουλευτής, την έδρα του στην κυπριακή Βουλή καταλαμβάνει ο Πρόδρομος Προδρόμου. 
 
Δεδομένου, ωστόσο, πως ο κ. Προδρόμου δεν θα εγκαταλείψει τη θέση του Κυβερνητική Εκπροσώπου για να επιστρέψει στα έδρανα του Κοινοβουλίου, η έδρα του Νίκου Τορναρίτη πηγαίνει στη δεύτερη κατά σειρά ψήφων επιλαχούσα, που είναι η οικονομολόγος Σάβια Ορφανίδου. 
 
Ανακατατάξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, όσον αφορά τη Λευκωσία, θα υπάρξει και στο προδιαγραφόμενο σενάριο που θέλει τη Στέλλα Κυριακίδου να διορίζεται Ευρωπαία Επίτροπος. Στο σενάριο αυτό, και δεδομένου ότι θα εκλεγεί ευρωβουλευτής ο Νίκος Τορναρίτης, στην Βουλή θα βρεθεί και η πρώην πρόεδρος της ΓΟΔΗΣΥ, Ξένια Κωνσταντίνου. 
 
Αν η κ. Κυριακίδου διορισθεί Ευρωπαία Επίτροπος, αλλά ο Νίκος Τορναρίτης δεν εκλεγεί και παράλληλα δεν επιστρέψει στη Βουλή ο Πρόδρομος Προδρόμου, τότε η κενωθείσα έδρα της Στέλλας Κυριακίδου θα πάει στη Σάβια Ορφανίδου ως πρώτη επιλαχούσα. 
 
1. ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΑΒΕΡΩΦ                 A.K.
2. ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΣΤΕΛΛΑ            13.694
3. ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ ΝΙΚΟΣ             10.534
4. ΚΑΣΙΝΗΣ ΣΟΛΩΝΑΣ             10.135
5. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ         9.953
6. ΝΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΣ                     8.842
7. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ      8.821
8. ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ ΣΑΒΙΑ                7.916
9. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΞΕΝΙΑ          7.864
 

Αν εκλεγεί η Ελένη Σταύρου
Στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, το 2016 ο ΔΗΣΥ εξέλεξε τρεις βουλευτές. 
 
Αν η Ελένη Σταύρου καταφέρει να εξασφαλίσει έδρα στην Ευρωβουλή, ο αμέσως επόμενος είναι ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος ωστόσο πρόσφατα διορίστηκε στη θέση του πρόεδρου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού(ΚΟΑ). 
 
Αν συνεπώς ο κ. Μιχαηλίδη αποφασίσει να παραμείνει στο τιμόνι του ΚΟΑ, τότε την κενωθείσα έδρα θα την καταλάβει η δεύτερη επιλαχούσα, η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Ελίτα Μιχαηλίδου.
 
1. ΔΙΠΛΑΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ             9.105
2. ΣΤΑΥΡΟΥ ΕΛΕΝΗ                    5.205
3. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ             4.749
4. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ           4.734
5. ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΕΛΙΤΑ                4.583

 
ΑΚΕΛ: Αν εκλεγεί ο Γιώργος Κ. Γεωργίου
Ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ στη Λάρνακα, όπου και κατάφερε να εξασφαλίσει και τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης από τους συνυποψηφίους του στο κόμμα.
 
Έλαβε 5.512 ψήφους και κατετάγη στην πρώτη θέση, ενώ δεύτερη βουλευτική έδρα στη Λάρνακα εξασφάλισε το ΑΚΕΛ με την Ευανθία Σάββα.
 
Σε περίπτωση εκλογής του Γιώργου Γεωργίου, ο νομικός Ανδρέας Πασιουρτίδης θα πληρώσει την έδρα του για την επόμενη διετία, καθώς κατετάγη τρίτος με 2.386 ψήφους.
 
1. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Κ. ΓIΩΡΓΟΣ             5.512
2. ΣΑΒΒΑ ΕΥΑΝΘΙΑ                      2.656
3. ΠΑΣΙΟΥΡΤΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ       2.386

 
ΔΗΚΟ: Αν εκλεγεί ο Μαρίνος Μουσιούττας
Ο Μαρίνος Μουσιούττας ήταν τρίτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ στη Λευκωσία και με τους σταυρούς προτίμησης που εξασφάλισε (5.594), εισήλθε στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τη Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.
 
Αν καταφέρει να εκλεγεί στην Ευρωβουλή, τη θέση του στο κυπριακό Κοινοβούλιο θα καταλάβει ο εκ των αντιπροέδρων του κόμματος Αλέκος Τρυφωνίδης, που είχε εξασφαλίσει 4.297 σταυρούς προτίμησης και κατέλαβε την τέταρτη θέση.
 
1. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ     A.K.
2. ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ     7.222
3. ΜΟΥΣΙΟΥΤΤΑΣ ΜΑΡΙΝΟΣ        5.594
4. ΤΡΥΦΩΝΙΔΗΣ ΑΛΕΚΟΣ           4.297
 
 Αν εκλεγεί ο Ζαχαρίας Κουλίας
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας κατετάγη πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του κόμματός του, εξασφαλίζοντας 2.622 σταυρούς προτίμησης.
 
Ο πρώτος επιλαχών αν καταφέρει να εκλεγεί και στην Ευρωβουλή ο Κουλίας, είναι ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Δημήτρης Σούγλης, που είχε λάβει 1.386 ψήφους.
 
1. ΚΟΥΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ               2.622
2. ΣΟΥΓΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ             1.386

 
ΕΔΕΚ: Αν εκλεγεί ο Ηλίας Μυριάνθους
Έλαβε τις περισσότερες ψήφους από τους υποψηφίους της ΕΔΕΚ στην Πάφο (1.916)  και αφού κατέλαβε έδρα στη βουλή, τώρα ο Ηλίας Μυριάνθους δοκιμάζεται στην Ευρώπη.
 
Σε περίπτωση που τα καταφέρει ο πρώτος επιλαχών για να πάρει και την έδρα του είναι ο δημοτικός σύμβουλος της ΕΔΕΚ Βάσος Δημητρίου, που είχε εξασφαλίσει 1.196 σταυρούς προτίμησης.
 
1. ΜΥΡΙΑΝΘΟΥΣ ΗΛΙΑΣ            1.916
2. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΣΟΣ              1.196
 

Οικολογοι: Αν εκλεγεί ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εξασφάλισε έδρα στην κυπριακή βουλή, στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, ως υποψήφιος του Κινήματος Οικολόγων, λαμβάνοντας 3.665 σταυρούς προτίμησης.
 
Αν ο κ. Θεοπέμπτου εκλεγεί ευρωβουλευτής, την έδρα του στην κυπριακή βουλή θα πάρει η αναπληρωτής πρόεδρος του Κινήματος, Έφη Ξάνθου, που είχε καταταγεί τρίτη με 1.146 ψήφους.
 
1. ΠΕΡΔΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                 4.426
2. ΘΕΟΠΕΜΠΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ  3.665
3. ΞΑΝΘΟΥ ΕΦΗ                           1.146

Δειτε Επισης

Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»