Ν. Χριστοδουλίδης στον REPORTER: Ουδόλως τυχαία η στήριξη στην Κ.Δ.

Από μια άποψη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως πρωτοφανής η μαζική αντίδραση πολλών χωρών φιλικά διακείμενων προς την Κύπρο, αλλά και μη παραδοσιακών συμμάχων, οι οποίες απαντούν στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα στον ίδιο τόνο με την Άγκυρα, καλώντας την να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.
 
Ως αποτέλεσμα εντατικής διπλωματικής δουλειάς και ενεργειών που προηγήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, θεωρεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης τη συλλογική καταδίκη σε βάρος των τουρκικών προκλήσεων.

Μιλώντας στον REPORTER, ο επικεφαλής της εξωτερικής διπλωματίας της Κύπρου εξήγησε ότι, «εδώ και καιρό έχουν γίνει ενέργειες έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί μια τέτοια τουρκική πρόκληση».
 
Ανέδειξε μάλιστα ως ιδιαίτερα σημαντική, τη δήλωση της Φεντερίκα Μογκερινι, εξηγώντας πως «ο λόγος που δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή -χωρίς να παραγνωρίζουμε σε καμία απολύτως περίπτωση τις άλλες σημαντικές ανακοινώσεις-, είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πεδίο που έχουν εδώ και καιρό τροχοδρομηθεί οι ενέργειές μας με νομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική πρόκληση».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολιορκεί τον Πορθητή η Κυβέρνηση-Συναγερμός σε όλα τα επίπεδα 
 
Ο αποσταθεροποιητικός
παράγοντας της περιοχής
Σε παρατήρηση ότι παρά το κατσάδιασμα η Τουρκία συνεχίζει απτόητη την προκλητική της δράση, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι βλέπουμε τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στη Συρία, στο Ιράκ και σε διεθνές επίπεδο, η οποία δημιουργεί μέσα από τις πράξεις της, αποσταθεροποιητικές ενέργειες.
 
Η δική μας προσοχή, είπε, επικεντρώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι είναι το πεδίο το οποίο εκτιμούμε, ότι έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και μπορούμε καλύτερα να αντιμετωπίσουμε μέσα από πολιτικές, νομικές και διπλωματικές ενέργειες τις πράξεις της Τουρκίας.
 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε μάλιστα με έμφαση, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται πέραν του ενός έτους πολύ συστηματικά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο.
 
Υπενθύμισε μάλιστα, «την παράγραφο στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2018, τις πρόσφατες σημαντικές αναφορές στην κοινή θέση της Ε.Ε. στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας».

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο να επαναλάβω ότι, είναι το πεδίο στο οποίο λαμβάνονται και αποφασίζονται οι ενέργειες», τόνισε.
 
Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η άτυπη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και που θα γίνει στη Ρουμανία στις 9 Μαΐου.
 
Η διπλωματική δράση
συνεχίζεται στο Παρίσι
Η διπλωματική δράση και διαφώτιση για τις τουρκικές προκλήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας της Κύπρο. Σε αυτό και το ταξίδι-αστραπή του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Παρίσι.
 
Κατά τη μονοήμερη επίσκεψή του στη Γαλλία θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, την υφυπουργό Εξωτερικών και την υφυπουργό Άμυνας.
 
Όπως ο ίδιος υπέδειξε, κύριο θέμα συζήτησης είναι οι τουρκικές παράνομες ενέργειες και συγκεκριμένοι τρόποι αντίδρασης που έχουν εδώ και καιρό τροχοδρομηθεί.
 
Πρόσθεσε ότι, γενικότερα θα συζητηθούν οι πολιτικές σχέσεις των δυο χωρών με ιδιαίτερο επίκεντρο τα αμυντικά και ενεργειακά θέματα.
 
«Είναι σε αυτό το πλαίσιο που θα γίνει και η συνάντηση με τον επικεφαλής της Τοτάλ. Αναμένονται σύντομα κάποιες σημαντικές ανακοινώσεις σε σχέση με τη συνεργασίας της Κ.Δ. με τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Δειτε Επισης

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά